adscode
adscode

"Türkiye eğitim kalitesinde çok geride"

Çin’de sınıflarda yüz tanıma sistemi kullanılarak öğrencilerin derse odaklanması sağlanıyor.

"Türkiye eğitim kalitesinde çok geride"
Eğitim
Çin’de dersliklere kurulan sistemlerde, etkileşimli tahta üzerinde yer alan yüksek teknolojili bir kamera, yüz tanıma yazılımıyla dikkati dağılan öğrenciyi öğretmene bildiriyor. Mesajı alan öğretmen, o öğrencinin tekrar derse odaklanması için yardımcı oluyor.

***
Amerika’nın ve dünyanın en önde gelen teknoloji eğitim kurumlarından biri olan Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de zihninizi okuyan, sözlü komut almadan sadece düşüncelerin harekete geçirdiği bir cihaz geliştirildi.

***
Singapur son yıllarda eğitimdeki başarılarıyla adından sıkça söz ettiriyor. Singapur’da bir okul müdürünün sınavlardan önce velilere gönderdiği anlamlı bir mektup:

Değerli Veliler,

Çok yakında çocuklarınızın sınavları başlayacak. Çocuğunuzun başarılı olması konusunda hepinizin gerçekten endişeli olduğunu biliyorum; ama lütfen unutmayın, sınava giren çocuklar arasında matematiği anlamasına gerek olmayan bir sanatçı olacak… Tarihi ya da İngiliz edebiyatını umursamayan bir girişimci… Kimya notları önemli olmayan bir müzisyen… Fiziksel olarak fit olması, fizik derlerinden daha önemli olan bir sporcu olacak… Eğer çocuğunuz en yüksek notları alırsa, bu harika! Ama eğer almazsa… Lütfen özgüvenini elinden alıp onurunu kırmayın. Onlara sorun olmadığını, bunun sadece bir sınav olduğunu söyleyin! Hayatta çok daha büyük şeyler için biçilmiş kaftan olabilirler. Sınavdan kaç alırlarsa alsınlar, onları seveceğinizi ve yargılamayacağınızı söyleyin. Bunu lütfen yapın ve bunu yaptığınızda… Çocuklarınızın dünyayı fethetmelerini izleyin. Bir sınav ya da düşük bir not, hayallerini ve yeteneklerini ellerinden alamaz ve lütfen, sadece doktorların ve mühendislerin dünyadaki tek ve en mutlu insanlar olduklarını düşünmeyin.
Saygılarımla,

***
Ülkelerin eğitim kalitesini incelediğimizde, Türkiye’nin Pakistan’ın bile gerisinde olduğunu görüyoruz.. “The Spectator Index ‘Quality of Education, 2017” verilerine göre, ülkelerin eğitim kalitesindeki sıralamaları:

1. Switzerland
2. Singapore
3. Finland

74. Iran
94. Pakistan
99. Turkey

***

YÖK'ün “Fransa’da hiçbir üniversitede lisans düzeyinde eğitim veren Türk Dili ve Edebiyatı ile Türkoloji bölümü yok” gerekçesiyle, Fransızca bölümlere kısıtlama getirmesine yanıt Deuthe Welle Türkçe’den geldi. Fransa'da 1795'ten bu yana Türkçe öğreten Doğu Dilleri ve Uygarlıkları Ulusal Enstitüsü (INALCO)’nün bölüm başkanı Timour Muhidine, “Fransa'da Türkçe öğretiliyor, YÖK de bunu biliyor” diyor.
Fransa’da bir süre önce 300 kişinin imzasıyla, “Kur'an-ı Kerim'den şiddet ve Yahudi karşıtı fikirleri yaydığı gerekçesiyle bazı ayetlerin çıkarılması” yönünde bir bildiri yayımlanmıştı. 

Tartışma yaratan bu bildirinin ardından YÖK harekete geçmiş ve “Fransa’da hiçbir üniversitede lisans düzeyinde eğitim veren Türk Dili ve Edebiyatı ile Türkoloji bölümü yok” gerekçesiyle, henüz öğrencisi olmayan ve sayısı 16 olarak açıklanan Fransızca bölümlerine öğrenci alımının durdurulduğunu bildirmişti.

Ancak Fransa'daki uzmanlar, Fransa'da Türk Dili ve Türkoloji eğitimi veren iki üniversite olduğunu belirtiyor.

Deuthe Welle Türkçe’nin haberine göre, Fransa'da Türk Dili ve Edebiyatı veya Türkoloji eğitimi veren iki üniversite bulunuyor. Bunlardan ilki Paris-Sorbonne Üniversitesi'ne bağlı olan Doğu Dilleri ve Uygarlıkları Ulusal Enstitüsü (INALCO), diğeri ise Strasbourg Üniversitesi bünyesindeki Türk Etüdleri bölümü. Her iki bölümde lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim ve devlet diploması veriliyor.


Sadık Gültekin/ NTV

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)