adscode

LGS’de kafalar karmakarışık!

MEB’in elinde LGS ile ilgili olarak her türlü ayrıntı var. Bütün bunları paylaşmalı ki veliler önlerini daha net olarak görebilsinler. Bu arada en azından dijital ortamda her aday, genel sıralamasının yanı sıra ilk sırasını da görebilmeli.

aguclu@milliyet.com.tr




Liselere giriş sınav sonuçları açıklandı. Akla gelen ilk soru: Nereye girebilirim? Aynı puanda ne kadar yığılma olduğu bilinmediği için sınav şampiyonları bile önlerini çok net göremiyor. MEB hangi puanda yığılmalar var mutlaka açıklamalı!..

MEB’in elinde LGS ile ilgili olarak her türlü ayrıntı var. Bütün bunları paylaşmalı ki veliler önlerini daha net olarak görebilsinler. Bu arada en azından dijital ortamda her aday, genel sıralamasının yanı sıra ilk sırasını da görebilmeli.

Yüzdelik dilim de bir fikir veriyor ama o yüzdelik dilime giren öğrencilerden kaçı aynı puana sahip belli değil! Ve şunu da çok iyi biliyoruz ki tıpkı en tepe puanlarda olduğu gibi alt puan dilimlerinde yığılmalar var.

Yüzdelik dilim üzerinden sıranızı yaklaşık olarak şöyle bulabilirsiniz: Sınava 993 bin kişi girdi, 100’e bölün, yüzdelik diliminizle çarpın! Örneğin 0.15’lik yüzdelik dilimdeyseniz, sıranız yaklaşık olarak 993.000:100x0.15=1489. Ama aynı puanda kaç kişi var, asıl önemli olan o!

Neden önemli? Eğer kontenjan sınırındaysanız, aynı puana sahip olmalarına rağmen adaylardan biri A okuluna giriyor, diğeri giremiyor da o yüzden!

İstanbul’daki öğrencilerin işi sanki çok daha zor. Türkiye genelinde yüzde 0.15’lik yüzdelik dilime giren öğrenci, İstanbul’da 0.18’de, yüzde 1.79’luk dilime giren öğrenci de 1.98’lik dilime geriliyor! Evet, İstanbul’da okul sayısı çok ama öğrenci sayısı da pek çok kentimizin toplam nüfusundan daha çok...

Bu arada şampiyon sayıları, aynı puandaki yığılmalar ve illerin başarı sırası da mutlaka açıklanmalı. Örneğin 490, 480, 470, 450 puanı olan kaç kişi var?..

LGS sonucu ne olursa olsun çocuklarınız sizin en değerli varlıklarınız olmaya devam etmeli. LGS hayatın dönüm noktası gibi gözükse de her şey değil. Moral ve motivasyonunuzu asla kaybetmeyin, birkaç soru ile kaçırdığınız okullara üzülme yerine girebileceğiniz okulların keyfini sürün. Su akar yolunu bulur. İyi öğrenci de her yerde başarılı olur...

Tercihler boyunca tüm gelişmeleri, ayrıntıları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Sonuç şimdiden hepinize hayırlı olsun...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)