adscode
adscode

Değerler Eğitimi'nde en önemli görev Avcı'ya düşüyor

"20 yıl önce UNESCO tarafından başlatılan ve ABD, Japonya, Hollanda gibi hemen her gelişmiş ülkede hayata geçen Değerler Eğitimi'nde Türkiye çok geç ve geride kalmıştır."

Değerler Eğitimi'nde en önemli görev Avcı'ya düşüyor
Eğitim
Cumhurbaşkanının konuşmasıyla tekrar eğitim camiasında ve basında tartışılmaya başlanan Değerler Eğitimi ile ilgili olarak DES Genel Başkanı İshak ÇELEBİ, "20 yıl önce UNESCO tarafından başlatılan ve ABD, Japonya, Hollanda gibi hemen her gelişmiş ülkede hayata geçen Değerler Eğitimi'nde Türkiye çok geç ve geride kalmıştır. Çocuklarımızın etik gelişimi açısından önemsediğimiz Değerler Eğitimi çocuk ve pedagoji merkezli yapılmalı ve biran önce hayata geçirilmelidir" dedi. 

Çelebi; Dürüstlük, demokrasi, adalet, saygı, özgürlük, ahlak, erdem, sevgi ve vicdan gibi evrensel değerlerin ve bunların alt başlıklarının 'etkinlik temelli' bir eğitim uygulamasıyla öğrencilere kazandırılması olan değerler eğitiminin "Millet olarak ciddi anlamda ihtiyaç hissettiğimiz etik ve evrensel değerlerin günlük hayatımızda güçlenerek hayat bulmasını hedefleyen bu eğitimin Türkiye'nin siyasi ve ideolojik yönlerine çekilmeden verilmesi gerekir. Erdem, ahlak, etik gibi değerlerin eğitimi; matematik, sosyal, fen gibi derslerin öğretimi kadar önemlidir  diye konuşan Çelebi; "Eğitimi, insan olma, ahlaklı olma, faydalı olma ve mutlu olma perspektifinden değerlendirmemiz gerekiyorken maalesef ülkemizde eğitim sadece insanların meslek edinmesi için bir vasıta olarak algılanıyor. Okullarımızda, akademik başarıya odaklanma ve sınavlarda başarılı olmanın ön plana çıktığını ve bu nedenle etik eğitim ve değerler eğitiminin işlevselliğinin göz ardı edildiğini görüyoruz." dedi.
 
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI NE YAPMALI?

Değerler eğitiminde istenilen başarıya ulaşılması için öğretmenlerimize büyük sorumluluk düştüğünü bunun da ancak Sayın Bakanımızın desteğiyle olabileceğini belirten Çelebi,  Sayın Bakan öğretmenlere seslenip "Temel insan haklarına, insan varlığının onuruna ve değerine olan inancı yeniden pekiştirmek amacıyla 12 evrensel değer olarak işbirliği, özgürlük, mutluluk, dürüstlük, sevgi, alçakgönüllülük, barış, saygı, sorumluluk, sadelik, hoşgörü ve birlik değerleri öğrencilerimizde hayat bulmalıdır." demeli ve öğretmenlerinin arkasında durmalıdır. En iyi eğitimin örnek teşkil etmek olduğu bilinciyle Bakanlığımızın da değerler konusunda örnek çalışmalarını görmek isteriz.

Öğrencilerin en önemli rol modeli olan öğretmenlerin dik duruşu bozulmadan, güven içinde derse girmesi sağlanmalıdır. Eğitim camiası son yıllarda görevde yükselme, görevlendirme gibi pek çok durumla ilgili olarak gerek bürokratik gerekse sendikal yollarla zorlanmış, tektipleştirilmeye çalışılmıştır.

Özellikle mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin adaylık eğitimi süresince danışman öğretmenler tarafından yetiştirilmesini önemsiyor, olumlu buluyoruz.   Ancak aday öğretmenlerin sınav ve mülakat endişesiyle yetkili sendikaya üye olmaları teşvik edilmeleri endişe vericidir. Bu amaçla aday öğretmenlerimizin sendika üyelikleri adaylığı kaldırıldıktan sonra başlatılmalı güven içinde mesleğe adım atmaları sağlanmalıdır. Bakanlığımız eğitim istemimizin iyileştirilmesi ile ilgili olarak materyal ve müfredattan önce öğretmen üzerinde durmalı ve öğretmenlerin hızla değişen bilgi ve teknolojiye ayak uydurmaları için gerekli önlemleri almalıdır.

Çelebi, son olarak gerekli demokratik ortam sağlanmadan, değerleri örselenmiş, yok edilmiş öğretmenlerden değerler eğitimi vermesinin beklenemeyeceğini belirtti.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)