adscode

Albie Sachs:' Farklılıklarımızda buluşarak bir birlik ve harmoni oluşturduk'

Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin daveti üzerine bir konferans veren Güney Afrika Anayasa Mahkemesi Eski Yargıcı Albie Sachs, ülkesindeki Anayasa değişikliği hakkında yaşadıklarını aktardı. Albie Sachs,…

Albie Sachs:' Farklılıklarımızda buluşarak bir birlik ve harmoni oluşturduk'
Özel Eğitim

Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin daveti üzerine gelen Güney Afrika Anayasa Mahkemesi Eski Yargıcı Albie Sachs, ülkesindeki özgürlük mücadelesi ve Anayasa değişikliği hakkında konferans verdi. Koç Üniversitesi Rumeli Feneri Kampüsü’nde gerçekleştirilen Güney Afrika Anayasacılığı başlıklı konferans büyük ilgi topladı.

 

Güney Afrika’da beyaz azınlığın siyah çoğunluk üzerinde baskı kurduğu Apartheid rejimini sona erdiren Anayasa'yı hazırlayan isimlerden Güney Afrika Anayasa Mahkemesi Eski Yargıcı Albie Sachs, deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Albie Sachs, konuşmasında, Güney Afrika’da yaşanan süreci, “dünyanın en baskıcı ülkesinin, dünyanın en açık demokratik sistemine geçişi” olarak tanımladı.  

 

Albie Sachs, Güney Afrika'nın özgürlük savaşının askeri ve politik olmak üzere iki döneme ayrıldığını belirtti. Ülkesindeki politik sürecin ancak o dönemdeki rejim güçleriyle ANC (African National Congress) arasındaki ateşkes ile başlayabildiğine dikkat çeken Albie Sachs sözlerini şöyle sürdürdü; “İki taraf arasında görüşmelerin başlamasının ardından ilk tartışılan konu mevcut anayasanın anayasaya aykırı olup olmadığıydı. Bu ironik başlangıç bizi anayasanın anayasaya aykırı olduğu sonucuna götürdü. Bundan sonraki adımda ise her renkten, her dilden, her dinden Güney Afrika vatandaşlarını kucaklayan bir anayasa oluşturmak için kolları sıvadık.”

 

Yeni Anayasa’nın, herkes için, herkes tarafından oylanan ve seçilen bir yönetimi desteklemesi gerektiğini öngördüklerini kaydeden, Güney Afrika Anayasa Mahkemesi Eski Yargıcı Albie Sachs, “Bu nedenle vatandaşlara sadece bir oy hakkı vermenin ötesine geçmeli, herkesin sesini bu anayasaya yansıtmalıydık. Sonuçta ortaya çıkan Anayasa kadın hakları, işçi hakları, çevre hakları gibi tüm alanları kapsayan, her dilden ve dinden vatandaşın sesine kulak veren bir Anayasa oldu. Böylece farklılıklarımızda buluşarak bir birlik ve harmoni oluşturduk. Artık hepimiz kendimizi ülkemize ait hissediyoruz” dedi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)