adscode
adscode

100. yıl coşkusu tüm yurdu sardı

Cumhuriyet’in 100. yılında coşku meydanlara sığmadı. Vatandaşlar törenlere yoğun ilgi gösterirken, kutlamalar havada ve denizde yapılan gösterilerle renklendi.

100. yıl coşkusu tüm yurdu sardı
Türkiye'den Haberler
Güncelleme : 30-Oct-23 12:04

Bir milletin inançla verdiği varoluş mücadelesinin sonunda kurulan Cumhuriyet, bir asrı geride bıraktı. Cumhuriyet’in ilanının 100. yıl dönümünde tüm yurt ay yıldıza bürünürken kutlamalar renkli görüntülere sahne oldu.
İşte yurt genelinde vatandaşların ilgiyle takip ettiği gösterilerden bazıları...

Ankara’da TBMM ile Birinci Meclis arasındaki bölgede, bulvar trafiğe kapatıldı, binlerce kişi ellerinde Türk bayrakları ile caddeleri doldurdu. Saat 14.00 sıralarında TBMM’den Birinci Meclis’e resmi geçit töreni düzenlendi.

Sakarya’da 1923 öğrencinin oynadığı harmandalı zeybeği gösterisi göz doldurdu.

Kocaeli’nde 100 dalgıç tarafından İzmit Körfezi’nde 1923 metrekare büyüklüğünde Türk bayrağı açıldı. Bu sırada denizdeki tekne ve gemiler de sirenleri ile kıyıdaki vatandaşları selamladı.

Zonguldak’taki kutlamalarda Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan maden işçileri, iş elbiseleriyle yürüyüş yaptı. Geçit töreni ve etkinliklerin yapıldığı programda vatandaşlar alana sığmadı.

DENİZDE TÖREN

Samsun’da Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı ekipleri denizde Türk bayrağı açtı. Ardından Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle süslenen Sahil Güvenlik gemileri, deniz polisleri, römorkörler, balıkçı gemileri, tekneler, yelkenliler ve yatlar tören alanından geçiş yaptı.

100. yıl coşkusu tüm yurdu sardı

 

F-16’LAR UÇTU

Antalya’da dört F-16 savaş uçağı Konyaaltı Sahili ve falezler üzerinde uçarak özel bir şov gerçekleştirdi.

Kayseri’deki kutlamalarda da “Koca Yusuf” olarak bilinen A400M nakliye uçaklarının yaptığı selamlama uçuşu vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

Kapadokya bölgesinde 100 balon, 100 Türk bayrağı ve Atatürk posteri asarak havalandı. Kalp şeklinde, üzerinde Türk bayrağı olan balon da gökyüzünü süsledi.

Erzurum’da Atatürk Üniversitesi öğrencileri ise, 3 bin 176 metre yüksekliğindeki Palandöken Dağı’nın zirvesine Cumhuriyet tırmanışı düzenledi.

Diyarbakır’da askeri birlikler ve polisler ile öğrenciler geçit töreni yaptı. Türk bayraklarıyla geçişinin ardından Jandarma Hava Grup Komutanlığı’na bağlı beş askeri helikopterin pilotları gösteri uçuşu gerçekleştirdi.

Kars Kalesi Gazi Kars Bedesten’de 100 öğrenci zeybek oyunu eşliğinde 100’üncü yıl koreografisi sergiledi. Gösteriyi izleyen Kars Valisi Ziya Polat, gençlerle  halay çekti. Arpaçay ilçesinde ise Gülyüzü köyünde gençler Türk bayraklarıyla süsledikleri traktörleriyle köy içi ve çevre yolda tur atıp Cumhuriyetin 100. yılını kutladı.

ATATÜRK’TEN BİR ATATÜRK FİLMİ

Cumhuriyet’in 100. yılı, Yaşar Üniversitesi’nde de coşkuyla kutlandı. Törenin ardından etkinlik Araştırmacı-Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı’nın konferansıyla sürdü. Atatürk’ün bilinmeyen yönlerini anlatan Kalıpçı, İngilizlerin Atatürk’ün hayatını ve Kurtuluş Savaşı’nı film yapmak istediğini belirterek “Atatürk ise ‘Kendi filmimizi kendimiz çekeriz’ demiş. Oturup senaryo yazmış ve adını da ‘Ben Bir İnkılap Çocuğuyum’ koymuş” bilgilerini paylaştı. Kalıpçı, şunları söyledi: “Yönetmenliğini Cezmi Ar, başrolü kendi üstlenmiş ama bu filmi çekmeye ömrü vefa etmemiş. Senaryodaki son söz şöyledir:

‘Bir gün gelecek, beni unutmak ve unutturmak isteyen gayretler belirecektir. Hatta bunlar benim en yakın bildiklerimden olacaktır. Ama Türk milleti hiç unutmasın ki, ektiğimiz tohumlar o kadar feyzli ki Mısır’dan, Hindistan’dan dönüp dolaşıp gelecek, tekrar kalplerini aydınlatacaktır’ diyor.” 

DEPREM BÖLGESİNDE BAYRAM

Depremde ağır hasar alan Hatay’da da Cumhuriyet’in 100. yılı coşkuyla kutlandı. Antakya Atatürk Caddesi’nde halk oyunları gösterisinin yapıldığı törende depremzede vatandaşlar tören alanını doldurdu.

TOGG KONVOYU

Türkiye’nin yerli otomobili TOGG da kutlamalarında yerini aldı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen TOOG sahipleri, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden konvoy halinde geçti.

YERDE, GÖKTE BİR YILDIZ

Eskişehir’de Sivrihisar Havacılık Merkezi, özel koreografi hazırladı. Ellerinde Türk bayraklarıyla yaklaşık 1000 kişi 100 sayısı ve hilal şekli oluştururken, Türkiye’nin ilk kadın akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener’in uçağı da yıldız olarak kullanıldı. Koreografinin ardından Şener’in akrobasi uçuşu nefes kesti.

VATAN CADDESİ KIRMIZI BEYAZ

Cumhuriyet’in 100. yıl coşkusu İstanbul’un birçok noktasına yayıldı. Vatan Caddesi’ndeki geçit törenine katılım oldukça yoğundu, cadde boyunca ellerinde Türk bayraklarıyla uzun bir koridor oluşturan vatandaşlar, caddeyi kırmızı-beyaza boyadı. Törende konuşmaların ardından şiir yarışmasında birinci olan öğrenciler, şiirlerini okudu ve farklı yörelerin halk oyunlarının gösterileri sunuldu. Törene gelen çok sayıda vatandaş söylenen şarkı ve türkülere ellerindeki Türk bayraklarıyla eşlik etti. Program, Türk Yıldızları’nın ve polis özel harekat helikopterinin gösterileriyle son buldu. 

LÖSEV’DE GÖSTERİ DUYGULANDIRDI

LÖSEV, bayramı Ankara başta olmak üzere dokuz ilde coşkuyla kutladı. Ankara’daki Cumhuriyet kortejine bine yakın LÖSEV gönüllüsü katıldı. Kortej sonrası yapılan etkinliklerde, bir dönem lösemi ile mücadele ettikleri hastanenin bahçesinde ve konferans salonunda neşe ve umut ile gösterilerini yapan çocuklar duygu dolu anlar yaşattı.

EĞİTİM AJANSI, MİLLİYET, AA


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)