adscode
adscode

YKS’de merak edilen sorular

YKS, 17-18 Haziran’da yapılacak. Başvurular 23 Mart’a kadar sürüyor. 2022 TYT’de 200 ve üzeri puan alanların 2023 YKS’de bu puanı kullanamayacakları için tekrar sınava girmeleri gerekiyor. ÖSYM, sınava dair merak edilen soruları cevapladı.

YKS’de merak edilen sorular
YKS
Güncelleme : 20-Mar-23 10:53

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 17-18 Haziran 2023 tarihleri arasında yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) dair merak edilen soruların cevaplarını dün sitesinden yayınladı. Başvuruda dikkat edilmesi gereken noktalardan sınavların içeriğine kadar ayrıntılı bilgilerin yer aldığı açıklamada, öne çıkanlar şöyle:

BİLGİLERİ KONTROL EDİN

2023 YKS’ye kimler başvurabiliyor?

Lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri, yurt dışı okullarının son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.

YKS Kılavuzu’na nasıl ulaşabilirim?

Kılavuz, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde ‘Duyurular’ başlığı altında yayımlandı.

Başvurumu ne zaman yapabilirim?

23 Mart’a kadar yapabilirsiniz.

Başvuru işlemi nereden yapılıyor?

Başvuru, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nden (https://ais.osym.gov.tr) bireysel olarak internet veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla veya ÖSYM Başvuru merkezlerinin birinden yapılabilir.

Sınav ücretleri nasıl yatırılacak?

YKS’ye başvuran adaylar seçmiş oldukları oturumlara bağlı olarak sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İşlemler’de yer alan “Ödemeler” alanından kredi kartı/banka kartı ile 24 Mart’a kadar yatırabilecekler. Başvurusunu yapamayanlar, 27 Mart-3 Nisan 2023 tarihlerinde geç başvuru günlerinde yapabilecekler.

İstediğim sınav merkezini seçebilir miyim?

Sınav Merkezi Tercihleri alanlarına adayın adresinde yer alan merkez, okulunun bulunduğu merkez veya bu merkezlere yakın olarak ÖSYM tarafından belirlenen sınav merkezlerinden biri yazılabilir. Deprem bölgesinden başvuranlar istedikleri sınav merkezini seçebilecekler.

YKS ne zaman yapılacak ve testlerin süresi ne olacak?

YKS’nin 1. Oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 17 Haziran’da, süre 165 dakika; 2. Oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 18 Haziran’da, süre 180 dakika; 3. Oturumu Yabancı Dil Testi (YDT) 18 Haziran’da, süre 120 dakika olacak. TYT tüm adaylar için zorunlu. SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla lisans programına yerleşmek isteyenlerin AYT ve/veya YDT’ye katılmaları zorunlu.

4 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRECEK

Hangi testler yer alacak?

TYT’de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri; AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri testleri bulunmakta. YDT’de ise Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça testleri yer almakta.
Ham puan (net sayısı) nasıl hesaplanır?

Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten aldığı ham puan bulunur.

Geçen yıl YKS puanımla bir yükseköğretim programına yerleştim, fakat kayıt yaptırmadım. Bu yıl sınava girersem Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) çarpılacağı katsayılarda bir değişiklik olacak mı?

Evet, adayların OBP’lerine ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.

Son dakika YKS’de merak edilen sorular
Üniversite adayları, YKS başvuru ücretlerini 24 Mart’a kadar yatırılabilecekler.

BAŞARI SIRASI KOŞULLARINA DİKKAT!

YKS’de baraj puan var mı?

Hayır. TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının hesaplanmış olması yeterli. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanmış olması yeterli. Ancak bazı lisans programları için en düşük başarı sırası koşulunun sağlanması gerekir.


TYT puanının, YKS puan türlerinin (SAY, SÖZ, EA, DİL) hesaplanmasındaki katkısı hangi oranda?

TYT’nin katkısı yüzde 40.

2022 TYT puanım 200’ün üzerinde, 2023 YKS’de puanımı kullanabilir miyim?

Hayır. 2022 TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylar, 2023 YKS’de bu puanlarını kullanamayacaklar.

ÜCRET ÖDEMEYECEKLER

6 Şubat 2023 tarihli depremlerde afet bölgesi ilan edilen il/ilçede ikamet etmekteydim ve/veya afet bölgesi ilan edilen il/ilçede ortaöğretimin son sınıfında öğrenim görmekteydim, sınav ücretinden muaf mıyım?

Afet bölgesi ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Sivas-Gürün il/ilçesinde ikamet etmekte olan ve/veya bu il/ilçelerde ortaöğretimin son sınıfında öğrenim görmekte olan adaylardan sınav ve başvuru hizmeti ücreti alınmayacak. ÖSYM adayların, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nden adres bilgilerini; Milli Eğitim Bakanlığı’ndan okul bilgilerini kontrol etme hakkını saklı tutuyor.

MİLLİYET


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)