adscode
adscode

Hastalıkları okuma azimlerini azaltmadı

Hastalıkları nedeniyle okula gidemeyen çocuklar "Evde Eğitim Projesi" kapsamında karne almanın heyecanını yaşıyor.

Hastalıkları okuma azimlerini azaltmadı
Eğitim

Hastalıkları nedeniyle okula gidemeyen çocuklar, "Evde Eğitim Projesi" kapsamında karne almanın heyecanını yaşadı. Bazı hastanelerde de uzun süredir tedavi gören çocuklara, atölye çalışmalarının değerlendirildiği karneler verildi.

Kemik iliği yetersizliğiyle seyreden hastalıklardan "edinsel aplastik anemi"yle 10 yıldır mücadele eden 14 yaşındaki Beytullah Akman, hastalığının ağırlığına rağmen okuma azminden vazgeçmeyerek, "Evde Eğitim Projesi"nden yararlanıp ortaokuldan mezun oldu. 

Akman'ın karnesi, eğitim aldığı Yunus Emre İlkokulu Müdürü Mustafa Yiğit ile öğretmeni Cengiz Dinç tarafından evinde verildi. 

Okul Müdürü Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beytullah gibi öğrencilerinin bulunduğunu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın da evde eğitime ihtiyaç duyan çocuklara destek olabilmek için öğretmenleri buna yönlendirmesinin önemli olduğunu söyledi. 

Akman'ın, rahatsızlığı nedeniyle, okula geldiğinde diğer öğrencilerle eşit şartlara sahip olamayacağını belirten Yiğit, şöyle devam etti:

"Birtakım sorunlarla karşılaşabileceği düşünülerek böyle bir uygulamaya başvuruldu. Bu uygulamanın da başarılı sonuçlarını karnedeki notlarından görebiliyoruz. Temel derslerdeki notları, tamamen kendi başarısı. Yaşadığı zorluklara rağmen bu başarısı bizi çok memnun etti. Bu uygulama, önümüzdeki yıllarda da devam ederse lise dönemi için Beytullah'ın daha başarılı olacağına inanıyorum. Bu sistemin kapsamının genişlemesi halinde Beytullah gibi birçok öğrencimizin bundan yararlanabileceğine inanıyorum." 

Beytullah Akman'a evde eğitim veren öğretmen Cengiz Dinç de eğitime başlayacakları zaman farklı bir tepkiyle karşılaşacağını düşündüğünü ancak karşısında, düşüncelerinin aksine, azimli bir öğrenci gördüğünü ifade etti. 

Dinç, "Bu beni çok mutlu etti. Çünkü Beytullah uzun zamandır ders almıyordu. Daha ilk gün bile hemen ders görmek istediğini söyledi. Gönül isterdi ki Beytullah, daha güzel şartlarda, okul ortamında, yaşıtlarıyla beraber eğitim alabilsin. Ama kısmet böyleymiş. İnşallah hep birlikte Beytullah ve onun gibi arkadaşlarımıza daha geniş kapsamlı projeler çerçevesinde yardımcı oluruz" diye konuştu. 

"Bir tüp kanı çocuklardan esirgemeyin"

Beytullah'ın annesi Yadigar Akman ise oğlunun 10 yıldır ilik beklediğini belirterek, "Beytullah, hastanelerde büyüdü. Edinsel aplastik aneminin yanında, gözlerinde görme, kulaklarında da işitme kaybı oluştu. Çok zorluk çekiyoruz. Beytullah, azimli ve çalışkan bir çocuk. Biraz da onun azmi beni ayakta tutuyor. Onun azmi olmasa ben de kendimi bırakırdım diye düşünüyorum" dedi.

Akman, 10 yıl önce ilik için başvuru yapıldığını, hala bir sonuç alamadıklarını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oğlum, geçen yarı yıldan sonra okula hiç gidemedi. Bu yıl da son 3 ay evde eğitim alabildi. Okumayı çok istiyor. Bugün karnemizi de aldık, çok mutlu oldum. İnşallah seneye de aynı şekilde karnemizi alırız ve okuluna devam edebilir. Herkesi bu konuda duyarlı olup kan vermeye çağırıyorum. Bir tüp kanla birçok çocuğun hayatını kurtaracaklarına eminim. Lütfen bu bir tüp kanı çocuklardan esirgemeyin. Bizim gibi birçok aile mağdur. Çocuklarımız çok ciddi sıkıntılar içinde yaşıyor. Lütfen bunlara bir kulak verin."

"İlik nakli olursam belki kurtulma şansım olur"

Beytullah Akman da "İlk dönemki derslerimi de alabilseydim belki daha iyi bir liseye geçebilirdim" diyerek, eğitimine fen lisesinde devam etmek istediğini kaydetti. 

Rahatsızlığı nedeniyle okula gidemediğini aktaran Akman, tüm bunlara rağmen notlarının iyi olduğunu ifade etti. 

Akman, okulu bırakmayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Herkes ilik vermeyi kötü bir şey zannediyor. Organ vermek gibi düşünüyor. Herkes kafasındaki kurguyu canlandırıyor ama araştırsalar, öyle olmadığını anlarlar. İlik vermek için bir tüp kan yeter. İlik nakli olursam belki kurtulma şansım olur. Bu konuda yardım edilmesini rica ediyorum." 

Hastanelerde tedavi gören çocuklar da karne alma heyecanı yaşadı

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimince, uzun zamandır burada tedavi gören ya da nakil bekleyen çocuklar için el sanatları becerilerinin değerlendirildiği bir karne hazırlandı.

Hastanenin İdari ve Mali Hizmetler Müdür Yardımcısı Yudum Sağırlı, hastane yönetimi olarak tedavisi uzun süre devam eden çocukların hayatlarını renklendirmek için bazı projeler başlattıklarını belirtti. 

Bu konuda bazı derneklerin de destek olduğunu vurgulayan Sağırlı, "Hayata Renk Ver Derneği ile yola çıktık. Onlarla ebru çalışmaları yapmaya başladık. Hep beraber toplumsal olarak bir duyarlılık gösterildi" dedi.

Sağırlı, bunun başka hastanelerde de hayata geçirildiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Şimdi çocuklarımız çok mutlu. Bu çocuklar karne alamıyorlar. Biz isteriz ki alacakları karneler daha resmi bir belge olsun. O konuda da girişimler var. İnşallah o da güzel sonuçlanacak. Hiç olmazsa geçici karne oluşturalım dedik, buradaki el becerilerini değerlendirerek bir karne oluşturduk. İnşallah onlar için bir tebessüm olur."

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)