OZAN ÖMER KADÜKER / MİLLİYET
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, düzenlediği basın toplantısında Bolu’daki yabancı öğrenci sayısının 3 yılda 15 katına çıktığını ifade ederek şöyle devam etti: “Şu anda Bolu’da bizim tespitlerimize göre 102 ülkeden öğrenci var. Bu öğrencilerin kendi ülkelerinde hangi okul mezunu dahi olduğunu bilmiyoruz. Ajanslar türedi. Bu ajansa Somali’den başvuruyor. Ajans buna ‘Şu üniversiteye senin kaydını yaptırırsak 18 bin liraya mâl olur’ diyor.” dedi. Özcan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ile öğrencilerin getirilmesini organize ettiğini iddia ettiği İbrahim Kürtül’ün görevden alınmasını da istedi.
Bolu Belediyesi’nde 2021’de de yabancıların nikah ücreti 100 bin TL, suyun metreküpü ise 2.5 dolar olarak belirlenmişti. Açılan davalar sonucunda uygulama durdurulmuştu. Belediyeye ayrımcılık
yaptığı için para cezası verilmişti.
‘Hukuki değil’
Belediyeye dava açan avukatlardan Abdurrahim Çakır, otobüs ücretlerine getirilmesi planlanan zamların hukuki olmadığını belirterek şöyle devam etti: “Kamu hizmetlerinden yararlanma hakkına sahip olan herkes hizmetlerden eşit yararlanma hakkına sahip. En temel ihtiyaçlardan olan ulaşım hakkı, bu hizmetten yararlanacakların uyruk farkı gözetmeksizin herkese eşit şekilde sağlanmalı. Bolu Belediye Başkanı ise hiçbir haklı ve hukuki gerekçe bulunmaksızın yabancı uyruklu kişilerin temel insani haklara ulaşmalarını zorlaştırmak istemektedir.”
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinden uluslararası öğrenci kabulüyle ilgili açıklama:
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan "Uluslararası Öğrenci Kabul Yönergesi" dışında öğrenci kabulü yapılmadığını bildirdi.
Üniversiteden yapılan açıklamada, 32 yıllık akademik birikimiyle Türkiye'nin gençlerinin yanı sıra başta Orta Asya ve Balkan ülkeleri olmak üzere onlarca ülkeden uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan BAİBÜ'nün, nitelikli eğitim imkanı ile uluslararası öğrencilerin yurt dışında eğitim görme tercihlerinden biri olduğu belirtildi.
Açıklamada, Bolu'nun sosyokültürel ortamına kısa sürede uyum sağlayarak eğitimlerini başarıyla tamamlayan uluslararası öğrencilerin, Türkiye'de aldıkları eğitimle kendi ülkelerinin geleceğine yön verdiği, ülkelerinde de Türkiye Cumhuriyeti'nin gönüllü elçileri olarak köprü görevi gördüğü anlatıldı.
Tarih boyunca onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Bolu şehrinin, hoşgörü, empati ve kültürel çeşitliliği yerine maalesef mesnetsiz iftiralarla gündem haline getirilmeye çalışıldığı savunulan açıklamada, "Üniversitemiz uluslararası öğrenci kabulünde, YÖK tarafından onaylanan 'Uluslararası Öğrenci Kabul Yönergesi'ni uygulamakta, yönerge dışında herhangi bir öğrenci kabulü yapmamaktadır. Öğrenciler kayıt sürecinde diğer gerekli belgelerinin yanı sıra ilgili makamlardan aldıkları sabıka kaydını da sağlamak zorundadır. Buna karşılık tüm uluslararası öğrencileri peşinen suçlayan, töhmet altında bırakan ve hedef gösteren ifadelerin kullanılması iyi niyetle bağdaşmamaktadır." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu kötü niyetli zihniyetin daha önce de insan hakları ve eşitlik ilkesine aykırı biçimde yabancıları ötekileştirerek, ayrımcılık yasağını ihlal ettiği ve belediyenin ceza almasına neden olduğu hafızalardaki yerini korumaktadır. Anadolu irfanının zenginliği ile kentine, ülkesine ve dünya insanlığına katkı veren üniversitemiz, stratejik planında yer verdiği uluslararasılaşma hedefine yönelik çalışmalarına devam edecektir. Ciddiyetten ve iyi niyetten uzak açıklamalar ve iftiralara boyun eğmeden milletimiz, ülkemiz ve şehrimiz için en iyisini ortaya koyma çabamız sürecektir."