adscode

TÜBA'dan yaz okulları

TÜBA-Türk dünyası yaz okulları başladı.

TÜBA'dan yaz okulları
Eğitim
Güncelleme : 26-Aug-24 17:22

 

2022 yılına kadar TÜBA tarafından toplam 4 kez düzenlenen ve son 2 yıldır paydaşlarla iş birliği içinde organize edilen yaz okulları; Türk ve akraba topluluklarının yaşadığı kardeş, komşu ve yakın ülkelerin bilim insanları arasında köprü oluşturmayı, diplomatik olarak yakınlaşmalarını ve ilişkilerinin gelişmesini sağlamayı hedefliyor.

'Türkoloji bilimin gelişmesini çok önemsiyoruz'

Programın açılışında Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Rektör Dr. Zhanar Temirbekova, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev, Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun Şahin ile bilim insanları, akademi temsilcileri ve Türk ülkelerinden gelen bilim insanları yer aldı.

Başkan Şeker yaptığı konuşmada Türk halkının dilinin ve kültürünün geliştirilmesinin önemini anlattı, Türk dünyasının geleceği için, gençlerle aynı ortamda buluşmanın çok değerli olduğunu ifade etti. Prof. Şeker “Katılımcıların yaz okulunda öğrendiklerini gündelik hayatlarında ve akademik yaşamlarında kullanması eğitimin hedefine ulaştığı anlamına gelecektir. Türkoloji biliminin gelişmesi ve Türk dünyasının dünya arenasında itibarının artırılması hepimiz için çok önemli, bu doğrultuda çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Yaz Okulu sayesinde Türkistan Türkoloji bilim laboratuvarına dönüştüğünü ifade eden Prof. Şimşek ise “Türk dünyasının değerlerini özümsemenin Türk dünyasının ortak değeri olduğunu söyledi.

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Rektörü Zhanar Temirbekova ise, Türk halklarının manevi hocası Ahmet Yesevi Üniversitesi başta olmak üzere tüm katılımcıları Türkistan'da görmekten mutluluk duyduğunu bildirdi. Türkoloji ve yeni enerji teknolojilerinin sadece Türk dünyası için değil, dünyada da önem taşıdığını dile getiren Dr. Temirbekova yaz okuluyla kardeş ülkelerin derin tarihinin, geleneklerinin, değerlerinin, dilinin ve kültürünün ortaya konacağını söyledi ve “Türk dünyasının bütünleşmesi için Türkoloji’yi tam öğrenmemiz gerekiyor. Hepimiz yeni enerji kaynakları bulmayı ve dönemin ihtiyaçlarına göre teknolojik potansiyelimizi artırmayı önemsiyoruz. Bu konuda, yaz okulumuzun etkili olacağına inanıyoruz." dedi.

62 genç bilim insanı ve araştırmacı yaz okulunda eğitime başladı.
Hem geleneksel hem de modern yaklaşımlara odaklanarak çeşitli enerji teknolojilerinin öğretilmesi ve tartışılması etrafında şekillenen New Energy Technologies Summer School programı 5 gün boyunca sürecek. Toplam 30 öğrenciye enerji teknolojileri alanındaki en son gelişmeler, güncel problemler ve fırsatlar hakkında kapsamlı dersler sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, enerji üretiminin temel ilkeleri ve yerleşik yöntemlerinin yanı sıra gelecekteki enerji taleplerini karşılamak için yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlere de odaklanıyor. Program; enerji üretimi, yönetimi ve sürdürülebilirliğine yönelik yeni yaklaşımların da tartışılacağı ve katılımcıları geleceğin enerji çözümlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaya teşvik edebilmek üzere Termodinamikte Geleneksel Enerji Kaynakları, Nükleer Enerji, Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Hidrojen Enerjisi Teknolojileri gibi pek çok başlık altında eğitim alacak.

Türk Dünyası’nın geçmişten günümüze uzanan ilmi ve fikri tarihi, arkeolojisi ile dil ve edebiyatı ana teması üzerine kurulan Türkoloji Yaz Okulu’na ise 32 öğrencinin katılıyor. Türkoloji alanında çalışan genç akademisyenlerin etkileşimleri için, devam ettikleri proje ve çalışmalarını sundukları, birikimlerini artırdıkları, akademik ağ içerisinde güçlü ilişkiler kurabildikleri bir platform oluşturmayı hedefliyor. Türk devletlerinin iş birliği ve Türk Dünyası bütünleşmesi konularında çalışan bilim insanlarının katılım sağlayacağı yaz okulu; Türk devletlerinden genç akademisyenleri bir araya getiriyor, Türk Dünyası’nın tarihi, arkeolojisi, dili ve edebiyatı konularında teorik ve pratik bilgilerini derinleştiriyor. Ayrıca katılımcıların bilimsel yayın, sunum yapma ve araştırma fonlarından yararlanma gibi birbiriyle ilişkili alanlarda becerilerini geliştirmelerine katkı sunuyor. Türk Dünyası Kavramı, Türk Devletleri Tarihi, Türk Dünyası Arkeolojisi Türk Dünyası Sanat ve Düşünce Tarihi, Türk Dilleri ve Çağdaş Türk Dillerinin Genel Özellikleri dersleri de yaz okulu programında yer alıyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)