adscode

‘Geleceği şekillendirmede torpil önemli ’

Türk gençliği gelecekten umutlu. Her 10 gençten 7'si önümüzdeki 5 yıl içerisinde hayat şartlarının Türkiye koşullarından daha iyi olacağını düşünüyor. Her 10 gençten 4'ü ise Türkiye'de yaşam koşullarının…

‘Geleceği şekillendirmede torpil önemli ’
Özel Eğitim

 

Türkiye Gençlik araştırması, gençliğin değerleri ve önceliklerini inceledi. İstanbul Kültür Üniversitesi'nin (İKÜ), KONDA işbirliği ile 15-30 yaş arasındaki gençlerle yüz yüze yaptığı araştırmaya göre gençler gelecekten ümitli. Her 10 gençten 7'si hayat şartlarının Türkiye standartlarından daha iyi olacağına inanıyor. Her 10 gençten 4'ü ise ülkedeki yaşam koşullarının daha iyiye gideceğini düşünüyor. Gençlerin muhafazakar bir tutum sergilediklerini gösteren araştırma, gençlerin yarıdan fazlasının toplum kurallarına uymaya hazır olduğunu, her 3 gençten 2'sinin de geleneklerin korunmasından yana olduğunu ortaya koyuyor. 

 

Öte yandan gençler üniversite eğitiminin işe girebilmek için sadece diploma sağladığını düşünüyor. Gençlerin nabzını tutmanın son derece önemli olduğunu belirten İKÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, "Gençlerle çalışmak ve onların gelecek beklentilerinin sorumluluğunu almak farklı açılardan düşünebilmeyi ve olaylara objektif bakabilmeyi gerektiriyor. Bu araştırma bu özeleştirinin ve gereksinimin ürünü olarak ortaya çıktı. Biliyoruz ki onların hak ettiği eğitim kalitesi ve yaşam standardını sağlamak, ancak beklentilerine daha yakından bakmakla mümkün" dedi. 

 

Torpil geleceği şekillendirmede önemli 

 

35 ilde 2 bin 366 gençle yüz yüze yapılan araştırmada gençlerin üniversitelerin bilgi üretme, özgür düşünme yeteneği ve yaşam görüşü geliştirme gibi özelliklerinin kaybolduğuna inanıyor. Hayata hazırlanırken ise en çok ailelerinden bir şeyler öğrendiğini söylüyor. Mutlu olarak çalışacağı işte gelecek garantisini ön planda tutan gençler, amaca ulaşmak için gerekli unsurların tamamlanmasında torpilin önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyor. Yani gençlerin çoğu eğitim ve yeteneklerinden çok torpille bir yere gelineceğini savunuyor. 

 

Gençler günde 6 saat ekran başında

 

Araştırma gençlerin internet ve televizyon başında her gün yaklaşık 6 saat geçirdiklerini ortaya koyuyor. İnterneti muhabbet ve haberleşme aracı olarak gören gençler, televizyonda ise en çok dizileri seyrediyor. Türk gençliğinin sosyal hayata bakışı hakkında da bilgi veren araştırma, gençler kadın ile erkeğin beraber yaşayabilmesi için hem resmi, hem de dini nikah şartı arıyor. Sadece yüzde 11'i beraber yaşamak için sevgiyi yeterli görüyor. "Kızını dövmeyen dizini döver", "Öğretmenin vurduğu yerde gül biter" deyişlerini çoğunluk yanlış bulsa da, doğru bulanların oranı yüzde 40'lara dayanıyor. Gençlerin yüzde 36,5'i güce, yüzde 36,2'si paraya, yüzde 27,3'ü ise aşka sahip olduklarında kendilerini mutlu sayacağını söylüyor. 

 

Gençler Ortadoğu ve Müslüman ülkelerle işbirliğinden yana 

 

Gençlerin kurumlara duydukları güveni, Türkiye'nin AB ve Ortadoğu ilişkileri hakkındaki görüşlerini de açığa çıkaran araştırma, gençlerin demokrasilerde kuvvet dağılımında yer alan kurumlara güvenmediğini gösteriyor. Ordu, polis, meclis, yargıve medya gibi seçenekler arasında en yüksek cevabı yüzde 32,7 ile 'hiçbiri' alıyor. 10 kişiden 3'ü orduya, 2'si ise polise daha çok güveniyor. En az güven duyulan kurum ise 0,6 ile medya oluyor. Gençlerin yüzde 45,9'u Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmasından yana yüzde 32,4'ü ise bu fikre karşı. Diğer yandan gençlerin yüzde 70'i Ortadoğu ve Müslüman ülkelerle yakın işbirliğinden yana. Eğitim seviyesi yükseldikçe Avrupa Birliği'ne yandaşlık oranı ise düşüyor.  

 

İnanç düzeyi arttıkça çatışma artıyor 

 

Gençlik Araştırmesı, ebeveynler gençlerin tüketim alışkanlıklarını etkilediğini gösteriyor. Gençler aileleriyle nerdeyse hiçbir çatışma yaşamıyor. İnterneti günde 3 saatten fazla kullandığını söyleyen her on gençten sadece 2'si ailesiyle bu konuda çatışma yaşıyor. Giyim, gece dışarıya çıkma gibi konularda aile ile yaşanan çatışma ise ailenin dini inanç düzeyi arttıkça fazlalaşıyor.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)