adscode

Branşların Genel Değerlendirmesi

Öğretmen atamalarındaki branşlara ayrılan kontenjan değerlendirildi.

Branşların Genel Değerlendirmesi
Özel Eğitim





SINIF ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 1835'te kalmış. Doğrusu 4 4 4 sisteminden en ağır darbeyi sınıf öğretmenleri yedi. Bu atama sayısı aslında 4 4 4 depreminin sessiz ve derinden gelen tsunamisiydi. İddia ediyoruz bu alım bile aslında fazladır ama bakanlık tepkilerden çekindiği için sayıyı biraz yüksek tuttu. Asıl sorun önümüzdeki yıllarda baş gösterecek. Önümüzdeki en az 5 yıl çok düşük alımlarla karşılaşabiliriz. Önümüzdeki yıldan itibaren sınıf öğretmenliği alımlarının binli rakamları görememe olasılığı çok yüksektir. 
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 1809'da kalmış. Her ne kadar okula başlama yaşının 60 aya kadar düşürülmesi ve 65 ay üzerinin zorunlu tutulması okul öncesi eğitime sekte vuracak gibi göründüyse de yapılan son düzenlemeyle eğitime başlama yaşının yeniden yukarı çekilmesi okul öncesi öğretmen adaylarını biraz rahatlattı. Okul öncesi okullaşma oranının %100'ü hedeflemesi ve hala ülkemizde yaklaşık bu oranın yaklaşık %80 olması okul öncesi öğretmenliğinin önümüzdeki 10 yılını güvence altına alıyor. 
İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 5034 olarak açıklanmış. Yabancı dil ve özellikle İngilizce öğrenmenin neredeyse zorunlu olduğu günümüz dünyasında MEB'in de buna kayıtsız kalmaması sevindirici. Özellikle ilkokul 4. Sınıfta da branşçıların ders verecek olması İngilizce öğretmeni adaylarının en önemli avantajlarından biri olmuştur. 
REHBER ÖĞRETMENLİK MEB'in verdiği kontenjan 2628 olarak açıklanmış.  Bakanlık yetkililerin resmi açıklamalarında da defalarca vurguladığı gibi rehber öğretmen açığı bu rakamlarla da kapanacak gibi değildir. Özellikle okulların dönüşümleri ve bölünmelerinden sonra açık uzun yıllar devam edecektir. 
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 3089 olarak açıklanmış. 4 4 4 uygulamasıyla 4. Sınıflarını da bünyesine katan ortaokullar, branş alımlarında bunun avantajını birkaç yıl daha yaşayacaklar gibi görünüyor.
FEN BİLİMLERİ/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 2736 olarak açıklanmış. Türkçe öğretmenliği konusunda yaptığımız açıklama Fen Bilimleri için de geçerlidir. 
BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 1679 olarak açıklanmış. Atanma durumunda olduğunu düşünen adayların beklentilerinin karşılanmış olduğu görülse de ihtiyaç daha da fazladır. Özellikle alan değişikliği beden eğitimi öğretmenlerini olumsuz etkilemiştir. 
ZİHİNSEL ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 305 olarak açıklanmış. Yine anketimizle verilen kontenjanın uyumlu olduğu görülüyor. Ancak özel eğitim alt sınıflarının giderek daha fazla açılıyor olması ileri ki yıllarda bu branşı avantajlı kılıyor. 
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ Anketimizde 7881 aday oy kullanmış fakat MEB'in verdiği kontenjan 1781'de kalmış. Daha önceki yıllarda da yeterli kontenjanı alamayan ve büyük yığılma yaşanan branş mezunları büyük sıkıntı içerisindeler. Ayrıca alan değişikliği de sosyal bilgiler mezunlarına ayrı bir darbe vurdu. 
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 2470 olarak açıklanmış. Oy kullanan öğretmen sayısına yakın bir alım olacak. Ortaöğretimin zorunlu olması ve öğrenci sayısının önümüzdeki yıllarda artacak olması bu branşın artılarından. 
İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 3582 olarak açıklanmış. Bu branşın en önemli artılarından biri seçmeli dersler arasında en çok tercih edilen dersin matematik olmasıdır. Daha uzun yıllar en çok atanan branşlar arasından matematik olacaktır. 
MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 1979 olarak açıklanmış. Anketimizin sonucu verilen kontenjana çok yakın çıkmış. Atanamayacak olan matematikçilere morallerinizi bozmayın diyoruz, bu branş önümüzdeki yıllarda da yine ciddi alımlara açıktır. 
MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 195 olarak açıklanmış. Bu rakam gerçekten büyük hayal kırıklığıdır. Bırakın okulları birçok ilçede müzik öğretmeni yoktur. Enstrüman çalmayı bilmeyen ve müzik kulağı olmayan kuru ve estetikten uzak bir nesil yetiştirmeye devam edeceğiz! Bu rakam daha fazla olmalıydı. 
TEKNOLOJİ VE TASARIM ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 187 olarak açıklanmış. Yine görüldüğü gibi alan değişikliğinden en çok olumsuz etkilenen branşlardan biri de teknoloji ve tasarım. 
ALMANCA ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 420'de kalmış. Uzun yıllardan beri büyük atanma mağduriyeti yaşayan Almanca öğretmenliği mezunları yine tatmin edici bir rakama ulaşamadılar. Ancak öyle tahmin ediyoruz ki bu yoğun baskıları neticesinde 420 rakamı verilmiştir. Fransızca'ya hiç kontenjan verilmemesi de gösteriyor ki aslında bu rakam onların mücadelelerinin ödülüdür. 
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRTMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 3953 olarak açıklanmış. Ayrıca İHL Meslek Dersleri öğretmenliğine de 1231 kontenjan verilmiş. Böylece toplam kontenjan 5184'e ulaşmış. Ortaokullarda haftada 7 saat ders verme potansiyeli bu branşların önünü belki 10-15 yıl açık tutacaktır. 
TARİH ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 368 olarak açıklanmış. Bu rakam tarih öğretmenliği mezunları için tam bir hayal kırıklığıdır. 
COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 489 olarak açıklanmış. Yine coğrafya öğretmenliği mezunları için de son derece yetersiz bir kontenjan sayısı açıklanmıştır. 
FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 135 olarak açıklanmış. Pozitif bilimlerin okullarımızda daha fazla itibar görmesi gerekliliği açısından bakıldığında son derece yetersiz bir atama olacaktır. 
KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 162 olarak açıklanmış. Yine kimya için de son derece yetersiz bir rakamdır. 
BİYOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 324 olarak açıklanmış. Fizik, kimya ve biyoloji derslerinin haftalık ders saati sayısının artırılması acilen gerekmektedir. 
GÖRSEL SANATLAR/RESİM ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 362 olarak açıklanmış. Sanat eğitimi ve estetik değerlen kazanımı açısından çok önemli olan bu branşta da büyük bir kontenjan şoku yaşanmıştır. 
FRANSIZCA ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 0 olarak açıklanmış. Alan sınavı açılmasına rağmen sıfır kontenjan verilmesi Fransızca Öğretmenliği mezunlarını büyük bir şoka sokmuştur. Kendileriyle alay edildiğini düşünen mezunlar büyük üzüntü içerisindeler. 2. Yabancı dilin de Anadolu liselerinde zorunlu olduğu düşünüldüğünde ve Tüm genel liselerin Anadolu türüne dönüştürüldüğü hesap edildiğinde Fransızca'ya sıfır kontenjan tanınması bir hata olmalı 
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLİĞİ MEB'in verdiği kontenjan 1579 olarak açıklanmış. branş son dönemde seçmeli derslerle biraz olsun nefes almış ve yetersiz de olsa beklentilere yakın bir rakamda kontenjan almıştır. 
ATÖLYE VE MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENLİKLERİ MEB'in verdiği kontenjan 333 olarak açıklanmış. Bu rakam çeşitli meslek liselerinin çeşitli branşlarının toplamıdır. Mesleki eğitim giderek önem kazandığı ve öğrenci sayı ve kontenjanlarının da giderek artmasına rağmen hala rakamın bu seviyede kalması ciddi bir hesap ve plan hatası olduğunu gösteriyor. Mesleki eğitimin yeniden ele alınması ve değerlendirilmesi gerekliliği bu rakamlardan bile bellidir.



İHTİYAÇ AKADEMİ

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)