adscode
adscode

Bu dersler, seçmeli mi olmalı?

Milli Eğitim Şûrası devam ederken şu sorunun cevabı, son bir kez daha mutlaka aranmalı: “Eğitimin amacı ne?..”

Bu dersler, seçmeli mi olmalı?
Milliyet Diyalog

Sınavlara öğrenci yetiştirmek mi yoksa kişilerin ve ülkenin yaşam kalitesini artırmak mı?

Diploma odaklı mı olmalı yoksa yetkinlik mi kazandırmalı?

Milli ve manevi değerlerden uzak mı olmalı yoksa evrensel değerler kadar ortak kültürümüze de değer vermeli mi?..

Bu çerçeveden baktığımızda, yaşadığımız topraklara, bulunduğumuz coğrafyaya, ortak kültürümüze hak ettiği önemi vermek, eğitim sistemimizin olmazsa olmazları arasında yer almalıdır.

 

Hangi ülkeye ya da kıtaya giderseniz gidin, bu değerler çok önemlidir. Çünkü vatandaşlık kavramı kadar aynı çatı altında yaşamanın olmazsa olmazları vardır.

Örneğin AB ülkelerinden biriyseniz ya da birinde yaşıyorsanız, Avrupa'nın tarihini, kültürünü, coğrafyasını, hukukunu, ortak değerlerini çok iyi özümsemiş olmanız gerekir. Ana derslerin çok önemli bir bölümü de bu yöndedir…

Peki ya bizde?

Tarih ve Coğrafya dersleri yok denecek kadar azaltıldı. Sınavlarda da yine yok denecek kadar az soru sorulduğu için dikkate alınmaz oldu...

 

Seçmeli olacakmış!

MEB’in önceki hafta yayınladığı genelgeye göre “Ortak Türk Edebiyatı”, “Ortak Türk Tarihi” ve “Türk Dünyası Coğrafyası” dersleri gelecek yıldan itibaren seçmeli olarak okutulacakmış!

Peki, neden asıl ders değil de seçmeli?

O kadar önemsizler mi?

Ya da bilinse de olur, bilinmese de olur gözüyle mi bakılıyor?..

İşte o genelge:

“Bakanlığımıza bağlı ortaöğretim kurumlarında uygulanan, Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi’nin seçmeli dersler bölümüne yapılan değişiklikle “Ortak Türk Edebiyatı”, “Ortak Türk Tarihi” ve “Türk Dünyası Coğrafyası” dersinin eklendiği yazı ile bildirilmiştir.

Buna göre, 2022-2023 eğitim öğretim yılından itibaren Bakanlığımıza bağlı ortaöğretim kurumlarında, ekte gönderilen haftalık ders çizelgesinin uygulanacağı konusunda ilimizde bulunan özel okulların da bilgilendirilmeleri hususunda, bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim...”

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)