adscode
adscode

"Çocuk Dostu Şehirler" geliyor

"Çocuk Dostu Şehirler" (ÇDŞ) girişimi Türkiye'de hayata geçirilen ilk aşamasının sona erişini kutlamak üzere bugün İstanbul'da bir tören düzenlendi.

"Çocuk Dostu Şehirler" geliyor
Türkiye'den Haberler
"Çocuk Dostu Şehirler" (ÇDŞ) girişimi Türkiye'de hayata geçirilen ilk aşamasının sona erişini kutlamak üzere bugün İstanbul'da bir tören düzenlendi. UNICEF, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA), Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi'nin (WALD) işbirliği, IKEA Türkiye'nin mali desteği ve UNICEF Türkiye Milli Komitesi'nin katkılarıyla geleceğe umut katmak amacıyla yürütülen bu girişim, Türkiye'nin dört bir yanında şehirlerin "çocuk dostu" olmasına yönelik çalışmaları bir araya getiriyor. 

Şu ana kadar; Adana-Yüreğir, Ankara-Mamak, Bitlis, Erzurum-İspir, İzmir-Bornova, Kırklareli-Lüleburgaz, Giresun, Manisa, Mersin ve Şanlıurfa-Eyyübiye Belediyeleri'nden oluşan 10 belediye ile ortak çalışmalar gerçekleştirildi. ÇDŞ girişimi ile çocukların ihtiyaç ve beklentilerine yönelik programlar tasarlanmasında belediyelere destek olunması ve çocukların oyun ve gelişim haklarından faydalanmasını sağlamak amaçlanıyor. Girişim aynı zamanda genç vatandaşları, yaşadıkları şehri ilgilendiren kararlarda söz sahibi olmaları, yaşamak istedikleri şehre ilişkin görüşlerini dile getirmeleri, toplum hayatına ve sosyal yaşama katılmaları konusunda güçlendirmeyi hedefliyor.
 
Çocuk dostu bir şehir yaratmak

Proje kapsamında görev alan gönüllü gençler, çocuk hakkı ihlallerini tespit etmek ve belediye düzeyinde çocuklara sunulan hizmetlerdeki eksiklikleri belirlemek amacıyla anketler yaptı. Yetişkinler, ergenler, hizmet sağlayıcılar ve çocuklardan oluşan 10.000'den fazla kişiye uygulanan anket bulgularının analiz edilmesinin ardından, her belediye için eylem planları hazırlandı. Çocuk koruma, ebeveynlik becerileri ve çocuğa duyarlı bütçeleme yöntemleri konularında; çocuklara, ebeveynlere ve hizmet sağlayıcılara yönelik eğitim programları geliştirildi. Engelli ve engelsiz çocukların faydalanabileceği çocuk dostu alanlar, çocuk sokakları ve oyun alanları tasarlandı, inşa edildi.
 
Çocuk Dostu Şehir kavramı diğer belediyelere de yayılacak

Projeyle ilgili konuşan UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle "İlk aşamada elde ettiğimiz başarı temelinde, bu programda yer almayı arzuladıklarını belirten diğer belediyeleri de Çocuk Dostu Şehirler girişimine dâhil etmeyi çok istiyoruz. UNICEF olarak ÇDŞ girişimlerinden daha fazla çocuğun faydalanmasını sağlamak amacıyla bu programda yer almak isteyen diğer belediyeler ve ortaklarımızla çalışmalar yürütmeyi dört gözle bekliyoruz" diye konuştu.
 
UNICEF Türkiye Milli Komitesi Genel Müdürü Sanem Bilgin ise "Her çocuğun hakkı olan yardımı ve desteği sağlamak için özel sektör ile işbirlikleri oluşturmaya devam edeceğiz" dedi.
 
IKEA Türkiye Ülke Müdürü Fuat Atalay, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Herkes için daha iyi bir günlük yaşam felsefesiyle yola çıkan bir marka olarak, iyi iş yapmak için mutlaka insanlar ve çevre adına sorumluluk alınması gerektiğine yürekten inanıyoruz. Önceliğimizde de, geleceğimiz olan çocuklarımız yer alıyor. IKEA Türkiye olarak, devlet, özel sektör ve sivil toplumun el ele verdiği, toplumsal uzlaşıyı güçlendiren bu projede yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz." dedi.
 
UCLG-MEWA Genel Sekreteri ve WALD Yönetim Kurulu BaşkanıMehmet Dumanda yaptığı konuşmada şunları ifade etti: "Çocuklarımızı; demokrasinin ve barışın hâkim olduğu daha aydınlık bir geleceğe taşımak adına; yerel yönetimler öncülüğünde, çocuklar için ve çocuklarla birlikte bir dünya inşa etme hayalini taşıyoruz. Temelini çocukların oluşturduğu bu demokrasi binasının her bir katında sizlerin de emeğinizin olması dileğiyle."

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Yardımcısı Cevdet Sökmen"Topluma en yakın hizmet birimleri olan belediyelerimiz, şehirlerimizi planlarken çocuklarımızın ihtiyaç ve taleplerini göz önünde bulundurmalı ve onların hizmetlere erişimini kolaylaştırmalıdır." diye konuştu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)