adscode
adscode

Dünyaya açılmak isteyenler için joker meslek?

Turizmin her alanına yönelik olarak çok iyi bir şekilde yetiştireceğimiz gençlerimiz, sadece ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmaz, iş gücü ihracatında da rekor üzerine rekor kırarlar.

aguclu@milliyet.com.tr




Başta ülkemiz olmak üzere dünya genelinde iş bulma şansı en yüksek sektörlerden birisi de turizm. Yeni sezon hazırlıkları sürerken tüm ülkeler kalifiye personel arayışında.

100 milyon turist hedefimiz var ama nedense bu konuyu zerre kadar ciddiye almıyoruz.

Turizmin her alanına yönelik olarak çok iyi bir şekilde yetiştireceğimiz gençlerimiz, sadece ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmaz, iş gücü ihracatında da rekor üzerine rekor kırarlar.
10 milyona yakın işsiz ya da öğrenim gördüğü alanın çok dışında çalışan üniversite mezununun bulunduğu ülkemizde başta YÖK olmak üzere işsizliği ve turizmi ciddiye alan herkes Turizm Gazetesi’nin paylaştığı araştırmayı ciddiye almalıdır…

İhtiyaç çok, elaman yok!


Yaz sezonu hazırlıkları devam ederken pandemi döneminde zirveye ulaşan otellerin personel açığı sorunu Türkiye’de ve diğer ülkelerde büyüyerek devam ediyor. 
Sorun ITB Berlin’de de tartışılan konular arasındaydı.
Küresel Seyahat ve Turizm Direnç Konseyi'nin bir girişimi olan yeni kurulanTurizm İstihdam Genişletme Yetkisi (TEEM) projesi kapsamında hazırlanıp ITB Berlin'de açıklanan araştırmaya göre dünya genelinde seyahat endüstrisinde faaliyet gösteren işletmelerinin yüzde 68'inde personel açığı var. Araştırmaya göre işletmelerin yüzde 88'i işgücü eksikliğini önemli sorun olarak görüyor.
Konuyla ilgili olarak Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) bir rapor hazırladı
Ülkeler ve sektör bu aşamada soruna çözümü yabancıların ülkeye girişi ve çalışma koşullarının kolaylaştırılmasında görüyor.
Almanya ve İngiltere
Turist alan Türkiye İspanya gibi ülkelerin yanında turist gönderen Almanya ve İngiltere’de de yaşanan soruna çözüm kapsamında Almanya ve İngiltere’de hükümetler yabancıların ülkeye girişinden yurttaşlığa kabul edilmeye kadar uzanan yasalarda düzenlemeler yapıyor.
Yunanistan
Benzer biçimde Yunanistan da turizmdeki personel açığını yurt dışından karşılamak için yasayı değiştiriyor
Hükümetin bu hafta yaptığı duyuruya göre, Yunanistan’daki turizm işletmeleri, ilgili yasa tasarısının sektörü de içerecek şekilde revize edilmesinin ardından , personel taleplerini karşılamak için üçüncü ülkelerden çalışan istihdam edebilecek .
Yunanistan'da turizm sektöründeki personel açığının 2020’de 60 bine ulaştığı, hâla 75 bin kişilik ersonel açığı olduğu belirtiliyor.
Yunanistan’daki otelciler ücretlerdeki artışa rağmen garson, oda hizmetçisi, bahçıvan, belboy alanlarda çalıştıracakları eleman bulamadıklarını söylüyor. 
İspanya
Turizmde personel açığı yaşayan ülkelerden İspanya’da da sorun başka ülkelerden personel alımı ile giderilmeye çalışılıyor.
Malaga'nın otelciler Otelciler Derneği Başkan Yardımcısı Fernando Martínez “Personel için Fas, Gambiya ve Güney Amerika'dan başlayarak dünyanın her yerine bakıyoruz" diyor.
Amerika
Personel sıkıntısı ABD'deki otellere de sıçradı. Amerikan Otel ve Konaklama Derneği (AHLA), çalışanlarının yüzde 97'sinin çalışan sıkıntısı yaşadığını ve bunların yarısının çalışan eksikliğinin "ciddi" olduğunu belirttiğini açıkladı.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)