adscode
adscode

Online Eğitim, Yüz Yüze Eğitimin Yerini Alır mı?

Bugünün dünyada, her konuda, her şey mümkün. Bu yüzden, eğitim de tümüyle online olarak yapılandırılırsa hiç şaşırmamak gerekir. Bu noktada asıl sorulması gereken soru şu: Eğitimden beklentimiz ne? Soran, sorgulayan, araştıran, üreten, pazarlayan, milli ve manevi değerlerle donatılmış bir nesil mi? Yoksa gününü ekran kaşında geçiren ama hiç bir konuda yol kat edemeyen bir nesil mi?..

aguclu@milliyet.com.tr




Teknolojiden, hemen her alanda olduğu gibi eğitimde de vazgeçilemez. Ama ana unsur olarak değil, destek unsur olarak görmeliyiz. Çünkü, eğitim sistemi, makina değil insan yetiştiriyor ve insan sosyal bir varlıktır.

Online eğitimin oranını artırabilir hatta tümüyle dijital eğitime geçebilirsiniz. Ortaya bilgi açısından çok daha donanımlı insanlar da çıkabilir. Peki ya sosyal yönleri? Duyguları? İnsancıl değerleri?..

Okul sisteminin Aristo'dan bugüne ayakta kalmasının en önemli nedeni, kazandırdığı sosyalleşmedir. Yoksa, okullara hiç gerek kalmaz, herkes evinde öğrenebildiği kadarını öğrenirdi. Hatta parası varsa çok daha fazlasını öğrenirdi.
Evde okul sistemi uzun yıllardır tartışılıyor. Üzerine kitaplar yazıldı, filmler yapıldı. Sonuçta görüldü ki, hep bir şeyler eksik kaldı...

Pandemi döneminde uzaktan eğitime mecbur kaldık ama bu süreç bittiğinde, uzaktan eğitimi kalıcı hale getirirsek, işte asıl korkulan bu!

Binlerce yıllık insanlık tarihini, gelenekleri, görenekleri ve en önemlisi de eğitim sistemini bir çırpıda değiştiremezsiniz!.
Üzerinde uzun uzadığı konuşup, tartışmak ve pilot uygulama sonuçlarını görmek gerekir!?
Yoksa, ben yaptım oldu mantığıyla yapılan dayatmaların bir mantığı olamaz!..

Bir başka önemli konu ise her ülkenin kendi anayasası ve temel eğitim yasaları  doğrultusundaki beklentileri!..

Bunları uzaktan eğitimle kazandırmak ne kadar mümkün?

Siyasetçiler, ille de eğitime kafa yoracaklarsa, olayın özellikle bu boyutunu düşünmelerin de yarar var.
Ha, küresel dünya da vatandaşlık kavramı da ortadan kalkacak diyorlarsa ona denilecek bir sözümüz olamaz!..

Eğitim, ciddi bir iştir ne olur ona hak ettiği önemi verelim!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)