adscode

5. Sınıfta 'Hazırlık Sınıfı Gibi' Yabancı Dil

'Yabancı dil küçükken daha iyi öğrenilir'

5. Sınıfta 'Hazırlık Sınıfı Gibi' Yabancı Dil
Özel Eğitim

Özellikle atanamayan ve aday İngilizce öğretmenlerinin günlerdir merak ettikleri, elektronik posta atarak öğrenmek istedikleri  konularda Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in açıklamalarını basından okuduk. Bu açıklamalar konusunda yapılan değişiklikler ve uygulamaların nasıl olacağına ilişkin hükümlerin, Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Yönetmeliği’nde yapılacak değişikliklerin Resmi Gazetede ve Tebliğler Dergisinde yayımlandıktan sonra kesinlik kazanacağını bilmemizde yarar var.

Burada özellikle İngilizce yabancı dil dersi üzerinde durmak istiyorum. Yeni Eğitim sistemindeki açıklamalara göre; Yabancı dil dersi 2.sınıftan itibaren verilecek. Özel Okullarımızın ilköğretim sınıflarında İngilizce dersi aslında oyun ve şarkılarla 1. Sınıftan itibaren yıllardır başarıyla veriliyordu.

Basındaki açıklamalara dayanarak, daha önceki yazdığım (4 + Dil Ağırlıklı Hazırlık sınıfları” başlıklı yazımda; yabancı dil öğretiminin küçük yaşlarda verilmesinin daha uygun olacağını anlatmıştım. Yabancı Dil Ağırlıklı Hazırlık sınıflarında İngilizce dersinden verim alınmasının, 9.sınıfta verilenlerden daha üstün olacağını yazmıştım. Aynen eski Anadolu Liselerinin ortaokul öncesi hazırlık sınıflarında elde edilen yabancı dil öğretiminin başarısının küçümsenemeyeceğini iddia ettiğim gibi.

O dönemortaokul başlangıcındaki Dil ağırlıklı HAZIRLIK SINIFLARI’nda haftada 24 saat, Bakanlık onaylı yabancı kaynaklı ders kitapları kullanılarak, İngilizce dersi okutulurdu. Bir yılın sonunda o öğrencilerin % 90’ı “günlük İngilizce konuşmaları” rahatlıkla öğrenir ve zevkle konuşurlardı. İngilizce bildiklerini rahatlıkla, güvenle söylerlerdi.

O zamankiortaokul başlangıcındaki dil ağırlıklı HAZIRLIK SINIFLARI’nda yabancı dil dersleri, -çoğunlukla İngilizce- dersi “Spoken - Konuşma” ağırlıklı yapılırdı. Nedenine gelince, “konuşma”  başlangıçta  gramerden  daha önemlidir.

Ortaokul başlangıcındaki öğrencilerin yabancı dili öğrenme merakı, kendine güveni ve kabiliyeti, Lise 1.sınıf öğrencilerine göre çok daha fazladır.  Ortaokul başlangıcındaki HAZIRLIK SINIFLARINDA, yabancı dil öğretiminde “dinleme-konuşma-okuma-yazma” dört beceri dersi,  bu sıralamadaki gibi, öğrenci merkezli bir metotla, bir bütün olarak ele alınmaktaydı.

Yeni sistemde 5.sınıfta “hazırlık sınıfı gibi”, haftada 16 saat yabancı dil dersinin verileceğini Bakanlığın  basındaki açıklamalarından öğrendik.

“Hazırlık sınıfı gibi” ifadesinde, eski Anadolu Liselerinin ortaokul öncesi yabancı dil ağırlıklı hazırlık sınıflarındaki yabancı dil eğitim ve öğretimine geri dönüş olduğunu düşünüyorum. Ne dersiniz?

          

*****

Bu 16 saatlik yabancı dil eğitim ve öğretimi öncesinde, yeni sistemde zaten 2. 3. ve 4. sınıflarda da yabancı dilin alt yapılarının verileceğini sanıyorum. Ardından 5. sınıfta da 16 saatlik “hazırlık sınıfı gibi” yabancı dil dersinin verilmesinin, 21 yıl İngilizce öğretmenliği ve 15 yıl İngilizce dersi branşında görev yapmış bir Bakanlık müfettişi olarak, Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretiminde hedeflenen amaca ulaşılması için yeterli olacağını düşünüyorum.

Bu konuda Talim ve Terbiye Kurulu’nca yapılan çalışmalar doğrultusunda, sınıflara göre ders programları hazırlanarak, yayımlanacaktır. Kanımca, seçmeli ders olarak verilirse, her zaman olduğu gibi öncelikle İngilizce ilk sırayı alacaktır.  Yabancı dili, o dersin “branş öğretmeninin vermesi”, istenilen başarının elde edilmesi için gereklidir. Bu da halen atama bekleyen İngilizce Branş Öğretmenlerinin istihdamı demektir. Öğretmen durumu ve öğrencilerin isteği doğrultusunda –şartlara göre – Almanca, Fransızca ve diğer yabancı diller de olabilir.

Yapılan açıklamalarda “yaşayan diller ve lehçeler” adı altında da – yeterli talep olursa - yöresel dillerin de verileceği bildiriliyor.  Bu konudaki uygulamaların nasıl olacağını   ilgili  yönetmelikler çıkınca göreceğiz.

Sevgi  ve saygılarımla.  13.06.2012

Ali İhsan ÖZÇAKIR

MEB. Bakanlık Başmüfettişi (E)

e-mail: aliihsanozcakir@hotmail.com

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)