adscode
adscode

Gençler Okulu Neden Bırakıyor?

Geçim sıkıntısı nedeniyle 5 yılda 1 milyon 155 bin üniversite öğrencisinin okulu bıraktığı belirlenmiş.

aguclu@milliyet.com.tr




Bir önceki öğretim yılında, üniversiteyi bırakan öğrenci sayısı, önceki yıllara göre yüzde 92.2 artarak 408 bine ulaşmış. Eyvah ki, eyvah!..

 

Ülkemizin dört bir yanını üniversitelerle donattık, kontenjanları artırdık, Rusya’dan sonra Avrupa’nın en fazla öğrenci sayısına sahip olduk ama arkadan gelen sorunlara çözüm üretemedik.

Örneğin yurt sorununa, örneğin burslara, örneğin istihdama, örneğin boş kontenjanlara!..

Neden ayrılıyorlar? İsterseniz gelin önce bu konudaki habere bir göz atalım:

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, son yıllarda üniversite öğrenimlerini yarıda bırakarak iş hayatına atılmak zorunda kalan öğrencilerin sayısını ortaya çıkarmak için iki ayrı bakanlıktan bilgi talebinde bulundu. Arslan bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) okullardan kaydını sildiren öğrenci sayısını, Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan da devlet yurtlarına yerleştirilemeyen öğrenci sayısını istedi. Gelen yanıtlara göre sadece geçen yıl, başvuru yapmasına rağmen 40 bin öğrenci devlet yurdunda yer bulamadı. Dolayısıyla bu öğrenciler ya pahalı özel yurtlara gitmek ya da ev kiralamak zorunda kaldı.

 

GEÇEN YIL SAYI YÜZDE 92.2 ARTTI

 

MEB'den gelen yanıtta ise son 5 yılda 1 milyon 115 bin 530 öğrencinin büyük umutlarla kayıt yaptırdığı üniversitelerinden kaydını sildirdiği ya da kaydını dondurduğu bilgisi geldi. Resmi verilere göre, 2013-2014 eğitim öğretim döneminde 135 bin öğrenci üniversiteden koparken bu sayı devam eden sonraki yıl 161 bine, bir sonraki yıl 197 bine, 2016-2017 döneminde de 212 bine çıktı. Ekonomide sıkıntıların daha da arttığı en son 2017-2018 döneminde ise üniversiteyi bırakan öğrenci sayısı bir önceki yıla göre yüzde 92.2 gibi olağanüstü düzeyde artarak 408 bini aştı. Arslan, son dönemde üniversite öğrencisi sayısının hızla artmasına karşın bütçeden ayrılan payın giderek düştüğüne de dikkat çekerken, “Ülke kaynakları saraylara, özel uçaklara saltanata değil, eğitime harcanmalıdır” önerisinde bulundu.

 

"GENÇLERİ GİRDİKLERİ GİRDAPTAN ÇIKARMAK ZORUNDAYIZ"

 

Ednan Arslan, ortaya çıkan tablonun işsizliğin, derinleşen yoksulluğun, insanların yaşadığı büyük çaresizliğin geldiği vahim boyutu gösterdiğini söyledi. Hiçbir ailenin çocuğunun eğitimini yarıda bırakmak istemeyeceğini, dişinden, tırnağından artırıp yine de çocuğunu okutmaya çalışacağını belirten Arslan, “Demek ki insanlar artık dişinden tırnağından artıramayacak duruma gelmiştir. Bu tabloyu bu iktidar yaratmıştır. Ülkemizin aydınlık geleceği olan gençlerimizi bu girdaptan kurtarmak zorundayız” dedi.

 

Çözüm Nedir?

 

Bugüne kadar yapılanlar hata mıydı? Hayır? Yükseköğretimde büyümemiz gerekiyordu, büyüdük. Şimdi sıra, sonraki hamlelerde. Bunun çözümü de, el birliği ile taşın altına elimizi koymaktır İktidarda kim olursa olsun, devletin tek başına eğitim yükünün altından kalkması mümkün değil. İşte bu yüzden hayırseverlerin desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Özellikle burs ve yurt konusunda çok daha fazlasını yapabilirler. Bu konuda başlatılacak bir kampanya, geleceğimiz açısından çok yararlı olacaktır..

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)