adscode

Türkiye'de Yılda 15 Milyar TL Duman Olup Havaya Gidiyor

İnsanlara Sigaranın Zararlarını Göstermek, Sigarayla Mücadele Etmek Amacıyla Dünya Sağlık Örgütünün 1988 Yılından Bu Yana Tüm Dünyada Etkinliklerle Kutladığı “ Dünya Sigarayı Boykot Günü” Bu Yılda Çok…

Türkiye'de Yılda 15 Milyar TL Duman Olup Havaya Gidiyor
Etkinlikler

Türkiye'de sigaraya yılda 15 milyar dolar harcandığı ve her yıl 110 bin kişinin sigaradan hayatını kaybettiğini biliyor muydunuz?

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Mustafa Aydın, "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla düşüncelerini şöyle dile getiriyor;

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Mustafa Aydın da, tek bir kişinin dahi sigaradan uzak durması için 10 yıldır mücadele verdiklerini, kapalı alanlarda sigara içme yasağının çıkmasına dernek olarak büyük katkı sağladıklarını ifade eden Aydın, "Türkiye'de her yıl 110 bin kişi sigaradan ölüyor ve sigaraya yılda 15 milyar dolar harcanıyor" dedi.

Sigara nedeniyle özürlü çocuklar doğuyor…

Aydın, dünya genelinde ise yılda sigaraya 400 milyar dolar harcandığını, buna karşılık 600 milyar doların da sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için kullanıldığını belirtti.

İstanbul'daki orman yangınlarının yüzde 50'sinin sigaradan kaynaklandığını ifade eden Aydın, sigara içen ya da sigara içilen ortamda bulunan anne adaylarının çocuklarının yüzde 25'inin de özürlü olarak dünyaya geldiğini kaydetti."Sigaranın sosyal statüsünü Türkiye'de sıfıra indirdik" diyen Aydın, önceki yıllarda kurumların ismini taşıyan sigaralar bulunduğu ve bunları içmenin prestij olarak görüldüğünü hatırlattı.

Kapalı alanlarda sigara yasağını getiren kanunun, aleyhte kampanyalara rağmen Türk halkı tarafından büyük kabul gördüğünü ifade eden Aydın, bağımlılık yapan maddelere giden bütün yolların sigaradan geçtiğini ve özenti yoluyla bulaşan tek hastalığın sigara olduğunu söyledi.

Mustafa Aydın, sigara üreticisi firmaların film yapımcılarına milyon dolarlar vererek filmin 3-5 dakikasını satın alarak başrol oyuncularına sigara içtirdiğini, puro şeklinde çikolata üretildiğini öne sürerek, toplum önderleri olan sanatçıların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Aydın, İkinci Dünya Savaşı'nda 50 milyon insanın hayatını kaybettiğini, ancak o yıldan bugüne sigaradan ölen kişi sayısının 130 milyon olduğunu dile getirerek, "Silah üreten de, sigara üreten de aynı firmalar. Küresel krizde bile en çok sigara firmalarının hisse senetleri değer kazandı" diye konuştu.

Türkiye'nin tanıtımında başında fes, elinde nargile olan insanları kullanan turizm firmaları bulunduğunu ileri süren Aydın, ülkenin böyle bir tanıtıma layık olmadığını söyledi.

Aydın, Türkiye'de her yıl 22 ton sigara izmariti toplandığını ve bir izmaritin, içindeki kimyasal maddelerden dolayı 5 yıl boyunca doğada yok olmadığını bildirdi.

 

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)