adscode
adscode

Sayek, Özel: CHP, kurultaydan yeni bir parti olarak çıkacak

CHP kurmay- larından, Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selin Sayek Böke ile Grup Başkanvekili Özgür Özel önceki gece Genç Bakış’ta öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

Sayek, Özel: CHP, kurultaydan yeni bir parti olarak çıkacak
Milliyet Diyalog

Hafta sonu gerçekleşecek kurultaydan, herkesi şaşırtacak yeni bir CHP çıkacağına dikkat çeken CHP yöneticileri, Dersim’le ilgili bir soruya, “Dersimli fakir bir ailenin çocuğunu genel başkan yaparak kendimizle yüzleştik” cevabını verdiler.
İşte programdan önemli satır başları...

Terör saldırıları
Özgür Özel: Ankara bir bütün değil ama terör gibi ulusal bir sorun karşısında tek yürek olmak gerekiyor.
-  Sultanahmet’te misafirlerimizin hayatını koruyamadık. O terörün hepimizi nasıl ortak aldığı ortada. Türkiye’nin dünyadaki saygınlığına ve turizm gelirine saldırdılar.
-  Ölümlerin normalleşmesi bir ülkenin başına gelebilecek en kötü şey.
-  CHP’nin, Kürt meselesiyle de ilgili çok ciddi bir önerisi var. Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulsun. Geçmişimizle yüzleşebildiğimiz ya da yüzleşemediğimiz her şeyle ilgili.

Dersim’le yüzleştik
-  CHP olarak, biz de kendimize, neden yüzde 25-30’u aşamıyoruz diye soruyoruz. CHP bu kurultaydan sonra adeta kendini halka açacak.
-  Biz Dersim ile yüzleştik. Dersimli fakir bir ailenin çocuğunu kendimize genel başkan yaparak Dersim ile yüzleştik.
-  Kimsenin kimseye inanç ya da inançsızlık dayatmadığı, başörtüsü örtmek ile dindar olunmadığı ya da laikliğin elden gitmediği gibi, başörtüsünü çıkartmakla dinden çıkılmadığıyla ilgili CHP’nin damarlarında hissettiği bir gerçeklik var.
-  Siyaset, benim en sevdiğim tanımıyla, öncelik belirleme işidir. Bugün Türkiye’yi yöneten anlayış, öncelikleri başka yerlere verdiği için pazarda yangın var.
-  Türkiye’nin acil olarak bir Göçmen Bakanlığı kurması lazım.
-  Tayyip Erdoğan, iktidarı sanki İsmet Paşa’dan devraldı. Biz 40 yıldır Türkiye’de ağız tadıyla iktidar olmuş bir parti değiliz.

İmam hatipler?
-  Okul öncesi eğitim zorunlu olmalı.
-  İmam hatipleri kapatmayacağız. Ama her okulu imam hatip yaptılar ve dolmuyor zaten!
-  CHP’nin ilk 10 yılda yaptığı 900 varlığı, AKP son 13 yılda, hayırsız evlat gibi sattı. 
-  Özelleştirmeden gelen parayla genç girişimcilere destek, küçük orta büyüklükteki inovasyona yatkın firmalara karşılıksız hibeler, destekler ve hiç kimsenin yapamadığı alanlarda AR-GE’ler yapan ve herkesin kullanımına sunulan bir anlayış olsaydı, desteklerdik.

Başkanlık sistemi?
-  Anayasa toplumsal uzlaşı metnidir. Kısası makbuldür.
-  Anayasalar geçmişe bakılıp ileriye dönük ortaya çıkarılan metinlerdir. Çoğunluk değil, çoğulculuk arar.
-  Öyle bir anayasa yapacaksınız ki 200 yıl sonra da az tartışılsın.
-  Kanunlardan 12 Eylül rejimini teker teker ayıklamamız lazım.
-  5 kırmızı çizgimiz var. Anayasa’nın ilk 4 maddesi + parlamenter sistemin korunması.
-  Başkan Kılıçdaroğlu olsa da biz başkanlık sistemine karşıyız. 

Fesih yetkisi
-  Başkan istediği zaman Meclis’i feshetme yetkisi alıyor.
-  Başta rektörler olmak üzere, Sayıştay, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, yurtdışındaki Paris büyükelçisine kadar hepsini, birçoğunu tek başına, yüksek yargının da yüzde 50’sini kendi atamak istiyor.
-  2 kez 5 yıllığına seçilme önerileri var.

Üretim yapılmıyor!
Selin Sayek Böke: IŞİD terörü Türkiye’nin iç siyasetiyle aşırı ilişkili hale gelmiş terördür. Çünkü Türkiye’nin maceracı dış politikasının bir sonucu olarak IŞİD terörü Türkiye gerçeği haline dönüştü.
-  Türkiye siyasetinin en tıkanmış olduğu yer, kimlik siyaseti yapılıyor olmasıdır. Çok tehlikelidir.
-  Türkiye’de enflasyon şu anda yüzde 8.8; yani ortalama olarak harcama oranına göre fiyatlar 100’den 108.8’e çıkıyor.
-  Dar gelirlinin enflasyonu ile yüksek gelirli grupların enflasyonu arasında 18 puan fark var. Türkiye’de açlık sınırı 1491 lira. Bu ne demek? Bir ailenin karnını doyurması için 1491 liraya ihtiyacı var. Bu ülkede asgari ücret 1300 lira olsun mu olmasın mı diye tartışılıyor. Bu olsa bile 1300 lirayla karnınızı doyuramayacaksınız. O insanın enflasyonu pazardaki enflasyon; o da enflasyonun hep üstünde. Neden tarım reformu yapılmıyor ülkede, üretim yapılamıyor?
-  Türkiye’nin riski, dünyada kendisine benzeyen ülkelerle beraber en yüksek grupta: Rusya, Brezilya, Güney Afrika...

Vergi adaletsizliği
-  Türkiye’de ekonominin kötü gitmesinin sebebi sadece dışarıda işlerin kötü gidiyor olması değil. Dışarıda hangi risk olduğunu okursunuz, ona göre bir hükümet programı yaparsınız ve çerçeve ortaya koyarsınız.  
-  Nitelikli işler, nitelikli gelir yaratır. Nitelikli işlerin ortaya çıkması için barış ve huzur gerekir.
-  Türkiye’de vergi toplanamadığı için tüketimden vergi alınıyor. O zaman gelirinin her kuruşunu harcamak zorunda kalan bütün vergiyi ödüyor. Ama geliri çok yüksek olduğu için hepsini harcamayan, önemli kısmını tasarruf eden daha az vergi veriyor.

Anayasa değişikliği
-  Mesele esasında anayasa meselesi değil. Türkiye’de yasalarla ilgili bir sorun. Gelin Anayasa’dan önce Türkiye’yi darbe hukukundan arındıracak bir komisyon çalışması yapalım. Onu yaptığımız zaman Anayasa değişikliğine ihtiyaç dahi kalmayabilir.

Yazının devamı için tıklayınız!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)