adscode
adscode

Doğal gaz sektörüne insan kaynağı yetiştiriyor

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesindeki "Açık Deniz Sondaj Teknolojisi" ve "Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi" bölümlerinde okuyan öğrencilere burs verilecek.

Doğal gaz sektörüne insan kaynağı yetiştiriyor
Üniversite

Karadeniz’de keşfedilen 710 milyar metreküplük doğal gaz keşfinin ardından, Türkiye’nin derin deniz operasyonlarını yürütecek yerli ve milli, nitelikli insan kaynağını yetiştirmek amacıyla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, TP-OTC ve YÖK arasında imzalanan protokolle, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulu Açık Deniz Sondaj Teknolojisi ve Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi bölümleri kuruldu.

Geçtiğimiz yıl ilk defa öğrenci kabul eden her iki bölüm, Türkiye’de alanında ilk ve tek açık deniz uygulamaları bölümleri olarak dikkat çekiyor. 

1 yıl zorunlu İngilizce hazırlık sınıfının olduğu programların eğitim dili yüzde 30 İngilizce. Öğrenciler hazırlık sınıfında 24 saat yoğun İngilizce derslerine ilaveten ana dili İngilizce olan eğitmenlerden haftalık 12 saat konuşma dersi alıyorlar. 

Ayrıca bölümlerde teorik ve pratik eğitimlerin bir arada yürütülmesi amacıyla 9 laboratuvar kuruldu. Elektrik-Elektronik, Haberleşme, Elektriksel Güç Sistemleri, Pnömatik–Hidrolik, Kontrol Otomasyon, Fizik, Sondaj Akışkanları, Mekanik ve Bilgisayar laboratuvarlarında öğrenciler, derslerde aldıkları teorik eğitimleri uygulama imkanına sahip oluyorlar.

Öte yandan bu yıl içerisinde Çaycuma Meslek Yüksekokulu’nun bahçesine çalışır durumda F125 tipi kule montajı tamamlandı. Sondaj derinlik kapasitesi 3 bin metre olan kulede öğrenciler Türkiye Petrolleri mühendislerinden ve teknisyenlerinden işbaşı saha eğitimleri alacaklar.

4.500 TL burs 

Programa kayıt yaptıran öğrencilere 12 ay boyunca TPAO’nun alt kuruluşu TP-OTC tarafından ayda 4.500 TL kesintisiz burs da verilecek.

TYT puanı ile öğrenci kabul eden her iki bölüm bu yıl toplam 60 öğrenci alacak. Açık Deniz Sondaj Teknolojisi ve Açık Deniz Uygulamaları Teknolojisi bölümleri geçtiğimiz yıl devlet üniversiteleri arasında TYT’den en yüksek puanla öğrenci alan ilk 10 ön lisans bölümü arasındaki yerini aldı.

Geçtiğimiz yıl Açık Deniz Sondaj Teknolojisine kayıt yaptıran öğrencilerin yüzde 80’inden fazlası Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi mezunu iken, Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi bölümüne kayıt yaptıran öğrencilerin yüzde 58’inin Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi mezunu olarak kayıtlara geçti.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)