adscode
adscode

Nerede hata yapıyoruz?

Çocuklar çocukluğunu, geneller gençliğini yaşayamıyor, aileler maddi ve manevi büyük bir çöküntünün içinde, Resim, Beden, Müzik ve Felsefe grubu dersleri başta olmak üzere pek çok ders yok sayılıyor ve alınan sonuç bu!

aguclu@milliyet.com.tr




Yüz binlerce öğrenci yarıyıl tatilinde de dur durak demeden sınavlara hazırlandı. Bir milyondan fazlası dershanelere devam ediyor. En iyi okulların öğrencileri bile Açık Lise’ye geçip sınava hazırlanıyor. Özel ders alanın haddi hesabı yok. Peki ya sonuç? 

İçine düştüğümüz bataklığın analizine girmeden önce isterseniz gelin son iki yılın üniversite sınav sonuçlarına bir göz atalım. Önceki yıllar da farklı değildi. Eminiz ki bu yıl da değişen bir şey olmayacak!.. 

Önceki yıl TYT Türkçe’de Türkiye ortalaması 40 soruda 14.5, Sosyal Bilimler’de 20 soruda 7.9,Temel Matematik’te de 40’da 6’ydı. En vahimiyse her zaman olduğu gibi Fen Bilimleri! Ortalama 20 soruda 3.2. 

Geçen yıla gelince Türkçe 40 soruda 17.7 Sosyal Bilimler 20 soruda 7.9, Temel Matematik 40 soruda 6.9 ve fen bilimleri 20 soruda 3.2 

Böylesi bir tablo içinizi cız ettirmiyor mu? 

Çocuklar çocukluğunu, geneller gençliğini yaşayamıyor, aileler maddi ve manevi büyük bir çöküntünün içinde, Resim, Beden, Müzik ve Felsefe grubu dersleri başta olmak üzere pek çok ders yok sayılıyor ve alınan sonuç bu! 

Hem de onca dershane, özel ders ve yardımcı ders kitabı dopingine rağmen! 

MEB bu konuda ne düşünüyor? 

Sorular mı zordu yoksa eğitim mi vasattı? 

Sorular zor ya da müfredata aykırı ise ya da okulda yazılı, sözlü sınavları yapıp, üniversiteye girişte test sınavının yapılıyor olması bir çelişki ise bunun önlemi yıllardır neden alınmıyor?.. 

Ya da sorular hem müfredata uygun hem de zor değilse, o zaman eğitim kalitesinin sorgulanması gerekmez mi? 

Daha da önemlisi tavşan ile kaplumbağanın yarıştırılması ne kadar adil? 

Başarı oranları yerlerde sürünen meslek liseleri ve imam hatipler mi başarısız yoksa ÖSYM, YÖK ve MEB’in vurdumduymazlığı mı, asıl konuşulması gereken durum?.. 

Ortada, çok uzun yıllardır devam eden bir kaotik durum var ve nedense hiç kimsenin dikkatini çekmiyor. 

Bu noktada kabahatli arıyorsak, inanın, en son sırada gençler gelir!..

Peki seçim vaatleri arasında bu konulara değineni hiç duydunuz, gördünüz ve “helal olsun nihayet birileri farkına varabildi” dediniz mi?


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)