adscode
adscode

Seçimlerde Bilişim Unutulur mu?

Bilişim tartışmasız bir biçimde geleceğin sürükleyici sektörü olacak. Ülkeler, özellikle Türkiye gibi katma değerli ürün yaratma konusunda sıkıntısı olanlar bilişim alanına ciddi biçimde eğiliyor.

Seçimlerde Bilişim Unutulur mu?
Eğitim

Seçim zamanları herkesin etrafa mavi boncuk dağıttığı, vaatlerin havada uçuştuğu dönemler olur. Ben de ciddi anlamda meclise girme ihtimali bulunan partilerin bu konuda atacakları adımları dört gözle bekliyorum. Çünkü bilişim, kendileri farkında olmasalar da, ülkenin en geniş seçmen kitlesi olan gençlerin hayatında çok önemli bir rol oynuyor.

Ben kendi adıma ilk sorularımı, meclise girme ihtimali yüksek olan dört partinin en geniş katılımlı Twitter adreslerine attım. Sorum çok basit: “Bilişim alanında ne yapacaksınız?”

Bu soruyu geleceğini bilişimle yoğurmayı planlayan vatandaşlar adına çok ve etkin bir biçimde onlardan cevap gelinceye kadar sormalıyız. Çünkü ülkeyi içinde bulunduğu durumdan kurtarma ihtimali olan en önemli gelişmeler bilişimde yaşanacak. İster tarıma bakın ister eğitime, ister ekonomiye bakın isterseniz medyaya… Bilişim bu alanda ciddi bir rol oynayacak.

Şu anda çok iyi durumda olduğumuzu söyleyenler çıkabilir. Ancak mevcut duruma baktığımızda dünyanın oldukça gerisinde olduğumuzu anlamak çok zor değil: Teknolojiyi gerçek anlamda kullanımda geriyiz. Bilişim eğitiminde bilişim öğretmenleri yetiştirdik ama bu dersi okullarda seçmeli hale getirerek öğrencileri belki de geleceğin en önemli bilgilerinden mahrum bırakıyor, binlerce öğretmene iş vermekten geri kalıyoruz.

Telekomünikasyon alanında gecikmiş de olsa 4G ihalesine imza atacağız ama uluslararası arenada hala gerideyiz. Ülkenin belli şehirlerinde fiber kullanımımız var, büyük şehirlerde belediyeler operatörleri rehin almış durumda. Vatandaşa hizmet olarak gitmesi gereken altyapının kurulmasını fırsat bilen belediyeler daha çok para talep ediyorlar şirketlerden…

En önemlisi ise girişimcilik konusunda yapılamayanlar: Parası değil fikri olanların önünü açacağına zaten belli geliri olanların az vergi vermesi için üniversite içindeki serbest bölgeleri lüks otel kirasıyla sunan bir zihniyetimiz var. Bir yazılımcı devletten çalışanları için ödeyeceği verginin bir kısmını destek olarak alması için yazacağı uygulamalardan daha fazla form doldurması gerekiyor. Ama bu hala başarı olarak sunuluyor.

Bu konuda partilerin gelecek vizyonlarını acilen diğer tüm vaatlerinden önce bize sunması gerekiyor.

tknlj.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)