adscode
adscode

Eğitim ve Öğretimin Tarifi Yeniden Yapılmalı. Roller Yeniden Dağıtılmalı!

Aristo'dan bugüne, öğretmen merkezli bir eğitim anlayışı söz konusu. Öğretmen, adı üstünde öğreten. Okul da, öğrenmenin Kabe'si. Öğrenci, bilgiyi, okuldan, öğretmenden, kitaptan alır, eğitim de aileden, okuldan, sokaktan harmanlanırdı. Dijital Çağ her şeyi altüst etti! Tüm dengeleri değiştirdi...

aguclu@milliyet.com.tr




Eskiden öğrendiklerimizin ya da bildiklerimizin tamamına yakınını okulda ya kitaplardan öğrenir, haberleri ise gazete, radyo ya da televizyonlardan okur ya da duyardık. Şimdi ise sosyal medya açık ara önde gidiyor.

Gazete ve kitap trajları düştü, ansiklopedilerin kapağını açan yok, televizyon ve radyolar öğrenme aracı olmaktan çıkalı çok oldu.
Zorunlu olmasa okula giden sayısı da hızla azalacak!..

Günümüz çocuğu, dünkünden çok farklı.
Çok çabuk sıkılıyor. Her şey bir anda olsun istiyor.
Sabırsız hem de çok sabırsız!
Bırakın saatleri, dakikaları, saniyeler sonra aksiyon istiyor.
Bir internet sitesi ya da video, 3, 5 saniye içerisinde açılmıyor, ekrandaki görüntü, 8, 10 saniye değişmiyorsa, çılgına dönüyor.
En önemli sorunları, internete sınırsız erişim ve hız!
Bunlar varsa mutlu, yoksa dünyaları da verseniz mutsuzdur!

İşte bu yüzden, geleceği tasarlarken, geleceğe yönelik eğitim modelleri oluştururken, yeni çağı ve yeni nesli çok iyi tanımak gerekiyor.

Üniversitelerimiz, yüzbinlerce fazlası olan ve gelecekte yok olup gidecek mesleklere, hala eleman yetiştirmek yerine yeni nesil iş alanlarına yönelmek zorunda ama bu umurlarında bile değil.

Eğitimde rol dağıtımına geçmeden önce, ortaya çıkan yeni aktörlerin konumlarının doğru belirlenmesi gerekiyor.
Örneğin, okul ve  öğretmen odaklı bir öğrenme mi olacak yoksa öğrenmenin yeni mekanı dijital dünya mı olacak?

Bu çerçeveden yola devam edecek olursak, çocuklarımızı, sanal dünyanın, haşarı çocuklarından kim, nasıl koruyacak? Bilgi kirliliğinin önüne nasıl geçilecek?
Korunma yöntemi olarak sansür ve yasaklara mı öncelik verilecek yoksa doğru kullanım için, doğru bilgilendirmeye mi ağırlık verilecek?..

Eğitimin, gelecekte, bugünkünden çok daha karmaşık olacağı kesin. Peki, bugünkü sistemin içinden çıkamazken, gelecekteki çok daha karmaşık sistemi, nasıl doğru algılayıp, doğru uygulayabileceğiz?..

İşte bu konuda hepimize yeni görevler düşüyor.
Yapmamız gereken ilk şey ise kafamızı, sınav bataklığından çıkartarak, çocuklarımızı ve onların geleceğini ciddiye almaktır.
Eğer bunu başarabilirsek, sonrası kendiliğinden gelecektir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Çanakkale destanı!
Nerede hata yapıyoruz?
Üniversiteden kaçış (2)
Üniversiteden kaçış!