adscode

Genç Girişimciler Atakta

Işık Üniversitesi'nden bu yıl mezun olan genç girişimciler Onur Kayapınar ve Alp Türeci cesaretleriyle yaşıtlarını kıskandırıyor. Onlara göre başarının sırrı doğru rüzgâra yelken açmak.

Genç Girişimciler Atakta
Haberler
Son yıllarda sayıları hızla artan genç girişimciler milyon dolarlık cirolarla yurtdışında iş yapıyor. Henüz üniversite yıllarında geleceklerini garanti altına almak için çalışan gençler, arkadaşlarına da örnek de oluyor. Onur Kayapınar ve Alp Türeci... Üniversiteden çiçeği burnunda mezun olmuş bu iki girişimci de Işık Üniversitesi'nden bu yıl mezun olmuş. Kayapınar henüz 24 yaşında ancak şimdiden yıllık 2.5 milyon dolar ciroya ulaşan bir enerji şirketinin kurucusu olarak yurtdışına iş yapıyor. Elektronik Mühendisliği'nde mezun olan Alp Türeci ise bu yıl Işık Üniversitesi ile FMV Işık Okulları tarafından gerçekleştirilen, anaokulundan üniversiteye kadar eğitim zincirinin tüm halkalarını içeren "İnovasyon: Yaratıcılıktan Girişimciliğe" eğitim projesi kapsamında düzenlenen'Işıklı Fikirler, İnovasyon ve Girişimcilik Yarışması'nda Tatlı Rekabet adlı projesiyle üçüncülük ödülünü kazanmış. 
5 bin lira sermayeyle kurdu Girişimci mezunlar, inovasyonu girişimcilikle buluşturup kendi alanlarında iddialı projelerle yollarına devam etmeyi seçmişler. Onur Kayapınar, henüz öğrenci iken 5 bin TL sermayeyle kurduğu şirketi Turevmak Makine ve Isı Geri Kazanım Sistemleri'ni 2012 itibariyle hızla büyüterek 30'a yakın kişiye istihdam sağlayan bir şirket haline getirmiş. Bugüne dek ağırlıklı olarak yurtdışına olmak üzere 22 proje gerçekleştirmiş. Dünyada tükenen enerji kaynakları yüzünden bu alanda çok büyük bir ihtiyaç doğduğunu ve enerji alanında iş fikrini doğru bir zamanlama ile hayata geçirdiğini düşünen Kayapınar, şirketiyle gerçekleştirdiği enerji geri dönüşümüne projeleri sayesinde 2011'de "Global Üniversiteli Girişimci Yarışması Sosyal Etki' ödülünü almış. 2012'de ise Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) Türkiye tarafından, Para Dergisi işbirliği ve Türk Telekom desteğiyle üçüncüsü gerçekleştirilen Creative Young Entrepreneur Award (CYEA) "Yaratıcı Genç Girişimci Ödülü"nde ikinci olmuş. Son üç yılda çimento ve seramik fabrikalarına uyguladıkları projelerle yıllık 20 milyon metreküp doğalgaz tasarrufu sağladıkları ve karbondioksit salınımını azalttıklarını belirten genç girişimci, 18-23 Kasım 2012'de Tayvan'da düzenlenecek JCI Dünya Kongresi'nde de ödül almak için yarışacak. Girişimcilikte amacın sadece para kazanmak olmadığını düşünen Kayapınar, başarıyı 'doğru rüzgâra doğru yelken açmak' olarak tanımlıyor ve kendisi gibi genç ve girişimci ruhu olan herkese şu mesajı veriyor: "Emeğiyle iş yapan herkes bence girişimcidir. Bu limon satan biri de olabilir. Girişimcilik toprağa tohum ekmek gibidir, onu sulamanız, büyütmeniz gerekir." İnovasyon
GELECEĞİ GÖRMEK VE ANLAMAK İÇİN ŞART Işık Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü tarafından geliştirilen " İnovasyon: Yaratıcılıktan Girişimciliğe " başlıklı projenin parçası olan 'Işıklı Fikirler' yarışmasında üçüncü olan Alp Türeci ise aynı zamanda Inovasyon ve Girişimcilik Kulübü kurucu başkanlığını üstleniyor. Türeci, inovasyonun günümüzde gerek şirketler gerekse bireyler için geleceği görebilmek ve anlamak adına son derece önemli ve gerekli olduğuna inanıyor. Üniversitede aldığı yaratıcı düşünme, teknoloji yönetimi, inovasyon ve girişimcilik eğitimleri sayesinde iş hayatında da daha iyi motivasyona sahip olacağını Türeci, Işık üniversitesi ve liselerinden başarılı girişimcilik hikâyelerini, düzenledikleri seminer ve etkinliklerle öğrencilerle buluşturduklarını ve bu konuda heyecanı artırmayı amaçladıklarını belirtiyor. 
TATLI REKABET'LE İŞ DÜNYASINA ATILACAK Işıklı Fikirler Yarışması'nda Tatlı Rekabet projesi ile üçüncü olan Alp, bu projeyle arkadaşların kendi aralarındaki etkileşimlerini internet üzerinden daha eğlenceli kılmaya ve kısmen kayıtlı tutmaya yarayan bir web tabanlı oyun oluşturmayı öneriyor. Oyuna Facebook veya Twitter hesabı ile giriş yapılıyor ve kendi web sitesi üzerinden oynanıyor. Ödüllendirme sisteminin olduğu oyun eğlenceli bir içeriğe sahip. Alp Türeci, bu projeyi daha da geliştirerek iş hayatına adım atmayı planlıyor.
İş'te insan

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)