adscode

"Boğaziçi'nde bir gelenek yok edilmek isteniyor"

Boğaziçi Üniversitesi'nde toplu mezuniyet törenlerinin 2021 yılından beri iptal edilmesine tepki gösteren CHP'li Yüksel Taşkın, konuyla ilgili soru önergesi verdi.

"Boğaziçi'nde bir gelenek yok edilmek isteniyor"
Üniversite
Güncelleme : 01-Jun-24 17:36
CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, Boğaziçi Üniversitesi’nde 2021'den beri toplu mezuniyet törenlerinin iptal edilmesini Meclis gündemine taşıdı.
"Toplu mezuniyet töreni mezunları, öğretim üyelerini, öğrencileri ve ailelerini bir araya getiren kurumsal hafızanın bir parçasıdır" diyen Taşkın, "Kayyım rektör bu birlikteliği engellemek istiyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde 2021’den bu yana fakülteler, öğrencileri için ayrı ayrı mezuniyet töreni düzenliyorlar. Üniversite idaresi ise bu törenlere katılmıyor. Öte yandan öğrencilerin 2021 ve 2022 yıllarında organize ettiği alternatif mezuniyet töreni de suç olarak görülmüş ve töreni organize eden ya da katılan çok sayıda mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklanmıştı" diye konuştu.

Taşkın sözlerine şöyle devam etti:

"Toplu mezuniyet törenlerinin iptali mali gerekçelerle açıklanıyor. Ancak bizler bunun doğru olmadığını biliyoruz. Üniversite yönetimi olası protestoları engellemek için öğrencilerin bir araya gelmesini istemiyor. Ancak Boğaziçi Üniversitesi'nin tüm bileşenlerinin itirazına rağmen atanarak göreve gelen bir rektöre karşı protesto hakkını kullanmak demokrasinin gereğidir. Tüm gücümüzle Boğaziçi Üniversitesi'ni savunmaya devam edeceğiz."

Yüksel Taşkın, Milli Eğitim Bakanı’na şu soruları yöneltti:

- Boğaziçi Üniversitesi’nin yerleşik bir geleneği olan ve maddi gerekçelerle açıklanması gerçekçi olmayan toplu mezuniyet töreninden vazgeçilmesinin asıl nedeni nedir?
- Boğaziçi Üniversitesi’nin bileşenleri ne gibi bir güvenlik tehdidi oluşturmaktadır ve neden üniversite yönetimi bu güvenlik sorununu çözememektedir?
- Üniversite yönetiminin hiç bir mezuniyet törenine katılmayarak öğrencilerini ve öğretim üyelerini yalnız bırakmalarının nedeni nedir?
- Çok daha ciddi mali sıkıntıların olduğu dönemlerde bile yapılabilmiş olan toplu mezuniyet törenine neden yeterince fon aktarılamamaktadır?
- 2021 ve 2022 yıllarında öğrencilerin düzenlediği alternatif mezuniyet töreni sonrasında mezunların kartlarının iptalinin ve üniversiteye giriş yasağının gerekçesi nedir? Öğrenciler, öğrenci aileleri ve öğretim üyelerinin mezuniyet gibi mutlu bir günü birlikte kutlama isteği neden üniversite yönetimi tarafından suç olarak değerlendirilmiştir?

DUVAR

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)