adscode

Bu Okullara Tepki Yağıyor

Özel okullar rekabetinde işi “başarısız” çocuğun velisine “Çocuğunuzu okuldan alın” demeye kadar götüren okullara tepki yağıyor.

Bu Okullara Tepki Yağıyor
Özel Eğitim

 

 

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı'nda velilere çağrıda bulunarak şikâyetlerini iletmelerini, bunun cezasının kapatmaya kadar gittiğini açıkladı.

Türkiye’de kimi özel okulların sınav başarısı için ‘başarısız’ öğrencileri ayıklaması ve sınav öncesi son sınıflarda “başarılı” öğrenci transfer etmesi eğitim gündemine oturdu. Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent’in “dopingli okullar” olarak adlandırdığı bu okulları konu alan yazısı büyük ilgi gördü. Sefer Levent’in bir özel okulun yöneticisinin sınavlarda başarılı gözükmek için “başarısız” öğrencilerin velilerine “bu çocuğu okuldan alın” demesini yazması özel okullar rekabetinde yaşanan haksızlıkları gündeme getirdi. Sefer Levent kimi özel okulların bir şubesinin başarısını tüm şubelerinde reklam amaçlı kullanmasını da yazısında yer verdi. Yazı yayınlandıktan sonra çocuklarının bu yöntemle gelecekleriyle oynandığını düşünen birçok veli Hürriyet’i bu konuda e-posta yağmuruna tuttu.

ŞİKAYETİ OLAN BİZE GELSİN

Milli Eğitim Bakanlığı öğrencileri dışlayan özel okullar için açıklama yaptı. Açıklamada “Özel okul bile olsa amacı ticari olamaz, kâr olamaz. Okulun sınav başarısı düşük çıkacak, diye öğrencisini gönderen okulları veliler bize bildirsinler. Bu işin cezası ihtar, kınama, kapatmaya kadar gider” denildi.

ÇOCUK OKULDAN ATILAMAZ

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan üst düzey bir bürokrat da Hürriyet’e yaptığı açıklamada, 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 12. maddesinde, “Kurumlar faaliyetlerini yalnızca kâr için düzenleyemezler” hükmü bulunduğunu belirterek, “Bir okul, üniversite sınav başarısını yüksek göstererek, daha çok öğrenci kazanmayı amaçlıyorsa yani kar amacıyla, başarısız öğrencisini, okuldan atmaya kalkıyorsa, bu suçtur. Bir öğrencinin hangi şartlarda okuldan uzaklaştırılacağı ya da atılacağı bellidir. Sırf sınav başarısı beklenmiyor, diye bir çocuk okuldan atılamaz” diye konuştu.

AMAÇ SINAV KAZANDIRMAK DEĞİL

Aynı bürokrat, velilerin bu tavırlar karşısında, Milli Eğitim Bakanlığı’na şikâyet başvurusu yapmaları çağrısında bulunarak; “Özel okullar da dahil olmak üzere eğitim kurumlarının öncelikli amacı sınavlarda başarılı çocuklar yetiştirmek olamaz. Öncelikli amaç sınav kazandırmak değil; çocukların sağlıklı birer birey olarak topluma kazandırılmasıdır. Çocukların psikolojisini, mutluluğunu bozacak bu tür baskılar yapılamaz. Bunlar kabul edilemez. Milli Eğitim Bakanlığı buna sessiz kalamaz. Bize başvurulsun. Her türlü ceza işletilir” dedi.

Haberin Devamı İçin Tıklayın!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)