adscode
adscode

Servisteki çocuktan 'çipli bileklikle' veliye mesaj

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Teknokent bünyesindeki bir Ar-Ge firmasınca, çocukların servis güvenliği için geliştirilen ve velilerin, çocuğunun servisinin kaç dakika sonra eve ulaşacağı, servise bindiği…

Servisteki çocuktan 'çipli bileklikle' veliye mesaj
Eğitim
HÜ Teknokent bünyesinde çalışmalar yürüten Serviscell Polar Teknoloji Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Diker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yıldır çocukların okul yolu ve servis güvenliği üzerine çalıştıklarını, 3 yıl önce de "Serviscell" sistemiyle velilere hizmet vermeye başladıklarını söyledi.

Okul yolu ve servis güvenliği için yaptığı çalışmaların öncesinde bir risk haritası çıkardıklarını kaydeden Diker, "Bu risk haritalarının tamamında, insana ve sürücülere dayalı olmadan denetlenebilir, yönetilebilir bir şekilde sistem geliştirdik ve risklerin önüne geçmeyi planladık. Bu amaçla öğrencilerin severek kullanacağı saat özellikli çipli bileklik tasarladık." dedi.

- Servis dışında da bileklik ile kontrol

Diker, geliştirdiği uyarı ve bilgilendirme yönetim sistemiyle, öğrenci, veli, servis firması ve sürücü arasında taşıma hizmetinin en kaliteli şekilde verilmesini ve velilerin endişelerinin giderilmesini amaçladıklarını belirtti.

"Serviscell sürücü ekranı"nın ve çipli bilekliklerin yazılımının ve tasarımının Türk mühendisler tarafından yapıldığını söyleyen Diker, yazılımda okul platformu, servis firması platformu ve sürücü platforumu olduğunu kaydetti.

Ekranda, servise kayıtlı öğrenci listesindeki isimlerin yanında "bindi", "binmedi" sekmelerine servis sürücüsünün işaretleme yaptığını anlatan Diker, çocuğun servise bindiği andan itibaren çipli bileklikler sayesinde sürücünün yoklama almadan da saniyeler içinde servise binip binmediğinin veliye mesaj olarak gittiğini veya velinin aranarak bilgilendirildiğini aktardı.

Diker, "Servislere, 'Serviscell sürücü ekranı'nı takıyoruz. Çocuklara da saat özellikli bileklik veriliyor. Bilekliklere çocuğun kimliği tanımlanıyor. Bileklikler, Serviscell'e tanımlı. Çocuk servise bindiği anda sürücü yoklama yapmasa bile veliye çocuğun durumu mesaj olarak gidiyor." dedi.

Bilekliğin aynı zamanda çocuğun vücut ısınını da ölçerek veliye mesaj yoluyla iletildiğini kaydeden Diker, çocukların renkli bileklikleri severek kullandıklarını söyledi.

Serviscell ekranlarının okullarda da kullanılması için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Diker, bileklikleri olan öğrencilerin sınıfa girdiği anda sistem tarafından okunacağını ve dijital yoklamanın devreye girmiş olacağını, ayrıca bu sistemle velinin çocuğunu servis dışında da kontrol edebileceğini söyledi.

- Veliye "haritalı mesaj"

Servisin, çocuğun bulunduğu adrese giderken belli bir güzergahı izleyerek ilerlediğini ve bu güzergahın sistemde kayıtlı olduğunu anlatan Diker, servisin güzergah dışına çıkıp çıkmadığının da harita olarak veliye mesajla geldiğini ve velinin süreci kontrol edilebildiğine işaret etti.

Diker, "Bazen servisten son inen öğrenci sürücüyle baş başa kalabiliyor. Serviscell sistemi burada da devreye giriyor. Sürücü inen öğrencileri işaretlediğinde, servisteki öğrenci sayısı veliye gidiyor. Çocuğun serviste tek kaldığını veli öğrenebiliyor." bilgisini aktardı.

- Maliyeti ayda 10 lira

Serviscell sistemini, sürücünün insiyatifine bırakmadıklarını ve merkezden denetleme yaptıklarını belirten Diker, velilerin de mobil uygulama üzerinden şifreleri ile bütün süreçleri takip ederek yönetebildiklerini aktardı.

Sistemin veliye maliyetinin ayda 10 lira olduğunu kaydeden Diker, tüm ülke genelinde bu sistemi yaygınlaştırmak için çalışacaklarını kaydetti.

- "Laf olsun" diye icraat yapılmamalı

Son dönemde yaşanan sıkıntıların giderilmesi, okul servislerinin daha güvenli hale gelmesi ve çocukların güvenli bir şekilde evlerine, okullarına ulaşabilmeleri için yetkililerin doğru, işleyebilir sistemleri uygulamaları gerektiğine işaret eden Diker, şekilcilikten uzak kalınması ve "laf olsun" diye icraat yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

"Şekle dayalı, uygulanabilirliği olmayan çözümler hiçbir zaman bizi doğru sonuca götürmeyecektir. Bu nedenle biz 6 yıldır Ar-Ge çalışmaları ve saha gözlemlerimizle uygulanabilir sistemler geliştirdik." diye konuşan Diker, bu sistemle 3 yılda 50 bin öğrenciye ulaştıklarını, çoğunlukla özel okullarda ve bazı devlet okullarında bu sistemin kullanıldığını belirtti.

"İsteğimiz bu sistemin çocukların güvenliği için tüm Türkiye'de kullanılması." diyen Diker, bugünkü teknolojik imkanların çocukların güvenliği için yeni ürünler tasarlamada yeterli olduğunu söyledi.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)