adscode
adscode

BU HAYAT SENİN

Bu yazı üniversiteye hazırlanan, geleceğini planlamaya çalışan gençlere gelsin. Bu aslında bir motivasyon yazısı. Belki gelecek hakkında umudunu kaybettin, belki de ne yapacağını bilemiyor, karamsarlık ya da belirsizlik içindesin. İşte bu noktada umarım bu yazı sana iyi gelir. 

oznurpekatik@gmail.com




Yapacağın seçimler, çizeceğin yollar, elde edeceğin başarılar senin hayatının yönünü belirler. Bu hayatı deneyimlemek, sormak, çalışmak, bazen yanılmak ve tekrar denemek. Kişisel değer ve hedefler konusunda bilgi sahibi olmak, başkasının ya da en önemlisi ailenin baskısı ve beklentisinden bağımsız biçimde karar vermek ve bunu hayata geçirmek için çabalamak. Basit bir şey değil, başarılı olmak hiç kolay değil. Büyük emek, çaba, azim ve sabır ister. Fakat bu hayat senin hayatın, sen karar vereceksin başarılı olup, olmamaya. Dilediğin hayatı doyasıya yaşamaya.. 

İyi ve anlamlı bir hayat yaşamak istiyorsan ilk yapman gereken şey kendini tanımak. İşe kendini tanımak ve keşfetmekle başla. 

  • Ne yapmaktan hoşlanırsın?

  • Hayallerin,hedeflerin ve ideallerin nedir?

  • Beceri ve yeteneklerin neler?  Zayıf ve güçlü yönlerin? 

Kendini tanıdıktan sonra ne istediğini bilmek, sana en uygun olanını seçmek  anlamlı bir hayat yaşamak için gerekli ve önemli. Karakterine uygun seçimler yapmalısın. Hayattaki seçimlerinden sen sorumlusun unutma! Konfüçyüs ne güzel söylemiş: ‘’sevdiğin işi yaparsan, bir gün bile çalışmış sayılmazsın.’’ Öbür türlü hayat boyu kendine ters düşer, huzursuz bir duyguyla yaşarsın, her zaman işine ayakların geri geri gider. İleri de sevdiğin ve mutlu olacağın işi yapman sana huzur dolu bir yaşam sağlar. 

  Diğer önemli olan şey; hayat amacını belirlemek. Nereye varmak istediğini bilir, buna uygun bir yol haritası çıkarırsan;  amacına ulaşmak ve hayallerini gerçekleştirmek için hayat sana karşı koyamaz. Bunun için gerekli disiplini sağlamak, iradeyi güçlendirmek ve kararlı olmak şart. En önemlisi ise; bu zorlu yolda kendine inanmak ve güvenmek. Çalışmak, çabalamak ve elinden gelenin en iyisini yapmak. Bazen yanılsanda, kaybetsende tekrar denemek ve vazgeçmemek. Çıkmaza girdiğin ya da kararsız kaldığın zaman, hayatına devam edeceğin yolda daha önce yürümüş insanlardan fikirler almak. Karşına çıkacak engelleri, zorlukları, tecrübe ve deneyimleri öğrenmek. 

Ebeveyn, eş dost, arkadaş ısrarı ve baskısı ile hareket etme sakın. Hayatını şekillendirecek bir yol ayrımında, hangi yolu takip edeceğine senden iyi kimse karar veremez. Sana kararın doğrultusunda yapılan baskı ya da üzerine yüklenen sorumluluk kendini bulmana ve başarıya ulaşmana engel olur. Kendi hayatını değil, başkalarının hayatını yaşamaya başlarsın. Eğer bu hayatı güzel yaşamak istiyorsan kararını sen vereceksin. Toplumsal baskı ya da ailevi beklentiler nedeniyle hayallerinin ya da tutkularının peşini bırakma. 

Önemli olan inandığın ve keyif alacağın yolda zevkle, istekle ve iyi işler yaparak yürümen. Sakın pes etme. Kendine inan ve güven.. Bu hayat senin UNUTMA!

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Sömestir tatili
Okula alışma süreci
ERGENLİK ÜZERİNE