adscode

'Çocuk Gelinlere Hayır' Ulusal Platformu Kuruldu!

Uçan Süpürge, bu yıl ilk defa kutlanacak olan 11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü’nde, Türkiye’den dünyaya çocuk evliliklerinin son bulması için çağrıda bulunacak.

'Çocuk Gelinlere Hayır' Ulusal Platformu Kuruldu!
Etkinlikler

Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen ve Uçan Süpürge’nin davetiyle bir araya gelen kurumların oluşturduğu “Çocuk Gelinlere Hayır Ulusal Platformu”, 11 Ekim’de kuruluşunu ilan edecek ve ilgili tüm kurumları, çocuk evliliklerine karşı el ele vermeye ve acil önlem almaya çağıracak.

Çocuk evliliklerine karşı yıllardır çalışmalar yapan Uçan Süpürge’nin çağrısıyla bir araya gelen, 11 kentten 50 sivil toplum kuruluşu ve üniversite biriminin oluşturduğu “Çocuk Gelinlere Hayır Ulusal Platformu” ilk buluşmasını 11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü’nde Ankara’da yapacak.
Birleşmiş Milletler’ in (BM) kararıyla, bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan Dünya Kız Çocukları Günü’nün teması “çocuk evlilikleri” olarak belirlendi. BM bu kararı, küçük yaşta evliliklerin önlenmesi konusunda acil eylem planı yapılması gerektiğini vurgulamak için aldı.
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği (Uçan Süpürge), bu özel günde ulusal platformun kurulduğunu ilan edecek. Platform, Türkiye’de ilk kez çocuk evliliklerine karşı bir araya gelen kurum ve kuruluşların katkısıyla çocuk evliliklerine karşı küresel işbirliğine ulusal düzeyde destek verecek.

Türkiye’de her üç kadından biri 18 yaşın altında evlendiriliyor.
Son araştırmalar, devletler önlem almazsa 2020 yılına kadar dünya üzerinde 100 milyondan fazla kız çocuğun ‘gelin’ olacağını gösteriyor.

Uçan Süpürge, Türkiye’de her üç kadından birinin 18 yaşın altında evlendirildiğini vurguluyor. Mevcut yasa ve uygulamaların küçük yaşta evlilikleri önlemede ve karar vericiler için caydırıcı olmada yetersiz kaldığını belirten Uçan Süpürge, bu küresel soruna ulusal çapta çözüm geliştirebilmek için ilgili tüm kurum ve kuruluşların el ele vermesi gerektiğine inanıyor. Uçan Süpürge çocuk evliliklerini önleyecek kararlar alması için hükümete çağrıda bulunuyor.
BM’nin Dünya Kız Çocukları Günü ilan ettiği 11 Ekim’de bu hak ihlaline uluslararası toplumun dikkatini çekmek, çözüm için baskı gücü oluşturmak, yerel ve ulusal karar mekanizmalarını harekete geçirmek, yurttaşları çocuk yaşta evliliklerin zararları hakkında bilgilendirmek ve “Bu suça ortak olmayın” mesajını ülke genelinde yaymak üzere Uçan Süpürge, “Çocuk Gelinlere Hayır Ulusal Platformu”nun kurulduğunu kamuoyuna duyuruyor.
Uçan Süpürge’nin çocuk yaşta evlilikler için ulusal düzeyde etkin politikalar belirlenmesi ve çözüm için küresel işbirliğine katkı amacıyla gerçekleştirmekte olduğu Çocuk Gelinler projesi, 2012 yılı Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında destekleniyor. Sabancı Vakfı, 2010 yılında da hibe programı kapsamında Uçan Süpürge’nin 54 ilde çocuk gelinler hakkında farkındalık çalışmalarını desteklemişti.
Uçan Süpürge, çocuk gelinler konusunda küresel çapta çalışmalar yürüten, Sabancı Vakfı’nın da destek verdiği Girls Not Brides ağının üyelerinden birisi.
Girls Not Brides, 2011 yılında kuruldu ve 38 ülkeden 190 sivil toplum kuruluşunun üye olduğu bir platformdur. 11 Ekim Kız Çocukları Günü’nde, Girls Not Brides üyeleri, çocuk evliliklerine karşı aynı anda küresel bir eyleme imza atacaklar. Afrika, Amerika, Avrupa ve Güney Asya’da çeşitli etkinlikler, basın açıklamaları yapılacak ve sosyal medya aktiviteleri gerçekleşecek.

Çocuk Gelinler Hakkında Önemli Bilgiler:

• Çocuk evlilikleri, Binyıl Kalkınma Hedeflerinden 8’inin 6’sını doğrudan etkiliyor.
• Bir insan hakları ihlali olan çocuk evlilikleri, kız çocuklarının kendi isteğiyle evlenme, eğitim, sağlık ve güvenli yaşam hakkını ihlal ediyor.
• Dünya çapında 25-49 yaşları arasında 400 milyon kadın çocuk yaşta evlendirildi (UNICEF, 2012).
• 15 yaşın altındaki kız çocuklarının doğum esnasında ölme riski 20 yaşındaki kadınlara kıyasla 5 kat daha fazla.
• 18 yaşın altındaki bir annenin bebeğinin daha bir yaşına bile gelmeden ölme riski, 19 yaşın üstünde hamile kalan bir annenin bebeğine kıyasla yüzde 60 daha fazla.
• Devletler önlem almazsa 2020 yılına kadar 100 milyon kız çocuk ‘gelin’ olacak. Bu rakam pek çok ülkenin nüfusundan kat kat fazla.

Çocuk Gelinlere Hayır Ulusal Platformu
Basın Toplantısı

Tarih: 11 Ekim 2012
Saat: 11.00
Yer: Otel Aldino
Adres: Tunalı Hilmi Caddesi,
Bülten Sokak, No:22, 06700
Kavaklıdere/Ankara

Uçan Süpürge Haber Merkezi
10 Ekim 2012

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)