adscode

‘AKP hükümeti gençleri yoksulluğa mahkum ediyor‘

Ömer Dinçer, 2007-2012 yılları arasında üniversitelerden 327 bin 22 öğrencinin kaydını sildirdiğini, 77 bin 291 öğrencinin kaydını dondurduğunu belirtirken, 25 Şubat 2011 tarihinden sonra herhangi bir…

‘AKP hükümeti gençleri yoksulluğa mahkum ediyor‘
Haberler

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 2007-2012 yılları arasında üniversitelerden 327 bin 22 öğrencinin kaydını sildirdiğini, 77 bin 291 öğrencinin kaydını dondurduğunu belirtirken, 25 Şubat 2011 tarihinden sonra herhangi bir sebeple ilişiği kesilen öğrenci sayısının da 106 bin 791 olduğunu bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın soru önergesini Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından alınan konuya ilişkin bilgi notuyla yanıtladı. 

 

-ÖĞRECİ AFFINDAN YARARLANANLAR-

Milli Eğitim Bakanı, 25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6111 sayılı kanunun 173. maddesi gereğince “öğrenci affı”ndan yararlanan lisans öğrencisi sayısının 21 bin 365, yüksek lisans öğrencisi sayısının da 18 bin 579, doktora öğrencisi sayısının da 3 bin 470 olduğunu açıkladı.

 

-OKULDAN KAYDI SİLİNEN, İLİŞİĞİ KESİLEN ÖĞRENCİLER-

Milli Eğitim Bakanı, 2007-2012 yılları arasında üniversitelerden kaydını sildiren öğrenci sayısının 327 bin 22,  kaydını donduran öğrenci sayısının da 77 bin 291 olduğunu bildirdi.

 

Milli Eğitim Bakanı, 25 Şubat 2011 tarihinden sonra herhangi bir sebeple ilişiği kesilen öğrenci sayısının da 106 bin 791 olduğunu söyledi.

 

Milli Eğitim Bakanı’nın verdiği bilgiye göre 25 Şubat 2011 tarihinden sonra herhangi bir sebeple ilişiği kesilen öğrencilerin ilişik kesme gerekçeleri arasında; maddi sebeplerle, disiplin, devamsızlık, öğrenim ücretini ödememe, YÖK kararı ile, ulaşım da yer alıyor.

 

-TUTUKLU VE SUÇU KESİNLEŞMİŞ ÖĞRENCİ SAYISI 526-

Milli Eğitim Bakanı, mevcut tarih itibariyle (halen) tutuklu ve suçu kesinleşmiş öğrencilerin sayısının da 526 olduğunu belirtti. 

 

-"AKP HÜKÜMETİ GENÇLERİ YOKSULLUĞA MAHKUM EDİYOR"-

Soru önergesine verilen yanıtı değerlendiren Nazlıaka, “Bu rakamların yüksekliği AKP Hükümeti’nin Türkiye’yi nasıl bir tablo içine soktuğunun da göstergesidir. Bu rakamlar, her geçen gün artan işsizliğin ve yoksulluğun bedelini gençlerin, eğitim hayatlarının sona ermesiyle ödediklerinin göstergesidir. Bu rakamlar; Türkiye’de özgürlüklerin, demokrasinin, insan haklarının yok sayıldığının göstergesidir” dedi.

 

Nazlıaka, şöyle dedi:

“Harç ücretlerini yatıramadıkları için, barınma sorunlarını çözemedikleri için, kitaplarını alamadıkları için üniversite eğitimini bırakmak zorunda kalan öğrencilerin sayısının çokluğu bize şunu söylemektedir: AKP Hükümeti gençleri yoksulluğa, yoksunluğa, işsizliğe mahkum ediyor.  AKP’li bürokratların, belediyelerin hatalarının, rant sevdalarının bedelini vatandaşlar canıyla öderken; sorumlular hesap vermiyorken, büyük çoğunluğu üniversite öğrencisi olan gençler pankart astıkları, poşu taktıkları, eylem yaptıkları, konser bileti sattıkları, anma törenlerine katıldıkları, özgürlük, demokrasi, insan hakları dedikleri için tutuklanmakta, eğitim hayatları sona erdirilmektedir. Bakanlık tutuklu öğrenci sayısını 526 olarak açıklarken, Tutuklu Öğrenciler Dayanışma İnisiyatifi’nin (TÖDİ) hazırladığı raporda tutuklu öğrenci sayısı 771’dir. Bu farkın temel sebebi şudur: Öğrenciler, tutuklanmaları nedeniyle okuldan atılmakta ve öğrencilikleri sona ermektedir. AKP zihniyeti bu gençleri eğitim haklarından mahrum bırakmaktadır. 

 

Gençlerin eğitim hakkını yok sayan, demokrasi, özgürlük dedikleri için onları cezaevlerine kapatan AKP, kendinden farklı düşünen herkesi suçlu sayan anlayışının bedelini ödeyecektir bir gün.”

Milliyet 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)