adscode

SÜMED, Üniversite – Sanayi İşbirliğini Ele Aldı

Dünyanın en önemli 12 kuruluş ve üniversitelerinden CEO ve üst düzey yöneticileri rektörlerinin oluşturduğu Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu toplantısı İstanbul’da gerçekleşti.

SÜMED, Üniversite – Sanayi İşbirliğini Ele Aldı
Etkinlikler

Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyeleri Prof. Timothy Tong ve Dr. Xiang Wang,  Sabancı Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin (SÜMED) evsahipliğinde düzenlenen konferansta, 3 Ekim Çarşamba günü "Yükselen Asya Bağlamında Araştırmaya İlişkin İki Bakış Açısı”  başlıklı konferansta konuşmacı oldular. Konuşmacılar Çin örneğini ele alarak üniversite – sanayi işbirliği, bilgi transferi ve fikri mülkiyet konularını ele aldılar.

Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu kapsamında, Sabancı Üniversitesi Mezunlar Derneği – SÜMED evsahipliğinde, 3 Ekim 2012, Çarşamba günü, the Seed’de "Yükselen Asya Bağlamında Araştırmaya İlişkin İki Bakış Açısı”  başlıklı bir konferans düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasını Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Araştırma ve Lisansüstü Politikalar Direktörü Hasan Mandal yaptı.

 

Konferansta, Hong Kong Polytechnical Üniversitesi Rektörü  Prof. Timothy Tong ve Orrick, Herrington & Sutcliffe LLP ortağı Dr. Xiang Wang konuşmacı oldular. Konferansta, Prof. Tong “Üniversite – Sanayi İşbirliği” başlıklı bir konuşma yaparken, Dr. Wang “Fikri Mülkiyetin Ticarileşmesi ve Tartışılması” başlıklı bir konuşma yaptı.

 

Prof. Timoty Tong, bilgi transferinde üniversitelere düşen görevi anlattı

Hong Kong Polytechnical Universitesi Rektörü Prof. Timothy Tong, 70 yıllık tarihi bulunan üniversitelerinin gelişim sürecinde sanayi ile işbirliği içinde olduğunu vurguladı. Sağlıktan inşaaata kadar uzanan geniş bir yelpazede birçok sektör ile işbirlikleri olduğunun altını çizen Prof. Tong, bir öğrenci projesi olarak başlayan elektrikli araçların iş dünyası tarafından geliştirilerek bir sektör haline dönüştürüldüğünü söyledi. Bilgi transferinin önemine inandıklarını belirten Prof. Timothy Tong, özel sektörde kullanılan pek çok ürünlerinin bulunmasını da bilgi transferinin en iyi örneği olduğunu ifade etti.

 

Öğrencilere yönelik 1.2 milyon dolarlık mikro fon uygulaması

Hong Kong Polytechnical Üniversitesi’nin yeni vizyon ve hedeflerine de değinen Prof. Tong, “Çıtamızı yükseltip mükemmeliyeti arıyoruz. Pratik değeri olan şeyler yapıp, bu alanda lider bir üniversite olmak istiyoruz” dedi. Prof. Tong, üniversite olarak son bir yılda 60 lisans anlaşması imzaladıklarını, 52 tane patent aldıklarını söyledi. Prof. Tong, geçtiğimiz yıl öğrencilerin faydalanması 1.2 milyon dolarlık mikro fon uygulaması başlattıklarını belirtti. Öğrenciler projelerinde başarılı olursa ikinci aşamaya geçtiklerini söyleyen Prof. Tong, başarısızlık durumunda parayı geri istemediklerini, öğrencilerin bu durumda önemli bir deneyim kazandıklarını ifade etti. Geçen yıl verilen mikro fonlardan 1.9 milyon dolar gelir elde edildiğini belirten Prof. Tong, bu yıl mikro fona ayrılan miktarın 1.7 milyon dolar olduğunun altını çizdi.

 

Çin’de yaşanan fikri mülkiyet davaları dünyadaki bütün şirketleri etkiliyor

Orrick, Herrington & Sutcliffe LLP ortağı Dr. Xiang Wang Çin’in son 30 yılda çok büyük değişim geçirdiğini vurgulayarak konuşmasına başladı. Dr. Wang kopya ürün üretmenin Çin kültüründe bilgi paylaşımı olarak görüldüğünü belirtirken artık Çin’de fikri mülkiyet anlamında değişimler yaşandığını vurguladı. Geçen yıl Çin’de 1.3 milyon patent başvurusu gerçekleştiğini söyleyen Dr. Wang, her şehirde bir fikri mülkiyet mahkemesi olduğunu ve ABD’nin fikri mülkiyet ve sanayi casusluk konularında en çok ihtilaf yaşadığı ülkenin de Çin olduğunu belirtti. Pek çok şirketin üretim tesislerini Çin’e taşıdığının altını çizen Dr. Wang, Çin’de yaşanan fikri mülkiyet davalarının dünyadaki bütün şirketleri etkilediğini söyledi. Dr. Wang, Çin’in artık fikri mülkiyet ihraç eder hale gelmesi gerektiği yorumunu yaptı.

 

Konferansa, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Prof. Dr. Nihat Berker,  bu yıl Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu üyeleri arasına katılan Nobel Ödüllü Ekonomist ve Massachusetts Institute of Technology Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peter A. Diamond da katıldı.

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)