adscode
adscode

ŞARLO 100. YILINDA İSTANBUL OYUNCAK MÜZESİ’NDE!

İstanbul Oyuncak Müzesi Charlie Chaplin’in özel eşyası olan ve fotoğraflarda sanatçının oynarken görüldüğü Şarlo oyuncağını, ABD’deki bir açık artırmadan satın alarak Türkiye’ye kazandırdı.

ŞARLO 100. YILINDA İSTANBUL OYUNCAK MÜZESİ’NDE!
Etkinlikler
Kurulduğu 2005 yılından beri koleksiyonunu sürekli zenginleştiren İstanbul Oyuncak Müzesi, ünlü sinema oyuncusu Charlie Chaplin için, canlandırdığı Şarlo karakteri olarak yapılan ve kendisine armağan edilen oyuncağı da koleksiyonuna kattı. Sinema tarihinin unutulmaz karakterlerinden biri olan Şarlo bebeğin İstanbul’a gelişiyle ilgili İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kurucusu Sunay Akın ve davetlilerin katılımıyla 6 Mart Perşembe günü bir basın toplantısı düzenlendi.



Bu yıl doğuşunun 100. yılı kutlanan, Charlie Chaplin’in 1914’de oynadığı “Venedik’te çocuk otomobil yarışları” filminde ilk kez seyircilerin karşısına çıkan Şarlo karakteri, kısa sürede ünlenirken, yıllar geçtikçe sinema tarihinin ölümsüzleri listesinde ilk sıraya yerleşti. ABD’de Schoenhut fabrikasında üretilen Şarlo bebeği, sanatçı için özel olarak tasarlandı ve kendisine armağan edildi. Charlie Chaplin çok sevdiği Şarlo oyuncağını, 1920’li yıllarda bir hayır işi için satışa çıkarırken, Şarlo bebeği, geliri anaokulu yapımında kullanılmak amacıyla düzenlenen açık artırmada, o dönemde önemli bir değer olan 500 dolara, Charlie Chaplin’in arkadaşı William Morris tarafından satın alındı..

-Kütüphane için gelir kaynağı oldu-

Emma ve William Morris’in ölümlerinden sonra varisleri, okuma sevgisi aşılaması için Şarlo bebeğin Saranac Lake kütüphanesinde sergilenmesine izin verirken, Charlie Chaplin’in oyuncağını görmek için gelen ziyaretçilerin aldığı ödünç kitaplar kütüphane için bir gelir kaynağı oluşturdu.

Anaokulu yapımından sonra kitap okuma alışkanlığına hizmet eden Şarlo bebek, 1970’li yıllarda bir hayır kurumuna verildi. Oyuncak için, 2013 yılı Aralık ayında Teksas’ta bir açık artırma düzenlendi.

-‘’Sahne ışıklarını İstanbul’a çekmiş olduk’’-

Şair, yazar, oyuncu ve müzeci Sunay Akın, New York’ta yaşayan yakın arkadaşı Ekmel Anda’dan, açık artırmayı takip etmesini ve bedeli ne olursa olsun, Şarlo bebeği kendi adına almasını istedi. Böylelikle Şarlo’nun oyuncağı, doğumunun 100. yılında İstanbul’un Göztepe semtinde bulunan Oyuncak Müzesi’ne gelmiş oldu.



Sunay Akın, Şarlo bebeğin İstanbul’a kazandırılmasıyla ilgili şu görüşleri paylaştı:

”Demokrasinin tarihinde müzelerin önemini yıllardır anlatmakla kalmıyor, ülkeme de bu konuda somut örnekler kazandırmaya çalışıyorum. Müzeler bir toplumun belleğidir. Müzelerin değerini kavrayamayan bir ülke Alzheimer olmuş insana benzer ve geldiği yeri bilemediği gibi gideceği yönü de göremez. Şarlo’nun doğuşunun 100. yılında, Charlie Chaplin’in bu özel oyuncağını müzemize kazandırarak, sanat dünyasının sahne ışıklarını bir kez daha İstanbul’un üstüne çekmiş olduk. Şarlo filmlerinde hep barıştan, haksızlığa uğrayandan, emekten, sevgiden ve kardeşlikten yana olmuştur. Ne mutlu ki artık Şarlo da bizimle. İstanbul Oyuncak Müzesi olarak bilgi toplumu olmak ve ülkemize kazandırmaya çalıştığımız değerler konusunda artık daha da güçlüyüz!”

-Chaplin için tek bir adet yapılan Şarlo bebek İstanbul’da-

Sunay Akın, ilk açıldığında dünyadaki örnekleri arasında orta sıralarda bulunan İstanbul Oyuncak Müzesi'nin, müzeye emek verenler ve destekleyenler sayesinde dünyada oyuncak müzeleri arasında akla gelen ilk 3-4 müzeden biri haline geldiğini vurguladı.


Dünyada bu oyuncağın hiçbir örneğinin bulunmadığını, Chaplin için özel olarak bir tane hazırlandığını anlatan Akın, İstanbul Oyuncak Müzesi'nde bu oyuncağın yanı sıra 1920'li yıllarda üretilen Şarlo oyuncaklarının da sergilendiğini söyledi.

Türkiye İş Bankası, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Anadolu Hayat Emeklilik, Faber Castell, Tadım Gıda, Anel, Jotun, Isuzu gibi müzeye katkı sunan ve destekleyen kurumlara teşekkür eden Sunay Akın, eline bir futbol topu alarak, ''Türkiye'de futbola verilen değerin, maddi katkının yüzde 1'i kültür sanata verilseydi, Şarlo'nun filminde anlatmaya çalıştığı daha barışçıl ve sevgi dolu bir dünyada yaşıyor olurduk’’ dedi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)