adscode

Eğer ille de üniversite diyorsanız bu şansı sakın kaçırmayın!

Yüz binlerce adayın dört gözle beklediği ek yerleştirme başvuruları yarın başlıyor. Öylesineavantajlar söz konusu ki iyi ki açıkta kalmışım diyebilirsiniz.Çünkü, birinci yerleştirmede gidip kayıt yaptırmamış…

Eğer ille de üniversite diyorsanız bu şansı sakın kaçırmayın!
AG Blog

Üniversite ek yerleştirmelerinde, fen ve Anadolu liselerinde olduğu gibi eski tercih listeleri geçerli değil. Yeni tercih listesi hazırlanması gerekiyor ve 30 hakkınız var...
Her ne kadar, seçeceğiniz fakültelerin puanının, sizin puanınızdan daha düşük olması gibi saçma sapan bir kural olsa da üzülmeyin. Çünkü yeni açılan fakülte ve yüksek okullarda böyle bir kural yok. Barajı aşan herkes, yeni açılan bölüm, fakülte ve üniversiteleri tercih edebilecek.
Çok önemli bir başka ayrıntı da, sağlanan burs olanakları. Üniversiteler boş kontenjanlarını doldurmak için, kesenin ağzını, birinci yerleştirmeden çok daha fazla açtılar.
İşte bu yüzden bu fırsatı kaçırmamalısınız. Çünkü gelecek yıl, bu avantajları bulamayabilirsiniz...

ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ Her yerde açık var!
Ek yerleştirme denilince, boş kalıp dolmayan, döküntü yerler algılanıyor. Oysa en iyi üniversitelerin en iyi bölümlerinde, yurtdışına gidişler nedeniyle de boş kontenjanlar var.
Hem de tıptan eczacılığa, iktisat ve işletmeden mühendisliklerin tümüne kadar, ne ararsanız bulmak mümkün.
ÖSYM henüz toplam rakamı açıklamadı ama 100 bin civarında bir açık söz konusu.
Peki hepsi 
dolar mı? Çok zor. Bu da ille de üniversite diyen adayların lehine bir durum.
Eğer herhangi bir fakülteyi tercih eder ve orayı 
yeterince aday listesine almazsa, puanınız neolursa olsun o fakülteye girebilirsiniz.

Kazandığınızda gitmeyeceğiniz bölümleri listeye yazmayın!
Ek yerleştirme şansınızı sakın ola dezavantaja dönüştürmeyin. Tıpkı ilk yerleştirmede olduğu gibi ek yerleştirmede de eğer ÖSYM tarafından bir fakülteye yerleştirilirseniz, lise başarı puanınız, gidip kayıt yaptırmasanız bile, gelecek yıl yarı yarıya düşecektir. Bu da gelecek yılki üniversiteye girme şansınız büyük ölçüde etkiler.
Bu yüzden kazandığınızda gidip öğrenim görmeyeceğiniz fakülte ve yüksek okulları 
kesinlikletercih etmemelisiniz. Ek yerleştirmeyle ilgili tüm sorularınızı bize yazabilirsiniz. Gün içerisindeki gelişmeleri de www.egitimajansi.com adresinden takip edebilirsiniz. A.G.

SORU-CEVAP

SORU: Ek yerleştirmede 2 yıllık bir bölümü tercih edip sonra     4 yıllık bölüme tamamlamayı düşünüyorum. Sizce bankacılık mı iyi maliye mi?
CEVAP: Her ikisi de iyi bölümler hangisine öncelik veriyorsan onu tercih etmelisin.
SORU:  TS-2 puanım 258. 
Gaziantep Üniversitesi Edebiyat Bölümü ikinci öğretim 225 ile kapatmış. Ek kontenjanda 11 kişi alınacak.     Bu bölümü ilk tercihime yazsam gelebilir mi?
CEVAP: Arada büyük bir puan farkı var. Büyük bir ihtimalle gelebilir. Ama sen yine başka üniversitelerde benzer programları da inceleyip ona göre bir liste hazırla. 30 tercih hakkınız bulunuyor, bunu iyi değerlendirmekte yarar var.

Haber, görüş ve sorularınızı: akademi@milliyet.com.tr adresine mail atabilirsiniz.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)