adscode

Tanrıkulu'ndan 'Yandaş' Üniversite Tepkisi

CHP'li Sezgin Tanrıkulu: "Üniversiteleri, iktidar akademilerine dönüştürmeyelim.''

Tanrıkulu'ndan 'Yandaş' Üniversite Tepkisi
Haberler




CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ''Yakıcı toplumsal olaylar karşısında sessiz kalan üniversite yönetimlerinin, ODTÜ'de yaşananlar karşısında durumdan vazife çıkaran açıklamalar yapmaları, sadece toplumsal kutuplaşmaları daha da ağırlaştırır'' değerlendirmesinde bulundu. 
Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada ODTÜ yerleşkesinde yaşanan olaylar ve ardından bazı üniversite yönetimlerinin yayımladığı ortak bildiriyi değerlendirdi. 
Ortak bildiriyle öğrencilerden yana tavır alması beklenen üniversitelerin, polisin orantısız güç kullanımını sorgulamadan, tam manasıyla ''devletçi'' bir tavır sergilediğini ileri süren Sezgin Tanrıkulu, ''Yakıcı toplumsal olaylar karşısında sessiz kalan üniversite yönetimlerinin, ODTÜ'de yaşananlar karşısında durumdan vazife çıkaran açıklamalar yapmaları, sadece toplumsal kutuplaşmaları daha da ağırlaştırır'' ifadelerini kullandı. 
Tanrıkulu, şunları kaydetti: ''Demokrasinin özgürlükler çerçevesi içinde yer alan protesto hakkını kullanan öğrenciye sahip çıkmayan ve sahip çıkan ODTÜ'yü eleştiren üniversite yönetimleri, akademinin temel kaidelerinden birinin iktidara ve mutlak güce karşı şüphecilik olduğunu unutuyorlar. Üniversiteler iktidar emrinde kurumlar değildir. Üniversiteler iktidarların yanlışlarına direnen, bilimi, özgürlüğü, akademik özerkliği savunan kurumlardır. Eflatun'dan beri akademinin temel özelliği bağımsız ve özgür oluşudur. Ama bu tavır göstermektedir ki bazı üniversitelerimiz içinde bulundukları yapıların tarihsel misyonlarının yüzlerce yıl gerisinde kalmışlardır. Bu yapılardan bilimsel ve akademik üretim beklenemez. Çünkü bağımlı kurumlar bilim üretmez ancak sorgulayan ve özgür olan kurumlar bilim üretir. Üniversiteleri, iktidar akademilerine dönüştürmeyelim.''AA



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)