adscode
adscode

Uzmanlar LGS'yi değerlendirdi

2022 LGS Türkçe bölümü bu yıl genel olarak özellikle yoruma dayalı sorularda güçlü çeldiricileri olan birkaç soru ile seçici bir sınav niteliği taşıyor.

Uzmanlar LGS'yi değerlendirdi
LGS
Güncelleme : 08-Jun-22 10:21

Özel Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Bölüm Başkanlarının 2022 LGS Sınavı değerlendirmesi:

SÖZEL ALAN

TÜRKÇE

2022 LGS Türkçe bölümü bu yıl genel olarak özellikle yoruma dayalı sorularda güçlü çeldiricileri olan birkaç soru ile seçici bir sınav niteliği taşımaktadır.  Bir yönüyle anlama – yorumlama becerisini ölçen, bir yönüyle dikkati ölçen soruların ağırlıkta olduğunu söylemek mümkün. Görsel okuma, grafik ve tablo inceleme - yorumlama soruları ile beceri temelli sorular; soru gelmesi beklenilen alanlardı ancak daha önceki sınavlarda sorulan “Fiilimsi” konusundan bu sene soru gelmemiş, yerine “Anlatım Bozukluğu” konusundan soru sorulmuştur. Ayrıca diğer bir dil bilgisi konusu olan “Cümle Türleri” konusundan da soru sorulmamıştır. Dil bilgisi soruları, bu bağlamda yapılabilir ve kolay sorular olarak değerlendirilebilir. “Yazım Kuralları” konusundan dikkat gerektiren ve cevabını hemen göstermeyen bir soru sorulmuştur. Dikkatli olan öğrencilerin yapabileceği nitelikte olduğu söylenebilir. Daha önceki sınavlarda üstte bilgi ile verilen yazım kuralları ve noktalama işaretleri sorularından bu yıl vazgeçildiğini görmekteyiz. “Parçada Anlam” konusunun klasik konu ve ana fikir soruları yerine, daha çok metnin içeriğini yorumlamaya yönelik ve “Cümlede Anlam” konusuyla bütünleştirilmiş sorulara yer verildiğini söylenebilir. Bu sene Türkçe soruları, dikkat gerektiren birkaç sorusu nedeniyle ayırt ediciliği yüksek sorulardan oluşmuştur. ve okuduğunu doğru anlayan, yorumlayan ayrıca dikkatli olan öğrenciler tarafından tam yapılabilecektir.                       

Sermin ÇAMAŞLIOĞLU

Türkçe Bölüm Başkanı

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi LGS soruları 8.sınıf müfredat programıyla tam anlamıyla uyumludur. Soru dağılımı konu kazanımlarıyla dengelidir. Düzenli çalışmış olan, dersin temel kavramlarına hakim, konu eksiği olmayan, okuma ve yorumlama yeteneği gelişmiş öğrencilerin  yapabileceği orta kolaylıkta  bir sınav olmuştur.

Sınavda yer alan sorularda; verilen bilginin analiz edilerek öğrencinin  düşünme becerisinin, alan ve kavram bilgisinin sorgulandığı görülmektedir.

“Mudanya Ateşkes Antlaşması” ile ilgili olan soru ise eleyici bir soru olarak düşünülebilir. Tamamen bilgiye yönelik bir soru olup öğrencinin başka bir kazanımla ilişkilendirerek çözebileceği ve kesinlikle bilgi kullanılarak yapılabilecek  bir soru olduğu söylenebilir.

Mine ÇEVİK

Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

Sorular dersin yıl boyunca öğrenilen müfredatı ile uyumlu ve  paragrafta anlam tarzındadır. Türkçe hakimiyeti yüksek öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği tarzda sorulardan oluşmaktadır.

Seval SERÇE

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı

YABANCI DİL

İngilizce soruları müfredata uygun olumlu-olumsuz soru yönergeleriyle öğrencilerin okuduğu diyaloğu iyi anlayıp yorumlama, tamamlama, verilen tablo, blog veya metindeki yorum ve bilgiye göre öğrencilerin anlama, yorumlama ve dikkat becerisini ölçen; öğrencileri fazla zorlamayacak sorulardan oluşturulmuştur.

Evrim ASLAN

İngilizce Bölüm Başkanı

SAYISAL ALAN

MATEMATİK

8.sınıf müfredatına uygun bir sınavdı. Konu dağılımı olarak prizma, piramit konularından soru sorulmamıştır. Kareköklü sayılar konusundan beklenen soru sayısından daha fazla soru sorulmuştur. Kareköklü sayılar konusundaki bir soru yerine prizma veya piramit sorusu sorulabilirdi. Sınavın zorluk düzeyi geçen yıllara göre daha kolaydı. Soruların %25'i zor, %50'si orta, %25 i kolaydı. Sınav genel olarak yoruma dayalı sorulardan oluşmuştur.

Ekrem Polat TUNA

Matematik Bölüm Başkanı

FEN BİLİMLERİ

2022 LGS’de 2021 LGS’ye göre konu dağılımında farklılık göze çarpmaktadır. Geçen yıl yapılan LGS’de 7.üniteden ( Elektrik Yükleri ve Elektriklenme ) soru sorulmamışken bu yıl 2 adet soru sorulmuştur. 1. üniteden normalde 2 adet soru gelirken bu yıl 1 adet soru sorulmuştur. Diğer soru 4. üniteye eklenmiştir. Sorular ana kazanım çerçevesinde sorulup ayırt edici birkaç soru yer almaktadır. Her sene olduğu gibi deney yorumlama, okuduğunu anlama, şekil ve bilgi arasındaki bağlantıyı kurabilen öğrencilerin iyi sonuç alacağı bir sınavdır.

Yener GÜLER

Fen Bilimleri Bölüm Başkanı

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)