adscode
adscode

Ara tatil önerileri

Nisan ara tatili; dinlenme, eğlenme, erteledikleri etkinlikleri yapma, varsa kazanım eksiklerini tamamlama ve son çeyreğe dinamik bir şekilde başlamak için iyi bir fırsat. Uzmanlardan ara tatil önerileri:

Ara tatil önerileri
Rehberlik

Ara tatiller, öğrencileri eğitim temposu içerisinde dinlendirerek motive olmalarını sağlayan kısa molalardır. Nisan ara tatili; dinlenme, eğlenme, erteledikleri etkinlikleri yapma, varsa kazanım eksiklerini tamamlama ve son çeyreğe dinamik bir şekilde başlamak için iyi bir fırsattır. Doğa Koleji Okul Öncesi- İlkokul, Ortaokul ve Lise Rehberlik Bölüm Başkanları ara tatil için öğrencilere ve ailelere önemli tavsiyelerde bulundu:

Ara tatili verimli geçirmek için neler yapılabilir?

Doğa Koleji Okul Öncesi ve İlkokul Rehberlik Bölüm Başkanı Büşra Aparan Akın:

Ebeveynlere önerimiz tatil için yapılan planlamaların çocuğunuzla ortak karar verdiğiniz, içerisinde çocuğunuzun da keyif aldığı etkinliklerden oluşması gerekmektedir.  Tatilin çocuğun ihtiyacına göre planlanması bu süreci en sağlıklı hale getirecektir. Ortak hazırlanan plan ile hem eğlenmeye hem de dönem içerisinde öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesine zaman kalacaktır. Böylece tatil sürecinde öğrencilerin öğrenme motivasyonları artarak, son çeyrekte akademik açıdan daha aktif olacaklardır.

Özellikle küçük yaş grubundaki çocuklar için oyun oynama; zaman geçirmenin, eğlenmenin ve keşfetmenin yoludur. Okul düzenine alışan çocuk ev rutininde sıkılabilir. Onlara keyif alabilecekleri, kendilerini deneyip geliştirebilecekleri ve yeni şeyler öğrenebilecekleri alanlar sunulması, tatil süresince zamanını televizyon ve teknolojiye bağlı geçirmemesini sağlayacaktır.

Aile ziyaretleri yapın

Doğa Koleji Okul Öncesi ve İlkokul Rehberlik Bölüm Başkanı Büşra Aparan Akın:

Bu sene ara tatilin ve bayram tatilinin aynı haftaya denk gelmesini fırsata çevirerek tatilde dostlarınızla, arkadaşlarınızla bir araya gelerek çocuğunuzun da sevdiği kişilerle vakit geçirmesi için olanaklar yaratın. Özellikle kimlik gelişiminin ön plana çıktığı ergenlik döneminde olan çocukların bireyselleşme süreçlerinin sağlıklı olabilmesi için sosyal etkileşimde olmaları çok önemlidir.

Yaşam becerilerini geliştirin

Doğa Koleji Ortaokul Bölüm Başkanı Gülşen Aksu:

Çocukların yaşam becerilerinin gelişmesi, onları yetişkin olduklarında daha başarılı bireyler haline getirir. Bu sebeple tatilde de çocukların gelişim dönemlerine ve potansiyellerine uygun sorumluluklar vererek hem sorumluluk bilinci hem de yaşam becerileri geliştirilebilir. Yemek masasının hazırlanması ve toplanması konusunda destek olması, kendi odasının temizliği ve düzeni konusunda sorumluluk alması, öğrencilerin yaşam becerilerinin gelişmesine destek olacaktır. Kişilik gelişimleri açısından oldukça önemli olan sorumluluk bilincinin yerleşmesi için gerçekleştirilen her sorumluluk sonrası çocuklar takdir edilmeli ve yerine getirilen bu sorumluluğun kazanımlarından bahsedilmelidir.

Farklı şeyler deneyimleyin

Doğa Koleji Ortaokul Bölüm Başkanı Gülşen Aksu:

Farkındalık, şu anda çevreniz, duygularınız ve fiziksel benliğiniz hakkında daha bilinçli olma eylemidir. Farkındalık, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimi desteklerken çevrenizdeki dünyayla bağlantı kurmanıza yardımcı olur. Farkındalık uygulamak sadece yetişkinler için değildir. Çocuklar, farkındalığı öğrenmekten ve pratik yapmaktan çok sayıda fayda sağlayabilir. Farkındalık, çocukları günlük yaşamlarında karşılaştıkları çatışmalara uyum sağlama ve bunlarla başa çıkma yeteneği ile donatır. Ayrıca çocukların hayata iyimser bir bakış açısı geliştirmelerine, strese sağlıklı bir şekilde tepki vermelerine ve olumlu bir benlik kavramı geliştirmelerine yardımcı olabilir.

Öğrenmeye ve deneyimlemeye odaklanın

Doğa Koleji Ortaokul Bölüm Başkanı Gülşen Aksu:

Öğrenmek istediğiniz konuları ve alanları belirlemek, okumak, araştırmak zihni üretken hale getirir ve besler. Yeni keşifler ve deneyimler sağlıklı bir beyin için önerilir. Bu sebeple tatilde de okumaya zaman ayrılmalıdır. Okumayı bir alışkanlık haline getiren, okuduğunu anlayan ve yorumlayan öğrenciler, kendini ve dünyayı daha iyi tanır ve yorumlar, okulda daha başarılı olur. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için spor yapıp sağlıklı besleniyorsak beynimizin de sağlıklı olması için okumamız, araştırmamız ve öğrenmeye devam etmemiz gerekir. Bu nedenle bu ara tatilde de öğrencilerin kitap, dergi ya da ilgi alanıyla ilgili internetten makaleler okumasını teşvik edebiliriz. Küçük yaş grupları daha okumayı öğrenmemişse siz kitap okuyabilir, okunan kitap ve metinlerin resmini yapmaya teşvik edebilirsiniz. Dramalaştırmak, daha büyük yaş gruplarında kitapla, hikayeyle, yazarla ilgili konuşmak, kitaplarla ilgili aile içinde sohbet etmek çocuğunuzun da düşüncelerini paylaşması için ortamlar yaratacaktır.

Sınava hazırlıkta motivasyon ve farkındalık

Doğa Koleji Lise Rehberlik Bölüm Başkanı Işıl Can:

Sınav, derslerin öğrenilme açısından değerlendirilme aşamasıdır. Sınav sürecinin en önemli zamanı son iki ayı kapsamaktadır. Çükü sınava yönelik en etkili ve verimli çalışma bu süreçte yapılır. Etkili çalışma ise zamanı hedefler ve öncelikler doğrultusunda programlı bir şekilde planlamaktan geçmektedir. Ara tatil süreci, etkili çalışma planı yapmak için öğrencileri adına bir avantaj olarak düşünülmelidir.

Fakat bu süreçte öğrenciler de sınav hakkındaki olumsuz düşünceleri sebebiyle kaygı yaşayabilirler. Kaygı öğrencilerin tam potansiyele ulaşmalarını engeller.

Farkındalık, öğrencilerin sınavla ilgili stres ve kaygıyla başa çıkmalarını sağlayan güçlü bir araçtır. Sınava hazırlanan öğrenciler olumsuz düşüncelerini, kurtulmaları gereken, onları rahatsız eden, dikkatlerini dağıtan olarak görmek yerine, olumsuz düşüncelerle arkadaş olmalarını sağlar. Zor duygulardan uzaklaşmalarına, daha sakin hissetmelerine ve sınavı daha az tehdit edici bir deneyim olarak görmelerine yardımcı olur.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)