adscode
adscode

Neden Çocuk Kitaplarını Okumalıyız?

Bir kitapsever olarak olabildiğince farklı türlerden, kültürlerden ve yazarlardan kitaplar okumayı severim. Bir baba ve bir eğitimci olduğumdan özellikle okuduğum türlerin başında çocuk kitapları yer alıyor.

vedatdemirr@hotmail.com




Kitapları kategorize edip sadece belli bir kesime aitmişçesine ayrıştıranlardan değilim.  Belli bir sosyal gruba ve kesime hitap eden kitaplar olduğu gibi genel olarak yazılanları da var. Her bir yazar kendine ait bir okur kitlesi seçip o grubun duygu düşünce ve yaşam tarzını kaleme alıyor. Farklı türde kitaplar farklı karakterleri, kimlikleri, cinsiyetleri, yaş guruplarını, sosyal rolleri vs. anlatıyor. Bu türden kitapları okumayı severim. Kitaplar da bir dünya her bir tür bir gezegen gibi… Bu tür kitapları okurken aldığım keyif tarifsiz oluyor.

Elif şafak’ın Siyah Süt kitabı gibi bir annenin penceresinden yazılmış bir kitap olabilir. Ya da Şeker Portakalı gibi Zeze’nin bir çocuğun gözünden kaleme alınmış bir kitap… Gerçek hayatta da farklı insanlarla ve sosyal gruplarla iç içe yaşamıyor muyuz, iletişim kurmuyor muyuz?

Okuma kültüründe de ayrım yapmadan okumak gerek hele ki bir ebeveyn iseniz bu kitapları pas geçmemiz mümkün olmuyor.  Çocuk kitaplarının da yetişkinlere çok şey kattığını söyleyebilirim. Animasyon filmlerin en az çocuklar kadar yetişkinler tarafından izlendiği düşünülürse ne denli haklı olduğum anlaşılacaktır.

Çocuk edebiyatını öylece çocuklar ülkesi gibi görüp onları oraya tek başına göndermek çok da doğru bir yaklaşım olmayabilir. Yayın hayatında her zaman iyi şeyler çıkmayabiliyor. Bazen çocuğun dünyasına da uymayabiliyor. Çocuklarımızı onlar doğru kitaplara yönlendirmek, çocuğun kişiliğine göre rehberlik etmek içinde olsa çocuk kitaplarını okumalıyız. Hem bu sadece onlara değil bize de sayısız katkı sağlıyor.

Çocuk kitapları biz yetişkinlere ne gibi katkı sağlar?

Çocukluğumuza dönmeyi,

Çocuk masumiyetini ve temiz duyguları anımsamayı,

Yaşanmamışlıklarımızı yaşamayı,

Çocukları daha iyi anlamayı, empati kurmayı,

Çocuklar için doğru kitap seçerek zararlı kitaplardan ve fikirlerden uzak tutmayı,

Yetişkinliğin stresinden bir an da olsa uzaklaşıp rahatlayabilmeyi,

Çocuklarımızla birlikte ortak bir etkinlik yapmayı,

Çocuk kitaplarının sadece Çocuklar için olmadığını anlamayı,

Değişen koşullarda kendi kuşağımızdan farklı olarak günümüz çocuklarının çocukluğunu anlayabilmeyi,

Elinizden kitabınız eksik olmasın. Okuma aşkımız solmasın. Ömür boyu keyifli okumalar dilerim.

Esen kalın…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)