adscode
adscode

Yılın ilk sabahına nasıl uyanacaksınız?

Birçok insan için yılbaşı geceleri yemekleri, çeşit çeşit içecekleri, tatlıları, tuzluları ve yemişleri bol bol tüketmek anlamına geliyor.

Yılın ilk sabahına nasıl uyanacaksınız?
Sağlık
Ancak istatistikler aşırı yeme içmeye bağlı sorunlarla hem o gece hem de yılın ilk günü acil servislere başvuruların artığını gösteriyor.

Yılbaşı gecesi yiyeceklerin aşırı ve kontrolsüz tüketimi sağlıklı kişilerde bile bazı sorunlara neden olabiliyor. Ancak uzmanlar diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalığı, gastrit ve ülser gibi kronik sağlık sorunu olanların daha dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor. 

CİPS YERİNE KURUYEMİŞ

İstatistiklere göre, yılbaşı gecesi aşırı yeme içmeye bağlı sorunlarla acil servislere başvurularda artış yaşandığını dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir’in işaret ettiği en önemli nokta ise kalori kısıtlaması. Demir’e göre bunun için mesela, kalori içeriği fazla olan cips yerine kuruyemişler tercih edilebilir. Ancak kuruyemişlerin de çok masum olmadığı unutulmamalı, yağ içeriği yüksek olduğundan tüketim miktarına dikkat edilmeli. 

Bireysel faktörüler göz önünde bulundurulmak kaydıyla Diyetisyen Demir’in yılbaşı gecesi için kuruyemiş önerisi; “5-6 adet fındık, 5-6 adet badem, 2 ceviz, 10-15 kuru yaban mersini, 5-6 adet antep fıstığı tüketilebilir” şeklinde.

Yanı sıra kalori kısıtlamasına sabahtan başlamak en doğrusu. Her gün oldugu gibi kahvaltı, öğlen yemeği ve ara öğünlerin mutlaka yapılmasının önemli olduğunu belirten Demir, öğünlerin atlanmaması gerektiğine vurgu yapıyor. Yılın ilk saatlerini veya ilk gününü acil serviste geçirmek istemeyenler için yılbaşı sofrasında olması ve olmaması gereken besinleri Diyetisyen Demir şöyle özetliyor: 

BÖREK VE PİLAV YERİNE SALATA VE ZEYTİNYAĞLI

“Ana yemek tavuk veya hindi olabilir. Yanında zeytinyağlılar ve salata tüketilmeli, pilav, makarna, börek gibi karbonhidratı yüksek besinlerden uzak durulmalı. Şerbetli tatlı yerine meyve tatlıları veya sütlü tatlılar tercih edilmeli.

ALKOLLÜ İÇECEKLERE DİKKAT

Uzun süre aynı ortamda bulunmak yemeklerle birlikte alkolün de fazla tüketilmesine neden olur. Alkol alırken rakı, viski, votka gibi alkol oranı yüksek içkiler yerine alkol oranı daha düşük olan şarap, şampanya tercih edilmeli. Bu içkilerin de 1 dubleyi geçmemesi gerekir. Alkollü içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran ya da şıra tarzı içecekler tüketilebilir. Alkolün diüretik etkisi sebebiyle yanında bol su içilmeli. Ertesi gün de bol su tüketimine devam edilmeli.”

KURUYEMİŞ VE MEYVENİN SAATİ DE ÖNEMLİ

Dikkat edilecek bir nokta da kuruyemiş ve meyvelerin tüketim saati. Kuruyemişlerin yemekten ortalama bir saat sonra yenmesinde fayda var. Ayrıca yemekten yaklaşık 2 saat sonra glisemik indeksi düşük meyveler tüketilebilir.

Yılbaşı softalarındaki yüksek kalorili besinleri tüketmenin mide başta olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açtığına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğçe Kalaycıoğlu da yılın ilk sabahına sağlıklı uyanmak için önerilerde bulundu. 

Fazla karbonhidrat ve yağ içeren besinlerle akşamı geçirip, şişkinlik ve midede gaz şikâyeti yaşayanlara rezene çayı içmelerini tavsiye eden Kalaycıoğlu, gün boyunca içilecek 2,5 litre suyun ödemi atmaya da yardımcı olacağını söyledi. 

DETOKS İÇİN ELMA, KEREVİZ, ZENCEFİL…

Kalaycıoğlu’nun yeni yılı sağlıklı ve zinde bir bedenle karşılamak isteyenlere detoks için önerileri ise şu şekilde: “Taze elma, kereviz suyu, zencefil, maydanoz ve yarım limonun suyunu çıkarıp karıştırıp içebilirsiniz. Melisa ve papatya çayı vücudunuzun dinlenmesini sağlar. Mate yaprağı gözlerinizin şişkinliğini indirip ödem atmanıza katkıda bulunur. Ihlamur ağrılarınızı hafifletir. Hangi bitki çayını tercih ederseniz edin içine mutlaka 1 çubuk veya toz tarçın katın. Çünkü tarçın antibiyotik etkilidir.”

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)