adscode
adscode

Yazar, çevirmen ve yayıncı Orhan Suda’yı kaybettik

Türkiye sol hareketinin ve düşün dünyasının önemli isimlerinden yazar, çevirmen ve yayıncı Orhan Suda yaşamını yitirdi. Suda'nın cenazesi yarın Karacaahmet Şakirin Cami'nden öğle namazında kaldırılarak…

Yazar, çevirmen ve yayıncı Orhan Suda’yı kaybettik
Türkiye'den Haberler



Suda 1929'da Ankara'da doğdu. Devlet Konservatuarı tiyatro bölümünde okurken, 1952'de TKP üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Reşat Fuat Baraner, Arhavili Mustafa, Cazım Aktimur, Ruhi Su, Faik Şekeroğlu, Halim Spatar, Şükran Kurdakul, Mihri Belli ile birlikte hapis yatan Suda, tahliye olduktan sonra bir süre İzmir'de gazetecilik yapmaya başladı.

Yıllarca çeşitli yayınevleri ve dergilere yazılar yazıp çeviriler yapan Suda, 1973’te Suda Yayınları’nı kurdu, 1974’te Yeni Adımlar dergisini yönetti ve iki yıl üst üste düzenlediği Sabahattin Ali Öykü Yarışması'nın Seçici Kurul başkanlığını yaptı. Dost dergisinde, haftalık Sosyal Adalet gazetesinde, Yeni Adımlar ve Kitaplık dergilerinde çeşitli yazıları yayınlandı.
 
1978’de eşi Sevgi Suda 'yla birlikte önce Fransa’ya, daha sonra İngiltere'ye giden Suda, 1983’te BBC Türkçe Bölümü’nde program yapımcılığı görevinde bulundu.
 
Bir Ömrün Kıyılarında, Nezihe Meriç-Orhan Suda, Aix-Londra-İstanbul Mektupları, Orhan Suda-Halim Spatar Mektuplar: Yurtdışından-İstanbul’dan gibi kitapları bulunan Suda'nın çevirdiği eserler ise şöyle:
 
Kadın Nedir?, Ernest Mandel'den Marksist Ekonomi Elkitabı, Karl Marx’tan Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı, Georges Amado’dan Sonsuz Topraklar, Lenin’den İki Taktik, Robert Sabatier’den İsveç Kibritleri, E. H. Carr’dan Bolşevik Devrimi, Jacques Prévert’den Sözler, Luan Starova’dan Keçiler Dönemi, Babamın Kitapları, Tanrıtanımazlık Müzesi, Jean Bottéro’dan Gılgamış Destanı, Alain Vircondelet’den Balthus Anılar.
Cumhuriyet


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)