adscode

Felsefe Öğretmenleri: 'Felsefe Öğretmenlerine Rehberlik Yolu Açılsın'

Felsefe Grubu öğretmenlerimizden rehber öğretmen olmak için öneriler.

Felsefe Öğretmenleri: 'Felsefe Öğretmenlerine Rehberlik Yolu Açılsın'
Özel Eğitim










"Felsefe Öğretmenlerine Rehberlik Yolu Açılsın
Bizler felsefe ve sosyoloji (FELSEFE GRUBU) öğretmenleriyiz. Hepimiz gerek özel eğitim ve öğretim kurumlarında gerekse devletimizin öngördüğü gibi ücretli olarak devletin okullarında rehber öğretmen olarak çalışmaktayız. 
Bu işi alnımızın akıyla yüreğimizden gelen heyecanla, şevkle, insana, bireye verdiğimiz değerle yapıyoruz. Günümüzün eğitim-öğretim şartlarında ülkemizde rehber öğretmenlere ne kadar ihtiyaç olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Okuduğu okullarda rehber öğretmen yokluğundan dolayı rehberlik hizmeti alamayan ve bir şekilde çeşitli suçlara karışarak okullardan tamamen uzaklaştırılan binlerce öğrenci, olduğunu açıkça gösterilmiştir. Yapılan araştırmalarda özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerimizdeki illerimiz başta olmak üzere tüm Türkiye'deki rehber öğretmen ihtiyacının milli eğitim bakanımız tarafından 19 bin olduğu belirtilmiştir. 
Kaldı ki geçmişte 2003-2004-2011 yıllarında felsefe ve sosyoloji öğretmenleri devlet kadrolarına rehber öğretmen olarak atanmışlardır. Bir araştırma sonucuna göre Şırnak’ta bir rehber öğretmene 3240 öğrenci, Şanlıurfa’da 2934 öğrenci, Ağrı’da 2574 öğrenci, Batman’da 1925 öğrenci Muş’ta ise 1905 öğrenci düşmektedir. Bu sayılar diğer illerimizde de çok farklı değildir. Bilindiği gibi rehberlik yaşamın başından sonuna kadar sürekli bir faaliyettir. Rehberliğin eksik kaldığı bir eğitim-öğretim de şüphesiz bir yönüyle eksik kalacaktır. Hala AB sürecinde hızlı yol alan ülkemizde mevcut rehber öğretmen açığı 10-15 yılda kapanmayacağı aşikârdır. 
Bu düşünceyle MEB okullarında “Rehber Öğretmen” olarak görevlendirmeyi arzu etmekteyiz. Rehberliğin temelleri, akademik kaynaklarca tarandığında felsefe, sosyoloji ve psikoloji üzerine inşa edilmiş bir alandır. Bu anlamda felsefe grubu öğretmenliği yeterliliğine sahip öğretmenlerin, rehberlik alanında gereken teorik alt bilgiyi edinerek bu alanda çalışmaları mümkündür. Dikkate alınması gereken bir başka nokta ise felsefe gurubu derslerinden birisinin de psikoloji dersi olduğudur. Bu noktada felsefe gurubu öğretmenliği salt felsefe öğretmenliği değildir. Eğitim kuramcılarının vazgeçilmezi ve gelişim psikolojisinin temellerini oluşturan Rousseau bir filozoftur bizler felsefe öğrencileri derinlemesine bu bilgilerin eğitimini almanın yanı sıra çeşitli psikoloji eğitimleri ile bölümümüzü tamamladık. (klinik psikoloji, sosyal psikoloji, gelişim psikolojisi, rehberlik ve danışma kuramları, öğrenme psikolojisi, ruh sağlığı ve davranış bozuklukları, psikoloji seminerleri.) Rehberliğin gizlilik, gönüllülük, bireysel farklara saygı gibi temel ilkeleri ilerlemeci eğitim felsefesinin kazandırdıklarıdır. Kaynağı ilerlemeci eğitim felsefesidir (pragmatizm ve varoluşçu felsefenin eğitimdeki karşılığı). 
Dolayısıyla rehberliğin ilkeleri felsefeciler tarafından bilinen, geliştirilen ve gerekliliğine inanılan ilkelerdir. Suça bulaşan çocukların önemli bir kısmının okulla ve ailesiyle sorunlar yaşadığını anlatan Adem Solak, okullardaki rehber öğretmen eksikliğine dikkat çekiyor. "Çocukları suçun kenarında dolaşırken kurtarmalıyız. Suç kuyusunda düştüklerinde geç olur." diyen Solak, çocuğun korunmasına yönelik kanunlarda her 200 çocuğa bir rehber öğretmen düşmesinin istendiğini ama bazı illerdeki rakamların vahim olduğunu aktarıyor. Solak'ın verdiği rakamlara göre Şırnak'ta bir rehber öğretmene 3 bin 240, Urfa'da 2 bin 934, Ağrı'da 2 bin 574, Batman'da bin 925, Muş'ta bin 905 öğrenci düşüyor. Listedeki en iyi illerden Tunceli'de 443 öğrenciye bir rehber öğretmen düşüyor. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda belirtilen amaçlara uygun bireyler yetiştirmek isteniyorsa, okullarda ve diğer sosyal ortamlarda suç ve şiddet önlenmek isteniyorsa bunun yolu açıktır. 
Şiddetin bu kadar olağan hale geldiği bir dünyada herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Ülkemiz özelinde asıl yapılması gereken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın önce her okula yeterince Rehber Öğretmen atamasıdır. Biz felsefe ve sosyoloji mezunlarına yönelik Talim ve Terbiye Kurulunun 11/05/2011 tarih ve 3192 sayılı kararı gereğince 2011 yılı sınırlı olmak üzere yurt içi ve yurt dışı hizmet içi eğitim yoluyla yetiştirileceği” gerekçesiyle 3.öncelikli olarak çıkarılan rehber öğretmenlik alanına yapılan atamaların 2013 yılına da uzatılmasını gerektiğini düşünüyor ve bunu siz değerli büyüklerimizden istiyoruz. 
Buna Göre Öncelik Sıralaması: 
1.ÖNCELİK: 
1-PDR mezunları, 
2-Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü mezunları,
3- Formasyonu Bulunan Psikoloji Bölümü mezunları. 
2.ÖNCELİK: Psikoloji Bölümü mezunlarından Formasyonu Bulunmayanlar.
3.ÖNCELİK: 
1-Felsefe G. Öğretmenliği, 
2- Formasyonu Bulunan Felsefe - Sosyoloji bölümlerinden mezun olanlar 
Bu şekilde olduğunda hiçbir mağduriyet söz konusu olmadan mevcut rehber öğretmen açığından dolayı kamu yararı da gözetilerek bu açık kapatılabilecektir. Rehber öğretmenlik branşındaki ihtiyacın 1. sırada yer alması ve bu ihtiyacın PDR mezun sayısı ile karşılanamayacak olması dolayısıyla Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının görüşü doğrultusunda alanların özelliğinin göz önünde bulundurulması ve kamu yararının gözetilmesi için bu kararın devam etmesini talep ediyoruz. Bilgilerinize arz ederiz."
FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENLERİ

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)