adscode
adscode

Bu yaz evde oturmak yok !

Yaz tatili için geri sayım başladı. İlk ve orta dereceli okullarda öğrenim gören 18 milyon öğrenci, 8 Haziran’da karnelerini alacak.

Bu yaz evde oturmak yok !
Eğitim
Güncelleme : 26-Nov-19 14:48
Yaz tatili için geri sayım başladı. İlk ve orta dereceli okullarda öğrenim gören 18 milyon öğrenci, 8 Haziran’da karnelerini alacak. Yaz tatilini hem dinlenerek hem de eğlenerek geçirmek isteyen öğrencileri, bilim, spor, sanat gibi farklı alanlarda düzenlenen yaz okulları, kamplar ve atölyeler bekliyor
 
OZAN ÖMER KADÜKER - MİLLİYET 
 
İlk ve orta dereceli okullarda okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci uzun bir tatil için geri sayıma başladı. Öğrenciler, yoğun geçen bir eğitim yılının ardından 2 gün sonra karnelerini alarak 3 ay sürecek yaz tatiline girecekler. Öğrencilerin tatilde dinlenmelerinin önemli olduğunu belirten uzmanlara göre, iyi ve verimli bir tatilin ilk şartı kaliteli zaman geçirmek. Uzmanlar, ayrıca ailelere, tatilde dinlenme ve eğlenme fırsatının da çocuklara tanınması gerektiğinin altını çiziyor. Bazı ailelerin çocuklarını yaz boyunca kurstan kursa yönlendirirken; bazılarının ise kendi hallerine bıraktığını dile getiren Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezinden Uzman Klinik Psikolog Aynur Sayım, yaz tatilini verimli geçirmenin yollarını şöyle anlatıyor:  
 
* Çocuk için tatil, bir dönem boyunca planlı, kurallı bir ortamdan özgür olduğu ve dinlenebildiği daha esnek bir zaman dilimini ifade eder. Aileler, çocuktan beklentiyi yüksek tutmadan, dinlenme ve eğlenmeye fırsat tanıyarak aktivite planı yapmalarına yardımcı olmalılar.  
* Çocukların tatilde seçtikleri arkadaşlar, bulundukları ortamlar aile tarafından denetlenmeli ama bunu yaparken baskı kurmadan özenli davranılmalı. 
* Karnesi kötü gelen çocuğu zorlamamak, çözüme yönelik eyleme geçmek en doğru yaklaşım olur. Çocuktan, tatilde sıkı çalışma programı uygulamasını beklememek; ancak özel eğitimle desteklenmesi gereken bir durum varsa, bir eğitici rehberliğinde ek çalışma yapılması uygun olur.
* Özel destek gerektiren durumlar dışında genel bir tekrar, kitap okuma, çok zorlayıcı olmayan çalışmalar yapılabilir. Çocuklara odasını toplamak, dişlerini fırçalamak gibi günlük sorumlulukların da verilmesi, ayrıca spor, satranç, drama gibi sevdiği etkinliklere yöneltilmesi fiziksel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunur.
* Çocuk zamanını iyi yönetmeyi öğrenmişse bu tutumu, tatildeki etkinliklere, arkadaşlarıyla nasıl zaman geçirdiğine, zamanının ne kadarını arkadaşlarıyla ne kadarını kendisine ayırdığına yansıyacaktır.
* Çocukların yıl içinde öğrendikleri bilgileri unutmamak ve yeni eğitim dönemine hazırlanmak için günlük planlamalar içinde kısa ders tekrarları ve kitap okuma saatleri yaz tatiline eklenmeli.
 
En renkli etkinlikler 
 
Yaz tatilini hem dinlenerek hem de eğlenerek geçirmek isteyen öğrenciler için bilim, spor, müzik, sanat gibi farklı alanlarda pek çok yaz okulu, kamp ve atölye düzenleniyor. Tatil, çocukların ilgi alanlarına hitap eden müzeleri ziyaret etmek için de en uygun zaman. Verimli bir tatil için zengin içerikte hazırladığımız ajandamıza mutlaka göz atın…  
 
Spordan kodlamaya
 
Doğa Koleji, 6-13 yaş aralığına yönelik yaz okulu düzenliyor. Yaz okulunda yüzme, kodlama & robotik, İngilizce, basketbol, tenis, voleybol, buz pateni, binicilik, dağcılık, jimnastik gibi etkinlikler bulunuyor. Programa Doğa Koleji öğrencilerinin yanı sıra tüm okulların öğrencileri katılabiliyor. İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir, Kayseri, Manisa, Samsun kampüslerinde verilecek eğitimin ücretleri 1.200 TL ile 2.000 TL arasında değişiyor.
 
Unibasket Spor Kulübü’nün düzenlediği Uni Akademi Yaz Kampı’nda da spordan kodlamaya, yüzmeden sanata kadar farklı disiplinleri buluşturan etkinlikler yapılıyor. TED Rönesans Koleji’nin Küçükyalı Kampüsü’nde hafta içi tam günlük bir programla gerçekleştirilecek kampta Amerikalı basketbol koçundan İngilizce basketbol, kodlama, maker robotik ve 3D tasarım, modelleme çalışmalarının yanı sıra jimnastik, aikido gibi bütün sporlara altyapı hazırlayan branşlarda 16 etkinlik düzenlenecek. 2 Temmuz’da başlayacak olan ve 2 haftadan 7 haftaya uzanan bir takvim seçeneği sunan kampın  fiyatları 2 hafta için 1800 TL’den başlıyor.
 
İzci olacaklar
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) her yaz döneminde İBB Yaz İzci Kampı düzenliyor. Kampta temel ve ileri seviye izcilik eğitimleri, çadır kurma, ateş yakma, ilkyardım, telsiz ve haberleşme, çevre ve orman gibi konularda izcilik eğitimleri veriliyor. www.ibb.istanbul ya da www.izcilik.ibb.istanbul ücretsiz olarak kayıt yaptırılabilecek kamp, 25 Haziran-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
 
Meslekleri öğreniyorlar
 
Trump Alışveriş Merkezi’nde yer alan çocuk şehri KidzMondo, çocuklar yaz tatiline keyifli bir giriş yapsınlar diye karne hediyesi olarak 8-10 Haziran’da girişlerde yüzde 50 indirim yapıyor. 40’tan fazla meslek ünitesinin yer aldığı KidzMondo’da çocuklar itfaiyeciden doktora, dedektiften moda tasarımcısına kadar her mesleği deneyimleyerek öğreniyor. Ayrıca Trump Art Gallery’de düzenlenecek atölyelerle çocuklar, sanat dolu günler yaşayacak.  Sanatçılar, Selma Hekim’in “Atık Sanat Atölyesi”, İlhan Sayın’ın “Oyun Maskeleri Atölyesi” ve Levent Morgök’ün “Denizdeki Dostlarımız Resim Atölyesi” 8-10 Haziran’da düzenlenecek.
 
Hem spor hem eğlence
 
Nikki Beach Resort & Spa Bodrum Gymy Kids Club’da çocukları spor, sanat ve eğlence dolu bir yaz bekliyor. 9 Haziran  10 Eylül’de gerçekleştirilecek yaz okulunda, çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerini destekleyecek basketbol, futbol, jimnastik, yoga, tenis, zumba, pinpon ve su oyunları gibi spor faaliyetlerinin yanı sıra, bahçıvanlık ve yemek yapma atölyeleri, doğa bilinci ve sevgisini aşılayacak yeşil atölye, Bodrum gezileri gibi arkadaşlarıyla bir arada eğlenebilecekleri özgün sosyal ve kültürel aktiviteler bulunuyor. Sanat aktiviteleriyle ilgilenen minikler için ise bale, masal kurgulama, okuma saatleri gibi yaratıcılıklarını geliştirecek sanatsal etkinlikler düzenleniyor.
 
Üniversiteli olacaklar
 
Sabancı Üniversitesi, lise öğrencilerine yönelik yaz okulu düzenliyor. Çok kültürlü bir ortamda üniversite hayatı deneyimi kazanmalarına yardımcı olmayı amaçlayan yaz okulunda öğrenciler, doğa bilimleri ve mühendislik, sosyal bilimler, sanat, yönetim, yabancı diller ve kişisel gelişim dahil olmak üzere 50’den fazla üniversite dersi arasında seçim yapabiliyor. Programa sadece Türkiye’den değil farklı ülkelerden de öğrenciler katılıyor. 11 gün süren dönemlerde en fazla 3 dersin seçilebildiği okulun ücretleri ders başına ücret 1.100 TL. Ayrıca 13-16 yaş grubu öğrenciler için İngilizce becerilerini geliştirebileceği, eğlenceli aktivitelerle zenginleştirilmiş İngilizce Yaz Okulu da bulunuyor. İkişer haftalık süren bu programın dönemlik ücreti ise 4.500 TL.
 
Kadir Has Üniversitesi de Lise Yaz Okulu düzenliyor. Lise ve üniversite öğrencilerinin katılabildiği program, öğrencilere üniversite deneyimi kazanmalarını amaçlıyor. Mühendislik,  Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Başarı ve Meslek alanlarından derslerin bulunduğu okulda ders ücreti 250 TL olarak belirlendi. Katılımcılara Rektör'den ıslak imzalı sertifikalar, tavsiye mektupları, araştırma projeleri verilecek.  
 
Sanat dolu günler 
 
İstanbul Modern ve Centre Pompidou işbirliğiyle gerçekleştirilen Keşif Alanı eğitim programı “Sanata Bakış” ile devam ediyor. Sanat Arkeologları, Pencereler, Müze Anatomileri, İmge Tepesi adlı bölümlerden oluşan program, çocukları sanat alanında kendi bakış açılarını keşfetmeye davet ediyor. 5-12 yaş grubundaki çocuklar ve aileleri için düzenlenen program, video gösterimleri, mimari çizim alanları ve kompozisyon hazırlama yüzeyleri gibi uygulama alanlarını içeren yerleştirmelerden oluşuyor. Sanata Bakış, 15 Temmuz’a kadar okul grupları için pazartesi hariç hafta içi her gün, çocuklar ve aileler için ise hafta sonları gerçekleştirilecek.
 
Yıldızlar kampta buluşuyor
 
Geleceğin Yıldızları’nın birçok kamp programı bulunuyor. Uludağ’da Yaz Gelişim, Uluslararası Gençlik, Doğa ve Macera, İngilizce Gelişim, Minik Yıldızlar, Basketbol Gelişim, STEM, İngilizce Gençlik, Aile, Fiziksel Gelişim, Film, Doğa ve Macera kampları yapılıyor. 1.300 TL ile 4.900 TL arasında değişiyor. Geleceğin Yıldızları’nın ayrıca Alaçatı Sörf, İstanbul Summer City, İngilizce Deniz, Multi Sports Academy Beykoz Futbol-Basketbol Yaz Gelişim kampları da bulunuyor. Diyabetli Çocuklar Vakfı işbirliğiyle düzenlenen, Arkadaşım Diyabet Aile Kampına ise 5 yaş ve üzeri diyabetli çocuğu olan aileler katılabiliyor. Bu kampın ücreti 1.500 TL.
 
Müzelerde zaman yolculuğu
 
Yaz tatilinde eğlenerek öğrenmek isteyenler ise programlarına müze turlarını ekleyebilir. Endüstri ve mühendislikle ilgili objelerin, belgelerin bulunduğu Rahmi Koç Müzeleri, Ankara, İstanbul ve Ayvalık’ta ziyaretçilerini bekliyor. Ankara Rahmi M. Koç Müze’de Koç Holding’in kurucusu merhum Vehbi Koç’un iş hayatına adım attığı dükkân bulunuyor. Müzede İsmail Amca Atölyesi, Ali Rıza Eczanesi, unutulmaya yüz tutmuş bakırcı, şapkacı, tiftikçi gibi esnaf kollarının canlandırıldığı Esnaf Sokağı da ilgi çekiyor.
İstanbul’daki Oyuncak Müzesi ise 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örnekleri sergileniyor. Sunay Akın’ın 20 yılda 40’ı aşkın ülkeden satın aldığı oyuncaklarla kurulan müze, dünya tarihini daha eğlenceli, daha akılda kalıcı bir öğrenme yöntemiyle sergiliyor.
 Dünyanın En Büyük Satranç Koleksiyonu’na sahip Akın Gökyay'ın 43 yıllık birikimiyle oluşturduğu Gökyay Vakfı Satranç Müzesi de tarihi Ankara evi mimarisiyle dünya kültürlerini bir çatıda buluşturuyor. 109 ülkeden 632 satranç takımının yer aldığı müzede dünyaya yön veren olayların tasvirlerini, önemli kişileri, dönem kıyafetlerini, çizgi film kahramanlarını görülebiliyor.
 
Kemer Country Club, yaz döneminde spor yapmak isteyen çocuklar için pek çok alternatif sunuyor. Golf, atlı spor, tenis, basketbol, yüzme ve doğa sporları gibi hizmet verdiği birimleri ulusal ve uluslararası müsabakalarda başarıyla temsil edecek, spor adına başarılar getirecek geleceğin şampiyonlarını yetiştirmek üzere, 14 yaş altı çocuklar için akademi programları hazırlayan Kemer Country Club’da eğitimler bu ay başlıyor. Akademiler, uzman eğitmenleri ve geniş spor alanlarıyla çocuğun bir adım önde başlayacağı, performans takımlarına seçilmesine yardımcı olan ve sonrasında da istenilen alanda lisans alacağı bir spor kariyeri sunuyor.
 
Kemer Country Club, spor akademilerinin yanı sıra bu sporları denemek, keyifli bir yaz sezonu geçirmek isteyen 5-14 yaş arasındaki çocuklar için Greenwood Camp yönetiminde 11 farklı programdan oluşan bir yaz okulu programı da düzenleniyor. Yaz Okulu’na katılan çocuklar; bir yandan golf, binicilik, tenis, basketbol, yüzme, doğa sporları, sportif tırmanış, okçuluk, eskrim, güzel sanatlar, ritim atölyesi ve cam ocağı aktiviteleriyle yeni beceriler kazanıp, dostluk ve arkadaşlıklarını pekiştirirken İngilizce öğrenme fırsatı yakalıyorlar.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)