adscode
adscode

Tatilde Ödev Yerine Kitap!

Yarıyıl tatili yarın başlıyor. Peki ödev verilecek mi, verilmeyecek mi? Bakanlar, "ödevi kaldırdık" diye müjde verse de öğretmenler, ödev vermeye devam edecektir, etmeli de. Tam tersini yapıp, öğrenciyi ödev bombardımanına tutun deseler de öğretmenlerimiz, yine doğru olan ne ise onu yapmaya çalışacaklardır!..

aguclu@milliyet.com.tr




Ödev verilmeli mi, verilmemeli mi tartışmasına girmeden önce, aslında yapılması gereken, ödevden ne anladığımız sorusuna cevap aramak olmalıdır.
Tıpkı eğitim modellemesi gibi ödev de kişiye özel olmalıdır.
Ödevde amaç, eğer eksikleri gidermek ve farklı bir vizyon kazandırmaksa, bu her öğrenci için farklı olmalıdır.
Kitap okuyun derken tüm öğrencilerin aynı kitabı okumalarını istemek yerine, farklı yelpazeden üç beş kitap önerip, bunlardan birini ya da bir kaçını okursanız iyi olur demek, çok daha doğru olandır!..

Ödev, kesinlikle kişiye özel olmalıdır. Tüm sınıfa aynı ödevi vermek eğer sürekli değilse bir ölçüde kabul görebilir ama her zaman aynısı yapılıyorsa, kolaycılıktır.

Bireysel yeteneklerin öne çıktığı ve desteklenmesi gereken bir süreçten geçiyoruz. Bu yüzden, çocuklarımızı birbirine benzetme yerine, her birini kendi ilgi, yetenek ve hayallleri doğrultusunda yetiştirmeliyiz.

Ödev konusuna dönersek, bana kalırsa, ki üniversitelerde derslere girdiğim dönemde hep bunu yaptım. Öğrenciler, ödevlerini de kendileri seçmeliler.
Böylesi bir yöntem, üniversitede olduğu gibi ilkokulda da rahatlıkla uygulanabilir ve çok doğru sonuçlar verir.

Kaldı ki, akla gelebilecek daha onlarca seçenek bulunabilir. İşte bu nedenle, adına ödev mi deriz başka bir isim mi koyarız, o hiç önemli değil, oturup hayal kursalar ve bunu gelip sınıfta paylaşsalar, buna bile bu bir ödevdir gözüyle bakılmalıyız...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)