adscode
adscode

Yabancı dil konusunda verilen sözler ne oldu?

Yabancı kolejler dışında, hakkını vererek yabancı dile öğreten üç, beş Türk Koleji hariç bu konuda iddialı olanı ara ki bulasınız!

aguclu@milliyet.com.tr




Yabancı dil konusunda her iktidarın hatta her hükümetin, her bakanın verdiği sözler vardı. Bir değil, birkaç yabancı dil öğretilecekti. O yetmedi tüm liseleri, Anadolu lisesi yaptık, vakıf üniversitelerinin tümünde de yabancı dile eğitim yapılacaktı. Sonuç?..

Ülkemizdeki kıyasıya sınav yarışının en önemli gerekçelerinden biri de yabancı dil.

Veli ve öğrenciler, yabancı dil öğrenecekleri ilkokul, lise ya da üniversiteye girmek için hem büyük bir mücadele veriyor hem de dünyanın parasını ödüyor.

Peki gerçekten de yabancı dil öğrenebiliyorlar mı?

Diğer okullar bir yana yabancı dille eğitim yaptıklarını iddia eden öğrenim kurumlarından mezun olanların kaçı gerçek anlamda yabancı dil öğreniyor?

Anadolu liseleri, eskiden ciddi anlamda yabancı dil öğretirdi, şimdi 15-20’si dışında, hazırlık

sınıfı olan, en azından bazı dersleri yabancı dille yapan yok gibi.

Yabancı kolejler dışında, hakkını vererek yabancı dile öğreten üç, beş Türk Koleji hariç bu konuda iddialı olanı ara ki bulasınız!

Peki yabancı dille eğitim neden önemini kaybetti? Çünkü hemen herkes, giriş sınavlarındaki başarıya odaklandığı için dil konusunu sorgulayan yok gibi!

Bu yüzden de bu konudaki performans, en iddialı okullarda bile yerlerde sürünüyor.

Bu konuda, hâlâ, gerçekten iddialı öğretim kurumları varsa, tüm mezunlarını, uluslararası geçerliliği olan, dil sınavlarına soksunlar, başarılı olanları ayakta alkışlayalım...

Aile desteği, yurtdışı yaz okulları ve öğrencilerin özel bir gayreti yoksa, dil konusunda yol katetmek hiç de kolay değil.

MEB ve YÖK’ün yabancı dil öğretimi konusunda duyarlı olduğunu söylemek ise mümkün değil.

Bırakın iyileştirmeyi, olanı da bozdular...

Eğitimde doğru giden ne var ki, yabancı dile takılıp kaldık demeyin. Her ders gibi o da çok önemli!..

3 dil birden!

Hatırlayanlarınız mutlaka vardır, Milli Eğitim Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı arasında, birkaç yıl önce turizm alanında, sektörün nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak Mesleki Eğitimde İşbirliği Protokolü imzalanmış ve protokole göre, Türkiye genelinde seçilen 11 okulda,

2019-2020 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrencilere, İngilizce ve Rusça’nın yanı sıra bölge özelliğine göre Arapça, Çince, Almanca veya Fransızca gibi üçüncü dil eğitimi verilecekti.

Çok merak ediyorum, nasıl gidiyor. Öğrenciler gerçekten de üç bilerek mezun olabilecekler mi?

Bilen, duyan, gören varsa ne olur bize de haber versin…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)