adscode
adscode

Fırsat eşitliği için engel tanımayan okul

Engelli çocuklar için Bağcılar’da inşa edilecek olan, HAYPADER Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi’nin temeli Sare Davutoğlu’nun katılımıyla atıldı.

Fırsat eşitliği için engel tanımayan okul
Eğitim
Engelli çocuklar için Bağcılar’da inşa edilecek olan, HAYPADER Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi’nin temeli Sare Davutoğlu’nun katılımıyla atıldı. Proje kapsamında içinde sera, uygulama evi, 12 derslik ve atölyeler, müzik odası ve terası bulunan tam donanımlı bir okul yapılacak
Fiziksel ve zihinsel engelli çocuklara eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla Bağcılar’da inşa edilecek olan, Hayat Paylaşım ve Dayanışma Derneği (HAYPADER) Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi’nin temeli, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun katılımıyla atıldı. 
Temel atma törenine İstanbul Valisi Vasip Şahin ve eşi Şeyma Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve eşi Müberra Çalışkan, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve eşi Ferda Demircan,  İstanbul İl Milli Eğitimi Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, HAYPADER Başkanı Monik İpekel ile Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demirören, annesi Tülay Ulusoy ve kızı Yelda Demirören katıldı. 

‘Örnek bir proje’
Törende konuşan Sare Davutoğlu, 2013 yılından beri ihtiyaç sahibi ile engellilerin eğitim ve sağlık ihtiyaçlarına katkıda bulunan HAYPADER’in önemli hizmetlerde bulunduğunu, temeli atılan projenin derneğin geçmiş çalışmaları üzerinde yükselen çok önemli bir hizmet olacağını söyledi. Sare Davutoğlu, “Burada amaç engellilerin yardım almadan ihtiyaçlarına karşılayabileceği, güvenliğe ve rahatlığa sahip bir binayı tasarlamak. İçinde serası, uygulama evi, 12 dersliği atölyeleri, müzik odası, etkinlikleri için terası bulunan tam tekmil bir okul planlanmış. Bu örnek projenin Bağcılar’da hayat bulması son derece anlamlı. Çünkü ben Bahçelievler’de uzun yıllar ikamet etmiş birisi olarak, Bağcılar Belediyesi’nin engelliler için yaptığı hizmetlerin en yakın şahitlerinden birisiyim” dedi. 

‘Ücretsiz ulaşım’
Evde bakım hizmeti için ayrılan bütçenin, 2007-2015 yılları arasında 100 kat artırıldığını ifade eden Davutoğlu, 2002 yılında 2 bin 647 engelli kurum bakımı için sıra beklerken, bugün bakım için sıra bekleyen engellinin bulunmadığını bildirdi. Davutoğlu, 6 bin 926 engellinin resmi bakım merkezlerinde, 10 bin 823 engellinin özel bakım ve rehabilitasyon merkezinde hizmet aldığını anlatarak, şunları kaydetti:
“Özel eğitimden faydalanmak için gereken engel oranı düşürüldü ve yaş sınırı da kaldırıldı. Ücretsiz taşınan engelli öğrenci sayımız 78 bine ulaştı. İşitme engellilerimiz için Türk işaret dilinin geliştirilmesine büyük önem verildi. İlk olarak Türk işaret dili sözlüğü oluşturuldu. İşaret dili tercümanlarımız düzenli olarak sertifikalandırılıyor. Tüm eğitim Kitapları görme engelli kardeşlerimiz için kabartma olarak basıldı ve ücretsiz dağıtıldı. 
Ayrıca sesli kitap olarak da temini sağlandı. Üretken ve kaliteli yaşam standartlarına sahip engellilerimiz için erişilebilir ve eşit eğitim olanakları, hem sosyal devlet anlayışımızın hem de sivil toplum kuruluşlarımızın önceliği olmalı. Bu nedenle ülkemizde özel eğitim veren merkezler açıldı. Bu özel bakım merkezlerinin sayısı 166’ya ulaştı.”

‘Beni heyecanlandırdı’
İstanbul Valisi Vasip Şahin ise projenin kendisini heyecanlandırdığını belirterek, “Toplumda şimdiye kadar bu insanlar evlerde, bir kenarda tabiri caiz ise kendilerinden utanılarak, sıkılarak, mümkün mertebe saklanarak bugüne kadar geldiler. 
Ama Allah’a şükür ki insanımız bunun farkındalığını artırdı, bu bilince ulaşıldı. Bu insanlar da cenabı hakkın yarattığı birer varlık olarak bize emanet ettiği birer değer olarak değerlerini bulmaya, kıymetlerini hissettirmeye başladılar. Gerçekten bunlar bizim için bir mutluluk kaynağı, bir cennet sebebidir, yeter ki kıymetini bilelim” dedi.

3 bin 625 metrekare üzerine kurulacak
Konuşmasının ardından Sare Davutoğlu’na down sendromlu Eren Astek, yaptığı hat sanatı eserini hediye etti. Törende daha sonra Sare Davutoğlu ve beraberindekiler, HAYDAPER Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi’nin temelini attı. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Bağcılar Belediyesi ve hayırseverlerin katkısıyla temeli atılan HAYDAPER Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi, orta ve ağır engellilerin en iyi şekilde faydalanabilmesi amacıyla her detay göz önüne alınarak tasarlandı. 

Tam donanımlı
Merkez, Türkiye ve uluslararası engelliler için yapım yönetmeliklerine uygun olacak şekilde inşa edilecek. Bağcılar’da 3 bin 625 metrekarelik arazi üzerine inşa edilecek okulun binası 2 bin 105 metrekare olarak tasarlandı. Okul içerisinde atölye, derslik, mescit, fizyoterapi ve spor salonu, çok amaçlı salon, revir, yemekhane ve mutfak gibi bölümler de hizmet verecek.

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)