adscode

Eğitimde Müthiş Değişim!

Abartılı değil, gerçekten de eğitimde müthiş değişimler söz konusu. Ama bu değişimler, eskilerin söylemi ile hayra mı, yoksa şerre mi, onu da zaman gösterecek.

Eğitimde Müthiş Değişim!
AG Blog


Peki neler bu değişimler?Örneğin ilk kez üniversite kontenjanları LYS’ye giren öğrenci sayısını aştı.Örneğin klasik liseler mazi oldu, liselerdeki okul türleri azaltıldı.Örneğin 2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planı’na göre YÖK’ün sonu geldi.Gerçekleşen ya da gerçekleşme aşamasında olan eğitimdeki diğer revizyonları da yazmaya kalksak, değil köşe, sayfa yetmez. Bu yüzden gelin öncelikle sıraladığımız şu üç değişim paketi ne anlama geliyor, ona bir göz atalım.
Üniversite kontenjanlarıYÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, açık öğretim hariç 2012’de 764 bin olan üniversite kontenjanını bu yıl yaklaşık 805 bine çıkardıklarını açıkladı.Çetinsaya, “Lisans ve ön lisans düzeyinde yaklaşık yüzde 5’lik artış var. Açık öğretime ise bu yıl 102 bin kontenjan ayırdık. Örgün ve açık öğretimde toplam kontenjanımız yaklaşık 908 bin oldu” dedi.Sevinelim mi, üzülelim mi?Rakamlara bakalım yeter.Bu yıl üniversite giriş sınavına 2 milyona yakın aday girmiş ve bunlardan sadece 1 milyon 232 bini YGS barajını aşarak LYS’ye girme hakkı elde etmişti.Ama asıl şok ondan sonra yaşandı ve bu adaylardan 472 bini, hakkı olmasına rağmen LYS’ye başvurmadı. Yani elini sallaya sallaya üniversiteli olabilecekken, ben bu hakkımı kullanmak istemiyorum, çünkü üniversite mezunlarının hali ortada mesajı verdi.Ancak bu mesajı, ne YÖK ne de hükümet anlayamadı ki, bu yılki kontenjan sayısı 908 bine yükseltildi.Bunun anlamı, bu yıl da en az 150, 200 bin kontenjan boş kalacak!.. Yani ülkenin dört bir yanına üniversite açmak yetmiyor, onları tabela kurumlar olmanın ötesine taşıyıp, mezunlara da iş gerekiyor!..
YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)