adscode

ÖSYM'ye ‘telaffuz’ şikayeti

8-9 Haziran'da gerçekleştirilen YKS'nin yabancı dil oturuma katılan görme engelli aday Berra Yami, sınavda soruları kendisine okuyan görevlinin telaffuzunu anlamadığı gerekçesiyle sınav görevlisini ÖSYM'ye şikayet etti.

ÖSYM'ye ‘telaffuz’ şikayeti
ÖSYM

8-9 Haziran’da gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) yabancı dil oturumuna katılan görme engelli aday Berra Yami, sınavda soruları kendisine okuyan görevlinin telaffuzunu anlamadığı gerekçesiyle sınav görevlisini ÖSYM’ye şikâyet etti.

YKS’nin yabancı dil testi oturumuna, Büyükçekmece Rosvita-Timur İmrağ Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’nde girdiğini anlatan Yami, sınav başlamadan önce kendisi için görevlendirilen okuyucu ve işaretleyici öğretmenlerle tanıştığında, görevlilerin branşlarının Biyoloji ve Türkçe olduğunu öğrendiğini söyledi.

 

Berra Yami, bu şartlarda sınavı tamamlamasının mümkün olamayacağını ve tutanak tutulması için bina başkanının çağrılmasını talep ettiğini belirtti. Taleplerini yinelemesi üzerine okuyucunun ısrarla “Neden İngilizce öğretmeni istediğini anlamıyorum, İngilizce öğretmeni olsa sana o da cevapları söylemeyecekti, bence ben iyi okuyabiliyorum” gibi cümleleri tekrar tekrar söyleyerek baskı yaptığını iletti.

Bütün itirazlarına ve açıklamalarına rağmen okuyucu tarafından aynı ifadelerin tekrar edildiğini belirten Berra, Okuyucunun İngilizce okuyuşunun anlaşılır olmaması ve şartların düzeltilmesi için olumlu bir tutum sergilenmediğinden emin olunca moralinin bozulduğunu ve sınavı tamamlayamadan çıkmak zorunda kaldığını belirtti.

 

Sınavda yaşanan ihlaller üzerine ÖSYM’ye dilekçe ile başvuruda bulunduğunu belirten Berra, emeklerinin ve bir yılının heba edilmemesi için yetkililerden adil işlem yapılmasını istediğini iletti. Sınav salonunda kameraların bulunduğunu, yaşananların yetkililerce incelenebileceğini belirtti. Kendisinden sonra sınava girecek adaylar için de yetkin okuyucuların görevlendirileceği bir sistemin kurulmasını talep ettiğini vurguladı.

Engelsiz Erişim Derneği'nin konuyla ilgili açıklaması ise şöyle: "Yıllardır birçok görme engelli öğrenci benzer durumlarla karşılaşmaktadır. Adaylarca ve sivil toplum kuruluşlarınca ÖSYM’ye olumsuz uygulamalar aktarılmakta ve çözüm önerileri sunulmaktadır. ÖSYM’nin yeterli önlemleri almaması nedeniyle görme engelli öğrenciler, okuyucu kaynaklı sorunlar yüzünden en az bir yıllarını kaybedebilmektedir. Engelsiz Erişim Derneği olarak, Berra Yami'nin yaşadığı mağduriyetin bir an önce giderilmesini talep ediyoruz. Ayrıca, Berra'nın sınavında görevli bina başkanı ve diğer yetkililerle ilgili yasal işlem başlatılmasını istiyoruz. Bu olayın takipçisi olacağımızı ve benzer sorunların bir daha yaşanmaması için yasalar çerçevesinde gerekli işlemleri yapacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz."


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)