adscode
adscode

Festivallere Bakanlık Tescilli Dönem Geri Geldi

İstanbul Film Festivali, kayıt-tescil belgesi olmayan filmleri gösteremeyeceğini açıkladı. Festival, bakanlık yazısını Twitter'dan paylaştı.

Festivallere Bakanlık Tescilli Dönem Geri Geldi
Etkinlikler
Radikal'den Şenay Aydemir'in yaptığı habere göre; Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, İstanbul Film Festivali yöneticilerine bir yazı yollayarak festivalde gösterilecek yerli yapımların kayıt-tescil belgesinin zorunlu olması gerekmekde olduğunu bildirdi. Böylece İstanbul Film Festivali de ‘eser işletme belgesi’ olmayan yerli yapımların festivalde gösterilemeyeceğini açıkladı.Sinema Genel Müdürlüğü Vekili Mesut Cem Erkul imzasıyla gönderilmektde olan yazıda ülke içinde tertip edilecek, fuar, film festivali ve şenlik gibi sanatsal etkinliklerde gösterilecek yabancı filmlerin ‘Sanatsal Etkinlikler Komisyonu’ndan izin alındıktan akabinde gösterilebileceği ifade edilirken aksi durumda doğabilecek sorunlardan festival yönetiminin sorumlu tutulacağı açıklandı. Yerli yapımlar için de kayıt ve tescil belgelerinin tamamlanmış olması mecburiyeti getirildi. Böylece İstanbul Film Festivali de ‘eser işletme belgesi’ olmayan yerli yapımların festivalde gösterilemeyeceğini açıkladı.Yerli yapımlar için kayıt ve tescil belgesi Malatya Kristal Kayısı Film Festivali dışında, çok büyük festivaller olan İstanbul, Adana ve Antalya’daki festivallerde istenmiyordu. Sinema Genel Müdürlüğü’nün yazısında 5224 sayılı kanunun alakalı maddesine atıfta bulunularak “Yapılan düşünme ve sınıflandırma neticesi belirlenen işaret ve ibarelerin her türlü tanıtım ve gösterim alanında ve bütün taşıyıcı materyaller üzerinde kullanılması ve bu işaret ve ibarelere makul olarak dağıtılması zorunludur” ifadelerine yer verildi. Yazıda kurallara uymayanların para cezasına çarptırılacağına dikkat çekildi.

ELIA KAZAN'LI YÜRÜYÜŞ
Kayseri kökenli ABD´li şöhretli yönetmen Elia Kazan’ın jüri başkanı olduğu 1988 yılının İstanbul Film Festivali’nde, bakanlığın beş filmi birden sansürleme kararı çok büyük tepki çekmişti. Türkiyeli sinemacılar, Elia Kazan önderliğinde Taksim Meydanı’na yürüyüş düzenlemiş ve dönemin Kültür Bakanı da çıkarttığı kararnameyle film festivallerini denetimden muaf tutmuştu.

RUTİN BİR BİLDİRİM
Konuyu Sinema Genel Müdür Vekili Cem Erkul’a da sorduk. Erkul, bunun rutin bir tatbikat olduğunu belirtip ekliyor: “Bu yazıyı biz tüm festivallere gönderiyoruz. Kayıt-tescil belgesi bir filmin kime ilişkin olduğunu gösteren bir kayıt işlemi. Kanunen de yapılması mecbur. Yani bu işlemi yaptırmamak bir tür ehliyetsiz araba kullanmak gibi. Biz burada denetleyici kurum değiliz. Biz film festivallerinin mağdur olmaması için ikaz yapıyoruz. Denetimler il denetim komisyonları tarafından yapılıyor. Bana binlerce şikâyet geliyor. İstanbul Film Festivali’nde de bir olumsuzluk yaşansın istemem. Ama adli makamlara iletilen bir durum olursa benim yapacağım bir şey kalmıyor. Biz kültür işi yapıyoruz, siyaset yapmıyoruz. İKSV’nin bu sene tescil belgesi istemesi de buna itina gösterdiği manasına gelir bence.”

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)