adscode
adscode

Seçimlerin sonrasında eğitim takvimi

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında eğitim takvimi çok sıkışık. Üniversiteler final haftasına girerken okullar 16 Haziran’da kapanacak. Liselere giriş için düzenlenen LGS 4 Haziran’da; üniversite kapısını açan YKS de 17-18 Haziran’da yapılacak.

Seçimlerin sonrasında eğitim takvimi
Eğitim

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kaldığını açıklamasının ardından gözler, 28 Mayıs’a çevrildi. Ancak bu tarih, çoğu üniversitede final haftasına denk geliyor. Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre pek çok üniversitenin finalleri yüz yüze yapma kararı verdiğini hatırlatan öğrenciler, oy kullanabilmek için ya sınav tarihlerinin değiştirilmesini ya da sınavların online düzenlemesini talep ediyorlar. Öte yandan 2022-2023 akademik yılının sona ermesine sayılı günler kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında eğitim takvimi çok sıkışık.

Geri sayım başladı

Seçimden sonraki haftalarda öğrencilerin önünde iki önemli sınav var. Bunlardan birincisi ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin katılacağı Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 4 Haziran’da düzenlenecek merkezi sınav. Tüm ülke genelinde yapılacak ancak deprem nedeniyle OHAL kapsamındaki illerde bulunan öğrencilere, diğer illerde sınava girebilme hakkı verilecek LGS’de öğrenciler, 8. sınıfın ikinci dönem konularından sorumlu olmayacaklar. Sınav sonuçları 26 Haziran’da açıklanacak.

Öğrencilerin önündeki diğer önemli sınav ise üniversitelere giriş için düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS). Bu yıl 3 milyon 498 bin 18 adayla rekor başvurunun yapıldığı YKS’nin 1. oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 17 Haziran 2023 Cumartesi günü; 2. oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve 3. oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) 18 Haziran 2023 Pazar günü düzenlenecek. Deprem nedeniyle YKS’de adaylar 12. sınıfın ikinci dönem konularından sorumlu olmayacaklar. Sınav sonuçları ise 20 Temmuz’da açıklanacak.

Üniversitelerin iki yıllık ön lisans programlarında öğrenim görüp dört yıllık lisans programlarına geçmek isteyen öğrencilerin gireceği Dikey Geçiş Sınavı (DGS) da 16 Temmuz’da gerçekleştirilecek. DGS’ye başvurular, 26 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında yapılabilecek.

Seçimlerin sonrasında eğitim takvimi

2022-2023 eğitim öğretim yılının sona ermesine sayılı günler kaldı. Okul öncesi, ilkokul ve ortaöğretim kademelerinde öğrenim gören 19 milyon öğrenci ile 1.2 milyon öğretmen için tatil zili 16 Haziran’da çalacak.

İngilizce ve matematik derslerinden hazırlanan çerçeve programları kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı resmi ve özel örgün eğitim kurumlarının 4. sınıfından 12. sınıfına kadar öğrenim gören istekli öğrenciler için 3 Temmuz-1 Eylül 2023 tarihleri arasında Türkiye genelinde yaz okulları açılacak.

MEB, öncelikle afet bölgesindeki 11 ilde, bu eğitim yılının ikinci döneminde oluşan öğrenme kayıplarının giderilmesi için 1 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında yaz okullarında destekleme ve yetiştirme kursları da düzenleyecek. 3 ay sürecek yaz tatilinin ardından okullarda 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı 11 Eylül 2023 Pazartesi günü başlayacak.

Kariyer Basamakları Sınavı 19 Kasım’da

MEB personeli ve öğretmenlerin görevde yükselmeleri için sınav süreci seçim öncesi ve sonrası haftalarda başlayacak. İlk yıl 583 bin öğretmenin uzman veya başöğretmen olarak özlük haklarında iyileşme sağladığı Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı’nda bu yılki süreç yarın başlıyor. MEB, 30 Mayıs-9 Haziran tarihleri arasında başvuruları kabul edecek. 17 Temmuz-8 Eylül tarihleri arasında verilecek eğitimlerin ardından sınav, 19 Kasım’da yapılacak ve sonuçlar da 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde açıklanacak. Şu anda uzman öğretmenliğe başvuru potansiyeli olan 91 bin 601 öğretmen bulunuyor.

MEB Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması yönetmeliği Kapsamında memurluk, şeflik, saymanlık ve şube müdürlüğü için görevde yükselme sınavı 9 Temmuz’da yapılacak. Yazılı sınav için MEB’in internet üzerinden başvuru ve onay süreci 29 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında olacak. Başvuru tarihinin son günü saat 18.00’de onay süreci tamamlanacak. Görevde yükselme yazılı sınavına katılacak adaylar, meb.gov.tr adresinde 9 Haziran’da ilan edilecek. Sınav giriş belgeleri, 26 Haziran’da yayımlanacak. 9 Temmuz’da düzenlenecek sınavın ardından sonuçlar, 4 Ağustos’ta açıklanacak. Sınav kapsamında şube müdürlüğü için 400, şeflik için 2 bin, memurluk için 3 bin, saymanlık için 57 kontenjan ayrıldı.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)