adscode

İİBF‘liler Ne İstiyor?

‘’ Haziran 2012 Atamalarında 15.000 Kadro Talep Ediyorlar ‘’

İİBF‘liler Ne İstiyor?
Özel Eğitim

 

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları neredeyse gerek tüm üniversitelerin il ve ilçe kampüslerinde bulunan gerekse her kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan Türkiye’nin en büyük mezunlar platformunu oluşturmakla beraber yine Türkiye’nin en büyük işsizler ordusunu da oluşturmaktadırlar.

 

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları kağıt üzerinde, Türkiye’de birçok banka ve özel şirketin yanı sıra kamu sektöründe de iş bulma yönünden en geniş ve en şanslı alan olarak görülüyor olsalar bile artık fazla önemi olmayan bir alan gibi durmaktadırlar.

 

Bunun bir çok nedenleri vardır.

 

Bu nedenlerden kısaca bahsetmek gerekirse;

 

Bir kaç yıl öncesine kadar banka alımları her zaman İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarına uygun bir şekilde olur iken önce bir çok kamu bankası KPSS ile personel alma şartını kaldırdı, ardından bir çok özel banka da İktisadi ve İdari Bilimler mezunu olma şartını kaldırarak; yerine üniversitelerin 4 yıllık herhangi bir bölümünden mezun olsun yeter şartını getirdi.

 

Tabi ki İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları olarak buna bir itirazımız olamaz. Çünki her kurum kendi ihtiyacına uygun kadroları istediği alandan almakla serbesttir. Fakat burada serbestlik sağlanmamaktadır. Tam tersine “herhangi bir üniversite” gibi bir madde eklenerek alınacak işin niteliği ile eğitim aldığı alan arasında bağ olmayan ilgisiz alan mezunlarının işe alımları gerçekleşmektedir.

 

Bunu KPSS tercih kılavuzlarında 4001 kodu ile de görmekteyiz. Yeri gelmişken 4001 kodunu da izah edelim. 4001 kodu demek, üniversitelerin 4 yıllık ve üzeri eğitim veren her hangi bir bölümünden mezun olmuş olmak demek.

Bir kurum, herhangi bir bölümden mezun olmak şartını yerine hangi alanda hizmet veriyor ise o alana uygun üniversite bölümünde eğitimini tamamlamış bireylerden insan kaynağını seçmelidir.

 

Fakat; kurumlar bu bahsettiğimiz olayı uygulamak yerine ‘’ lisans mezunu olsun yeter ‘’ fikrini benimseyip uygulamaktadır. Bunun sonucunda da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının kotalarında daralmaya sebep olmaktadırlar. Akabinde de bu alan mezunlarının iş bulmalarını da gün geçtikçe zora sokmaktadırlar.

 

Bu mevcut şartlar ortada iken İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının tek şansları olan ; torpilsiz ve hakkaniyetle bir iş bulma yöntemi olan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girerek iş-güç sahibi olma şansı kalmaktadır.

Ama bu sistemde de yer alan bazı haksızlıklar o şansın azalmasına neden olmaktadır.

 

Buradaki haksızlıktan anlatmak istediğimiz, örneğin, Şubat 2012 atamalarında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 9 Bin personel alım ilanı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 17 Bin öğretmen alımı ilanını veriliyorsa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarına da bu tip ilanlar verilmelidir.

 

Nasıl ki Diyanet İşleri Başkanlığı 9 bin personel alım ilanı, Sağlık Bakanlığı 20 bine yakın personel alım ilanı ve Milli Eğitim Bakanlığı 17 bin öğretmen alım ilanı veriyor ise bu ülkenin kamu kurumlarında Genel İdari Hizmet ( GİH ) kadrolarında görev yapacak idari memur işlemleri içinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarına ihtiyacı vardır.

 

Bu bağlamda olayı somut örnekler ile izah etmek gerekir ise ;

 

1- Sağlık Bakanlığı’nın 2011 yılı içerisinde yaptığı alımlar irdelenirse;

 

2011 Yılı için;

21 Ocak 2011 2011/3 atamasında Sağlık Bakanlığı 10.706 Sözleşmeli Personel Alımı

16 Ağustos 2011 2011/8 atamasında Sağlık Bakanlığı 16.662 Sözleşmeli Personel Alımı

19 Aralık 2011 2011/9 atamasında Sağlık Bakanlığı 7.400 Sözleşmeli Personel Alımı

Toplam 2011 yılında 34.768 kadro ataması yapmıştır.

Akabinde 2224 vekil ebe ve vekil hemşire Sağlık Bakanlığı’nda KADROYA geçirilmiştir.

Şimdi ise; 2012 yılı içerisinde Sağlık Bakanlığı’na 20 bine yakın sağlık personeli alımı planlanmış olup Mart 2012 içerisinde 10 Bin’e yakın bir kadro ile ilana çıkmaya hazırlanmaktadır.

 

2- Tarım Bakanlığı’nın 2011 yılı içerisinde yaptığı alımlar irdelenirse;

 

*****

2011 Yılı İçin;

21 Mart 2011 2011/6 atamasında Tarım Bakanlığı 94 Sözleşmeli Personel Alımı

25 Mayıs 2011 2011/7 atamasında Tarım Bakanlığı 2563 Sözleşmeli Personel Alımı

Toplamda 2657 personel ataması yapmıştır.

Önümüzdeki aylarda ise Tarım Bakanlığı yine 2500 kişilik bir alıma çıkmaya hazırlanıyor. Tarımla ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin Tarım Bakanlığı’na özel çıkan kılavuzla alım olduğunu ancak daha sonradan genel atama kılavuzlarla İİBF mezunları ile birlikte aynı kılavuzda Tarım Bakanlığı alımları olduğu da unutulmamalıdır.

*****

 

3- Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2011 yılı içerisinde yaptığı alımlar irdelenirse;

 

2011 Yılı İçin;

Haziran 2011 Öğretmen atamasında 30 bin atama yapıldı.

Ağustos 2011 Öğretmen atamasında 11.544 atama yapıldı.

Toplam 2011 yılında 41.544 kadro alınmış

Şimdi ise; 2012 de Şubat atamasında 17 bin atama daha gerçekleştirildi.

Ve baktığımızda 58544 Öğretmen ataması gerçekleştirildi.

 

4- Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı alımlar irdelenirse ;

 

2011 Yılı için;

24 Mayıs 2011 Diyanet 5879 kişilik sözleşmeli personel alımı yapıldı.

20 Ekim 2011 Diyanet 498 kişi imam hatip alımı yapıldı.

Buna ek olarak sözleşmeliler kadrolu yapıldı.

Toplam 2011 yılında 6.377 kadro ataması gerçekleştirildi.

2012 Şubatında ise 9 bin personel alımı ilanına çıkılacak.

Toplamda 15377 personel ataması gerçekleştirilmiş olacak. Ayrıca bir o kadarda fahri statüde alınan sözleşmeli personel rakamları da eklenirse herkesi tatmin edici bir atama rakamına ulaşılmış olunacak.

 

Bu kadar örnekten sonra şimdi esas konumuz olan İİBF mezunları için yapılan alımları irdelersek;

 

2011 Yılı içerisinde;

2010 sınavından sonraki ilk atamada da 1100 personel alımı

2011/1 atamasında 5709 personel alımı

2011/2 atamasında 404 personel alımı

Toplamda 7113 personel alımı gerçekleştirilmiştir.

 

Şimdi ise; 2012 Haziran ayında çıkması planlanan personel atama kılavuzu için ise İİBF’liler tedirgin bir şekilde beklemektedirler. Atama ile ilgili rakam bölümünü boş bırakmaktadırlar.

*****

 

Çünkü İİBF mezunları önlerini görememektedirler.

 

Burada yeri gelmişken İŞ-KUR tarafından gerçekleştirilecek olan 4000 kişilik İş ve Meslek Danışmanlığı alımı ile ilgili olarak da kamuoyunda yanlış bilinen bir durumu düzelterek kamuoyunun bilgisine sunalım. Durumu araştırmadan, dinlemeden haber yapan gazeteciler nedeni ile bu branş ile ilgili yapılacak olan atamanın İİBF’lilerden yapılacağı izlenimi kamuoyu nezdinde uyanmıştır. İş-Kur, bu uzmanlık için yapacağı alımda 4001 kodunu belirlemiş olup, bir Genel İdare Hizmeti olması gereken ; yani İİBF’lilerden alması gereken bir kadroya ‘’ Üniversitelerin 4 yıllık ve üzeri bölümlerini bitiren ‘’ herkesin başvurusunu kabul ederek atamayı tüm alanlar içerisinden yapacağını bildirmiştir.

 

Yine Belediyelerde çalışan yaklaşık 18 Bin sözleşmeli personele kadro getirilmesine ilişkin çalışmalar tamamlanmış olup, bu personelin kadroya geçirilmesi an meselesidir. Burada da İİBF mezunları mağdur olmuştur. Çünki Türkiye'mizde Belediyelerin planlı, düzgün bir şekilde personel alım yöntemleri olmadığı gibi ne şekilde alım yaptıkları da herkes tarafından bilinmektedir.

*****

 

Tüm bunların neticesinde Türkiye’deki kamu kurumları ve Devlet Personel Daire Başkanlığı yetkilileri, personel atamalarında düzenli ve sistemli bir planlama ile bir kadroya Mühendis ihtiyacı var ise Mühendis Fakültesi mezunundan, Veterinere ihtiyaç var ise Veterinerlik Fakültesi mezunundan, Öğretmene ihtiyaç var ise Eğitim Fakültesi mezunundan planlama yapmalı ve insanları bu şekilde KPSS puanları ile istihdam etmelidir. Tüm bireylerin mağduriyetleri elbette giderilmeyecektir fakat bu şekilde bir planlama ile mağduriyetler en asgari düzeye inecektir.

 

Yine aynı şekilde tüm kamu kurumlarında Genel İdare Hizmetleri anlamına gelen ve kısa adı GİH olan kadrolara da bu işin eğitimini alan ve adı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olan fakülte mezunlarını atayacak şekilde tercih kodlarını düzenlemelidir. Bir Mühendis’i bir öğretmen’i bir hemşire’yi 4001 kodu altında bu Genel İdare Hizmetleri kadrolarına atadığınız zaman hem İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının kamu sektöründe de atanma olanaklarını azaltmaktasınız hem de yeri geldiğinde atandığı GİH kadrosundan kendi alanına geçecek bir düşünce ile oraya gelen ve fırsatını bulduğunda kendi alanına geçen bireyler yüzünden kadroları boşa işgal edip boşa çıkarmaktasınız.

*****

 

Bu bağlamda 300.000’e yakın öğretmen adayının girdiği bir sınavda 58 Bin civarında Öğretmen ataması yapılmış iken 300.000’e yakın İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezununun girdiği sınavda şuana kadar sadece 7110 kişilik bir alım gerçekleştirilmiştir.

 

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları Diyanet atamalarına da, Öğretmen atamalarına da, Tarım Bakanlığı atamalarına da, Sağlık Bakanlığı atamalarına da asla karşı değildirler.

 

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları bu branşlara verilen atama miktarlarının kendilerine de verilerek HAZİRAN 2012 atamasında 15 BİN kadro talep ederek bu mağduriyetlerinin giderilmesini beklemektedirler.

 

Kısacası İİBF mezunları 15 Bin Kadro talep etmektedirler...

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)