adscode
adscode

GELECEĞİN ÖĞRETMENİ

Her 24 Kasım başta siyasiler olmak üzere, toplumun her kesiminden öğretmenlerle ilgili duygusal mesajlar ardı ardına gelir. Bende yazıma başlamadan önce; yıllar önce öğretmenlik mesleği ile ilgili kalem aldığım bir şiiri tüm öğretmenlere armağan etmek istedim.

ikegitmeni@hotmail.com




 

 

Öğretmenim,

Güneşin Çocuğu!

Gözlerindeki umut ile ışıldar yarınlarım.

Yüreğimin en kuytu karanlıkları,

Seninle aydınlanır…

Seninle anlam kazanır hayallerim…

 

Öğretmenim,

Güneşin Çocuğu!

Seninle öğrendim,

Umudun, dirilişin türküsünün söylemeyi…

Çaresizliye başkaldırmayı,

Seninle öğrendim…

 

Öğretmenim,

Güneşin Çocuğu!

Emeğe saygıyı,

Hak yememeği,

Hakkını yedirmemeği,

Seninle öğrendim…

 

Öğretmenim,

Güneşin Çocuğu!

Seninle öğrendim,

Atatürk’ü

Cumhuriyeti,

Demokrasiyi…

Seninle Öğrendim,

Özgürlüğü,

Barışı, kardeşliği…

 

Öğretmenim,

Güneşin Çocuğu!

Seninle öğrendim,

İnsana saygıyı…

Seninle öğrendim,

Börtü böceği,

Hayvanları sevmeği,

Çevreyi korumayı…

 

Öğretmenim,

Güneşin Çocuğu!

Seninle Öğrendim,

Geleceğin hikâyesini yazmayı…

 

Her 24 Kasım başta siyasiler olmak üzere, toplumun her kesiminden öğretmenlerle ilgili duygusal mesajlar ardı ardına gelir. Bende yazıma başlamadan önce;  yıllar önce öğretmenlik mesleği ile ilgili kalem aldığım bir şiiri tüm öğretmenlere armağan etmek istedim. Daha önceki yazıda öğretmenlik mesleğinin kısa tarihçesi ve öğretmenlerin sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştum. Bu yazıda öğretmenlik mesleğinin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunmak istiyorum.

 

Dünyadaki hızlı değişim ve dönüşüm, tüm meslek gruplarını etkilediği gibi öğretmenlik mesleğini de etkilemektedir. Öğretmenlik mesleği, tüm meslek gruplarının şekillenmesinde etkili bir meslektir. Bu nedenle, dünyadaki hızlı değişim ve dönüşümde öğretmenlerin rolleri daha da önemlidir.  Son yıllarda geleceğin eğitimi ve geleceğin öğretmeni konulu çok sayıda bilimsel çalışma yapılmaktadır. Geleceğin öğretmenleri nasıl yetiştirilmelidir? Geleceğin öğretmenlerinin rolleri neler olmalıdır?

 

Üniversitelerin eğitim fakültelerinde öğretmen yetiştirme sisteminin tamamen değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan “Öğretmen Üniversiteleri Kurulmalıdır” başlıklı yazımda, öğretmen yetiştirilme modeli ile ilgili önerilerde bulunmuştum. Eğitim sisteminin en önemli halkasını öğretmen oluşturduğuna göre, öğretmen yetiştirme modelinin bilgi çağının ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte yeniden yapılanması gerekmektedir. Geleceğin öğretmeni, geleceği şekillendiren, üretim odaklı, düşünsel becerileri geliştiren, bilgiyi üretmeyi, bilgiye ulaşmayı, bilgiyi yönetmeği öğretebilecek ve geleceği şekillendirebilecek rollere sahip olmalıdır. Geleceğin öğretmeni, değişim ve dönüşüm yöneticisi rollerine sahip olmalıdır. Geleceğin öğretmeni, bilişim teknolojisini kullanımı konusunda bilinçli olmalıdır. Değişimin baş döndürücü hızda olduğu günümüzde, yeni neslin bilgi fırtınası içerisinde boğulmaması için geleceğin öğretmeninin eğitimi daha da önem kazanmaktadır.

 

Dünyada geleceğin öğretmenin rolleri ile ilgili yapay zekâ ve robotik eğitim kapsamından çok sayıda araştırmalar yapılmaktadır. Bilişim teknolojisinde öncü olan ülkeler, yapay zekâ üzerine yaptıkları araştırmalar ile robot öğretmenler üzerine çalışmalar yürütmektedirler. Robot öğretmen çalışmalarını yürüten ülkelerin eğitim sistemlerindeki öğretmen yetiştirme politikaları ve eğitim sistemlerinin incelenmesinde yarar vardır.

 

Öğretmen robotlarla ilgili Cambridge üniversitesinde robot laboratuarında yapılan önemli araştırmalarda ilgi çekici çalışmalar paylaşılmaktadır. Prof. Dr. Cynthia Breazeal önderliğinde MIT Medya Laboratuvarı‘nda üretilen Tega adlı robot, çocuklara 8 hafta boyunca İspanyolca kelimeler öğrettiği kamuoyu ile paylaşıldı. Çocukların yüz ifadelerini, hareketlerini ve sözlerini inceleyerek içinde bulundukları ruh halini algılayan robotun çocuklara buna göre tepkiler verdiği görüldü. Bir öğretmenden ziyade, çocukla birlikte öğrenen bir öğrenci gibi davranan Tega kısa sürede çocukların ilgisini kazanmıştır. Öğretmen robotlar ile ilgili çalışmalar henüz gelişme aşamasında olup, sosyal robot ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

 

Eğitim kurumlarını ve derslikleri yüksek teknoloji ile donatılmasını savunanlar, teknolojinin öğretmenin yerine geçeceğini savunmaktadırlar. Bilişim teknolojisinde öncü ülkelerin eğitim sistemlerini incelendiğinde, bilişim teknolojisinin kullanımı konusunda oldukça dikkatli davrandıkları, eğitim sistemlerinde düşünsel becerileri geliştirmeye yönelik, beyin temelli modellere ağırlık verdikleri görülmektedir. Bilişim teknolojilerinde öncü olan ülkelerin eğitim sistemlerinin alt yapısında, bilişim teknolojisine hâkim, bilişsel becerileri doğru kullanan ve yöneten öğretmen rollerinin yer aldığı görülmektedir. Bu nedenle, geleceğin öğretmeni, geleceğe yönelik çağdaş eğitim felsefesini benimsemiş öğretmen rollerine sahip olmalıdır…

Dünyanın en gelişmiş yapay zekâları da olsa bilişsel teknolojinin öğretmenin rollerinin yerini alması oldukça zor görünmektedir. Öğretmenlik mesleği ile ilgili toplumsal algılar iyileştirilerek, geleceğe yönelik öğretmen algıları daha olumlu hale getirilmelidir Geleceği aydınlık, yarınları umut dolu bir nesil için, “ÖNCELİĞİMİZ EĞİTİM”…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)